Voor het eerst sinds jaren treedt Noordwijk weer eens in het strijdperk tegen een eredivisionist in het kader van de KNVB-beker. Vanavond speelt de ploeg van Dogan Corneille in de tweede ronde tegen NEC. Voor de Noordwijkers wellicht een kans om de goede vorm waarin de ploeg verkeert te verzilveren middels een daverende verrassing. VIDB beschouwt voor op de confrontatie met Noordwijk-aanvoerder Stefano Goncalves.

Hij mag met recht Mister KNVB-beker genoemd worden bij Noordwijk. De middenvelder maakte alle bekersuccessen mee die de ploeg boekte de afgelopen jaren. In de kwartfinale tegen RKC in het kampioensjaar en de daaropvolgende seizoenen tegen Ajax en Vitesse was Goncalves er steevast bij, als enige van de huidige basisploeg.

Extraatje
Volgens de middenvelder leeft de ontmoeting met NEC niet heel erg binnen de groep. ,,Dit jaar is de competitie gewoon heel belangrijk. We beschouwen dit als een mooi extraatje”, zegt hij. ,,Het is ook een ander soort wedstrijd dan tegen Feyenoord of Ajax. Dan had het zeker geleefd. Nu is dat minder het geval. We hebben het er wel een beetje over gehad de afgelopen dagen. Misschien dat de jongere garde er meer mee bezig is, maar ik niet. Het is vooral zaak om de club positief te promoten en voor ons als spelers is het een mooie kans om te zien hoe ver we afstaan van een eredivisieploeg.”

Hij weet wat het is om zich te meten met ploegen die in het profvoetbal acteren. In het kampioensjaar 2011 plaatste Noordwijk zich voor de kwartfinale door een zege na strafschoppen op Sparta Nijkerk. Daar kwam men toen RKC Waalwijk tegen. Vijftien bussen vertrokken richting Noord-Brabant, maar een stunt zat er nimmer in. Na twintig minuten was het al gebeurd. Het werd uiteindelijk 6-0.

Goncalves kan zich die avond en dat hele seizoen nog goed herinneren. ,,Dat seizoen werden we kampioen en lukte alles. Het was sowieso historisch, want maar vier of vijf amateurclubs hebben ooit de kwartfinale gehaald. Het hele uitvak zat vol met supporters.  Maar alles ging fout in die wedstrijd. We maakten twee domme fouten en stonden bij rust al met 5-0 achter. Als warme broodjes gingen ze over de toonbank. We baalden toen echt wel, want RKC had helemaal geen wereldploeg en wij waren in bloedvorm. Misschien waren het zenuwen. In een gelijkopgaande wedstrijd had ik het nog wel willen zien.”

BNN-opnames
Vooral ook de beleving gedurende dat seizoen, staat Goncalves nog helder voor de geest. ,,Elke ronde die je doorkomt, gaat het meer kriebelen. Overal waar ik destijds kwam, werd ik herkend. “Jij bent toch speler van Noordwijk”, vroegen mensen dan. Filemon is toen ook nog de kleedkamer in geweest om opnames te maken voor BNN. Je speelt elke keer een competitiewedstrijd met in je achterhoofd de volgende bekerwedstrijd. Die flow waar je dan inzit, is heel erg gaaf.”

Een paar maanden later werd er in het nieuwe seizoen in de tweede ronde al geloot tegen Ajax. Thuis op een volgepakt Duinwetering bood Noordwijk lang goed partij. De uiteindelijke 1-3 was geenszins een pak slaag. ,,Je weet dat je ten onder gaat, maar de weken voorafgaand ben je er wel continue mee bezig. Ajax had het lastig totdat Siem de Jong scoorde. Daarna scoorden wij bij 0-3 nog de eretreffer. Dat was een beloning voor het harde werken.” Twee seizoenen later trof Noordwijk Vitesse in de Gelredome. Volgens Goncalves de minste wedstrijd van de drie. ,,Tegen een compleet Vitesse stonden we al na twee minuten achter. Dan kom je niet echt meer in de wedstrijd. In de slotfase liep de score nog hoog op ook.”

Voor vanavond ziet hij uiteraard NEC als favoriet. ,,Maar de bal is rond, om maar een cliché te gebruiken. We willen gewoon een mooi potje voetbal op de mat leggen en dan kijken we wel waar het schip strandt. Misschien denkt NEC er wat te makkelijk over en onderschatten ze ons. Dat helpt altijd natuurlijk. Wat ik wel heb geleerd is dat je niet snel moet achterkomen, want dan buiten zij hun surplus aan kwaliteit uit. Dan heb je kans dat je geslacht wordt.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude