Tweeëntwintig spelers en een arbitraal trio in de middencirkel tijdens een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van terreur wereldwijd. Het enige geluid op de Duinwetering was de wind die de vlaggenmasten deed klapperen. Het bleek stilte voor de storm, want in de ruim negentig minuten die volgden gebeurde van alles. Uiteindelijk was het Noordwijk dat na de 4-4 einduitslag de penalty’s het beste nam, en ten koste van topklasser Barendrecht door ging in de Districtsbeker.

Na afloop emotie alom in de catacomben. Woede bij de verliezers, en uitzinnige vreugde bij de spelers van Noordwijk. Na een 2-4 achterstand in de slotfase te hebben omgebogen, namen de mannen van trainer Dogan Corneille de strafschoppen – er wordt in de Districtsbeker niet verlengd – net iets beter: 8-7.

Gek van vreugde rende Mustafa Amezrine langs de tribune om met een wat vreemde duik naar het kunstgras te gaan. Hij had zojuist met een uitstekende reflex de achtste strafschop van Barendrecht uit de hoek geronseld. ,,Een kwestie van zo lang mogelijk blijven staan en dan een hoek kiezen”, aldus de grijnzende goalie, die overigens zelf ook nog een penalty langs zijn collega schoot. ,,Ik ben niet echt een specialist, maar we krijgen zoveel penalty’s tegen dat ik genoeg oefening krijg. In de competitie stopte ik er dit seizoen ook al twee.”

Manuputty                                             Noordwijk-back Raymond Manuputty stoomt op

Dat het überhaupt tot penalty’s kwam, was een klein wonder te noemen. Bij rust leidde het sterkere Noordwijk met 2-1. Ruperto Dorothea en Marios Lomis poetsten de openingsgoal van Richie Basoski weg. Na rust was het eerste kwartier voor Barendrecht, dat het duel helemaal omdraaide. Na 73 minuten viel ook nog de 2-4 en leek het gedaan voor de Noordwijkers.

,,Ik zag het in de rust al mis gaan” zei Corneille na afloop. ,,Iedereen was vrolijk, want het ging lekker en we stonden voor. De focus was even weg, en tegen een topklasser zie je dat meteen afgestraft worden.”

Het kantelpunt was een veel te makkelijk gegeven rode kaart, daar was na afloop iedereen het over eens, voor Barendrecht-verdediger Jeffrey Aarts. Noordwijk drong daarna steeds meer aan. Vooral uit standaardsituaties werd de thuisploeg telkens gevaarlijk. ,,Dat is ook voor het eerst dit seizoen” aldus Corneille. ,,Maar we gingen echt op zoek naar de goals en ik vind dat we verdiend gewonnen hebben.”

Wendt                                          Emiel Wendt heeft diep in blessuretijd de 4-4 gemaakt

Die treffers kwamen er door de ingevallen Emiel Wendt. Hij wist tweemaal van dichtbij de uitstekende keepende Roy Rondeltap te verschalken, de laatste keer zo ongeveer in het laatste fluitsignaal: 4-4. Tussendoor had Barendrecht de kansen laten liggen om het duel definitief te beslissen.

Trainer Adrie Poldervaart van Barendrecht was furieus op de scheidsrechter. ,,Als die koekenbakker gewoon de regels hanteert, lopen we hier met een overwinning van het veld.” Daar had hij een punt. De leidsman werd bijna de gehele tweede helft beschimpt door het thuispubliek, omdat hij een handsbal of twee van Barendrecht over het hoofd zou hebben gezien. Echt doorslaggevend was de arbiter toen hij hands van de ingevallen Van Duijn bij de late gelijkmaker over het hoofd zag. De dader was achteraf zo sportief om het zelf toe te geven.

Corneille: ,,Hij floot zeker geen beste wedstrijd, twee kanten op niet. Wij zijn gewoon blij dat we vandaag tegen een topklasser hebben kunnen laten dat we het niveau aankunnen. Want dat roepen we wel altijd.”

Penaltykiller Amezrine vond dat ook. ,,Wij willen onze prestatie van vorig seizoen (halve finale, red.) evenaren en ons langs deze weg weer plaatsen voor de KNVB-beker.”

Noordwijk – Barendrecht 4-4 (2-1) 31. Basoski 0-1, 41. Dorothea 1-1, 45+1. Lomis 2-1, 50. Mourits 2-2, 61. Mourits 2-3, 73. Eekman (penalty) 2-4, 86. Wendt 3-4, 90+2. Wendt 4-4.

Rode kaart: 81. Aarts (Barendrecht)

Penaltyreeks (Noordwijk begint): Le Congé 1-0, Van Deelen 1-1, Van Duijn 2-1, Jongman 2-2, R. Manuputty 3-2, Eekman 3-3, Dorothea 4-3, Monster 4-4, Lomis 5-4, Mourits 5-5, Hoogerwaard mist, Esajas mist, Amezrine 6-5, Basoski 6-6, Bröcker 7-6, Navajas Sanchez 7-7, Wendt 8-7, Bommeleyn mist.

Noordwijk: Amerzrine, Manuputty, Le Congé, Veerman, Bröcker, Smith, Hoogerwaard (c), Dorothea, Lomis, James (62. van Duijn), Borsboom

Tekst: Stefan Rijnders

Foto’s: Ron van der Linden