Hij verontschuldigde zich bijna. De mix van emoties dropen van zijn gezicht af. Ian van Otterloo dompelde Ter Leede tegen Argon in een diepe rouw. De middenvelder van de ploeg uit Mijdrecht schoot de titeldroom van de Sassenheimers aan diggelen. Saillant detail: de 22-jarige voetballer speelt volgend jaar op De Roodemolen.

,,Eerlijk gezegd weet ik ook niet echt wat ik moet zeggen”, verontschuldigde Van Otterloo zich bijna. ,,Een aantal jongens van Ter Leede zei tegen mij dat het nergens op sloeg dat ik twee keer scoorde. Maar ik voetbal nu nog gewoon voor Argon, dan doe ik mijn uiterste best. Het zou ten opzichte van mijn ploeggenoten waar ik al vier jaar mee speel, ook niet eerlijk zijn als ik dat niet zou doen.”

De Sassenheimers zochten na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Jeroen Sanders linea recta de kleedkamers op. De ploeg liet het water uit de douche als een kleed van schuldgevoel over zich heen kletteren. De ploeg oogde in de eerste helft flegmatiek. Het frivole spel, dat Ter Leede vaak liet zien, stagneerde onder een deken van zenuwen.

‘Koortsachtig werd het twitterkanaal van Spijkenisse in de gaten gehouden.’

Trainer Henk Wisman legde de schuld van de 2-1 nederlaag dan ook bij de eigen ploeg neer. ,,We weten dat ze vaak die lange Jesse van Nieuwkerk zoeken”, blikte de Amsterdamse trainer terug op het duel. ,,Dan moet je vaak snel bij de tweede bal zitten en je niet laten verrassen. Maar dat deden we toch.” Op de vraag of hij het pijnlijk vond dat Van Otterloo de goals maakte voor Argon reageerde de coach nog gevat: ,,Dan hebben we toch goed gescout?”

De beide goals van Van Otterloo waren een schoolvoorbeeld voor Ter Leede van hoe het niet moest. Ondanks de waarschuwingen van Wisman wist de middenvelder toch te profiteren. Eerst in de rebound na een schot van Sharyon Morrissen. De tweede goal schoot Van Otterloo prima in de kruising vanaf randje zestien.

Ian van Otterloo is Mitchell Kappenberg te snel af

Pas in de tweede helft voetbalden de Sassenheimers de titelstress van zich af. Vooral het inbrengen van Oussama Siali en Mike Boelee zorgden voor een positieve invloed op de wedstrijd. Via Marc de Kruijs waren de bezoekers na iets meer dan een uur spelen dichtbij de aansluitingstreffers. Zijn voorzet die uiteindelijk op de paal eindigde kondigde de verloop van de middag stiekem al een beetje aan.

Ter Leede probeerde, drong aan, maar miste het geluk ook een beetje. Afvallende ballen die net verkeerd vielen, schoten die smoorden in een mêlee van benen. Pas na de 2-1 van Tony Schreurs was het echte geloof terug. Met 2-2 zouden de Sassenheimers het kampioenschap nog in eigen hand hebben.

,,Dat heeft ook met scherpte te maken. Dat was voor vandaag denk ik het moraal van het verhaal”

Ook na het inbrengen van Kevin Duthler en het vooruit sturen van centrale verdediger Tomas Arroyo bleven de Sassenheimers op jacht gaan naar de gelijkmaker. In het achterhoofd wist de ploeg van Wisman dat het bij een counter zomaar de poort openzette voor de 3-1.

Koortsachtig werd het Twitterkanaal van Spijkenisse in de gaten gehouden. Toen daar vijf minuten voor tijd de 1-0 op verscheen tegen RVVH waren de in geel-rood gedoste supporters de wanhoop nabij. Een nederlaag van Ter Leede zou betekenen dat de ploeg alleen nog maar een overwinning op Sliedrecht van dubbele cijfers nog kampioen kon worden.

Grote kansen creëerde de ploeg niet meer, alles strandde in het zicht van de haven. Typisch zo’n middag waarop alles dan ook verkeerd ging. Al wilde de van een blessure teruggekeerde aanvoerder Mike Boelee niet alleen het begrip geluk spreken. ,,Wat was er nou mooier geweest dan het volgende week zelf af te maken voor eigen publiek? Scrimmages voor de goal, een bal op de paal. Het valt allemaal net niet. Dat heeft ook met scherpte te maken. Dat was voor vandaag denk ik het moraal van het verhaal.”

Argon – Ter Leede 2-1 (2-0) 14. Van Otterloo 1-0, 38. Van Otterloo 2-0, 74. Schreurs 2-1

Ter Leede: Constantin, Vierbergen (64. Boelee), Van der Lans, Arroyo, Robertson, Kappenberg (64. Siali), Zwetsloot, Bok, Schreurs (82. Duthler), Ammerlaan, De Kruys

Foto: Orange Pictures / Pieter Platteel

Interview met Mike Boelee:


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)