Morgen staat met Noordwijk –  Rijnsburgse Boys een echte derby op het programma. Daarnaast is het een levensbelangrijke wedstrijd in de strijd om degradatie. Rijnsburg heeft zich de laatste weken aardig opgewerkt, maar is nog niet veilig. Voor Noordwijk zijn de zorgen groter. Drie punten zijn noodzaak om aansluiting te krijgen met de ploegen onderaan de middenmoot. VIDB blikt vooruit met Rijnsburg-aanvaller Jeffrey Koemans en Noordwijk-trainer Robbert de Ruiter.

De 24-jarige Koemans (zie foto) maakte aan het begin van dit seizoen de overstap van de Duinwetering naar de Middelmors. Onder Niek Oosterlee is hij niet altijd basisspeler ,,De ene week speel ik wel, de andere week weer niet, dan val ik een half uur in. We hebben een goede en brede selectie. Het niveau ligt hoger dan bij Noordwijk.” Morgen staat Koemans hoogstwaarschijnlijk wel in de basis door de afwezigheid van Martin van Eeuwijk. ,,Ik neem aan dat ik speel. De laatste wedstrijd tegen Sneek ging lekker en Martin is nog niet fit.”

Voor De Ruiter tellen de sentimenten minder. ,,Deze pot is net zo belangrijk als die van volgende week. En kan je nog van een derby spreken als er aan beide kanten maar twee spelers uit het dorp komen? Ik zie bovendien Rijnsburg niet als een directe concurrent. Dan kijk ik echt naar Ter Leede en Katwijk. Maar met alleen punten halen tegen de concurrenten red je het niet. Dus zou het lekker zijn als je wint.”

Beide ploegen verloren na de winterstop slechts eenmaal. Waar Noordwijk met een aantal gelijke spelen nog niet weg is uit de gevarenzone, is Rijnsburg na de winterstop bezig aan een opmars op de ranglijst. Het voetbal wordt met de week beter en de overwinningen komen makkelijker tot stand dan voor de winterstop. Koemans weet wel waarom:  ,,We groeien steeds meer naar elkaar toe. We raken op elkaar ingespeeld. Iedereen weet nu wat er van hem verwacht wordt.”

Koemans verwacht een spannende wedstrijd waarin de ploeg die de eerste treffer maakt weleens als winnaar van het veld af kan stappen. ,,Dit is een wedstrijd op zich. De ploegen zijn elkaar gewaagd. Het elftal dat scherpt begint en misschien wat geluk heeft, maakt een goede kans om te winnen.”

Ignacio

Koemans ziet tegen zijn oude ploeg vooral kansen voorin. ,,Ze missen met Marcel Akerboom en Robin van Vliet twee belangrijke krachten in de verdediging. En wij hebben met Ignacio een speler die bijna altijd scoort.” En waar schuilt volgens Koemans het Noordwijkse gevaar? ,,We zullen iets moeten verzinnen op hun 4-4-2 systeem. Verder zullen we ons eigen spel spelen en voor de aanval kiezen.”

Hoe gaat De Ruiter het fenomeen Ignacio aanpakken? ,,Ik ben sowieso al heel blij dat van Eeuwijk niet meedoet. Dat vind ik echt een klassespeler Ik had heel graag Robin op Ignacio gezet. Die vrat hem de vorige keer ook op. Die lust hem rauw. Maar nu zullen we het anders moeten gaan oplossen. Proberen de aanvoer naar hem toe in te perken.”

Voor Noordwijk is het wegvallen van Van Vliet opnieuw een tegenslag voor de toch al zo geplaagde formatie ,,Robin is zo goed teruggekomen na z’n blessure. Ik zat al krap. Ben een heel elftal kwijtgeraakt in de loop van het seizoen. Vooral voorin zitten we dun in de spelers. Maar er staat nog steeds een Topklasse-waardig team.”

Realistisch

De Ruiter is realistisch over de huidige positie van zijn elftal. ,,Aan het einde van de rit liegt de ranglijst nooit. Zo simpel is het. Maar we hebben naar mijn mening misschien wel te weinig punten. In sommige wedstrijden hadden we iets meer verdiend.”

Van de afgelopen zeven wedstrijden verloor Noordwijk er slechts een. Toch leverden die duels maar tien punten op. ,,Een keer winnen levert veel meer op dan steeds gelijkspelen. Het staat zo afgrijselijk dicht bij elkaar. De Topklasse nivelleert qua niveau. Dat is een trend die zich heeft doorgezet dit seizoen.”

De wind zal op de Duinwetering ook een grote rol gaan spelen, denkt de oefenmeester. ,,Ik denk dat beide teams daar veel last van hebben. Beide ploegen willen voetballen, dus voor het schouwspel wordt het er ook niet mooier op. Het zou me zelfs niks verbazen als de scheidsrechter het afkeurt, mocht het zo blijven waaien.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Hans Heemskerk

POPULAIRE BERICHTEN