De positieve wensen richting de spelers waren vanaf de tribune goed bedoeld. De fans met geel-blauw bloed door de aderen voelen dat hun FC nog niet kansloos is in het tweeluik tegen Harkemase Boys. Op Ter Specke ging FC Lisse dinsdagavond dan wel met 1-2 onderuit, maar het spelbeeld gaf hoop voor de return. Het geloof viel van geen speler af te beitelen. Lisse gaat dit karweitje nog opknappen, was de consensus. 

Het is misschien wat populair geformuleerd en de voetbalsupporters met een geel-blauwe bril zullen het vast beamen, maar de thuisploeg had echt recht op een beter resultaat. Hoewel het na tien minuten al 1-1 stond, begonnen beide elftallen apathisch. De bezoekers uit Harkema kwamen na zes minuten via een scrimmage op 0-1. Henny Bouius gaf het laatste zetje.

,,Die gasten hebben in de file gestaan naar Lisse. Dan moet je ze bij de strot pakken en niet meer los laten.”

Na doorjagen van Rowdy van der Putten werd Koen Fokkema weggestuurd. De linksbuiten van FC Lisse werd in het strafschopgebied neergehaald door doelman Erick Jansema. Fokkema was al te veel naar buiten uitgeweken om van een directe scoringskans uit te gaan. Keeper Jansema kreeg daarom de gele kaart te zien in plaats van de rode prent, waar veel thuisfans om schreeuwden. Van der Putten benutte uiteindelijk het buitenkansje vanaf de strafschopstip.

Stupide
De hoop op een open wedstrijd bleek ijdel. De wedstrijd was er domweg te slordig voor. Daarom beende Lisse-coach Robbert de Ruiter af en toe boos uit zijn dug-out. ,,Het enige wat Harkema wilde is een bal door de lucht. Het enige dat wij niet wilden, was in een duel komen door de lucht. Als je dat wel doet, dan ben je dom bezig”, toonde De Ruiter zich na afloop nog teleurgesteld over de openingsfase van het duel.

Het penalty-moment van de eerste helft: Fokkema wordt neergehaald door Jansema

Vooral het timide begin van zijn elftal maakte de trainer van Lisse nog tot een gefrustreerd man vlak na het duel. ,,Die gasten hebben in de file gestaan naar Lisse. Dan moet je ze bij de strot pakken en niet meer los laten. Het apathische begin kwam gelijk al uit bij de 0-1 en daar kwamen we niet overheen, ook al maken we een goal. Dat moet pure vermoeidheid zijn. Dat klinkt heel raar als je in de nacompetitie speelt, want dan wil je echt wel 180 minuten knallen. Dan moet je mentaal zo sterk zijn, dat je het ook fysiek kan opbrengen, maar dat konden we niet.”

Zelfs de individuele klasse die op het veld dartelde kon de wedstrijd niet doen kantelen. Mocht Hans van Breukelen een aandachtig toeschouwer zijn geweest in Lisse, dan had hij trots zijn aantekeningen kunnen maken. Bij beide partijen waren het duo’s die het elftal schwung gaven. Koren op de molen van de technisch directeur van de KNVB. Martin van Eeuwijk/Fokkema aan Lisse-kant, Oebele Schokker/Matthijs Hardijk bij de bezoekers. Echt een stempel drukken op het duel lukten ook deze vier heren uiteindelijk niet.

,,De vraag is nog even hoe de ploeg fysiek en mentaal gaat herstellen van dit duel.”

Lisse leek in de tweede helft het heft in handen te nemen en dacht ook twee keer op voorsprong te komen. De eerste goal werd afgekeurd door een duwfout van Van der Putten, bij de tweede goal zou Rik Vermeulen buitenspel hebben gestaan. De nummer tien van Lisse dacht daar zelf anders over. ,,De grensrechter zat fout. Dat was geen buitenspel. Dit is eigenlijk een verkeerde uitslag. Daarom heb ik ook nog wel het idee dat we dit tweeluik nog op karakter gaan winnen.”

Penalty
Uit balverlies van Lisse viel uiteindelijk de goal aan de andere kant. Na overtreding van Tom Zoontjes in het strafschopgebied kreeg Schokker de kans om Harkema op 1-2 te zetten vlak voor tijd. Hij faalde niet. Waar het geloof op een goede afloop van het gezicht spatte van Vermeulen, was dat bij De Ruiter niet veel anders. ,,Als wij ook maar een iets hoger rendement pakken dan vandaag, dan gaan wij er zaterdag met minimaal één verschil overheen.”

Vermeulen verbaast zich bij de scheidsrechter over het afkeuren van zijn buitenspelgoal

,,We hebben wel hogere hordes gehad dit jaar”, put De Ruiter hoop uit het verleden behaalde resultaten. ,,Wat is één goal verschil? De vraag is nog even hoe de ploeg fysiek en mentaal gaat herstellen van dit duel.”

De oefenmeester zag na het duel een parallel met de competitie. ,,We hebben hier ook wel eens gestaan na Lisse-Scheveningen dat we dachten dat de beide ploegen op hun tandvlees liepen. Toen riepen we ook: ‘wat een matige partij, wat een vermoeidheid.’ Daarna pakten we Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels. Toen waren we ineens wel weer die sterke ploeg. Het mentale aspect is zo belangrijk!”

FC Lisse – Harkemase Boys 1-2 (1-1) 6. Bouius 0-1, 10. Van der Putten (pen.) 1-1, 82. Schokker (pen.) 1-2

FC Lisse: Orlowski, Buijs, Van Boxtel, Zoontjes, Valk, Rauws, Stevens, Van Eeuwijk, Vermeulen, Van der Puten, Fokkema

Foto’s: Hubert Habers

Samenvatting FC Lisse-tv:


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC