Jong tegen oud. Aanstormend talent versus routine. Dat waren vooraf de ingrediënten voor de bekerfinale tussen Noordwijk en DHC. Uiteindelijk legden de oudjes van trainer Rob de Lange het terecht af tegen de jonkies van Andries Wendt, die zich in deze bekerfinale als een echte eenheid manifesteerden. Dat de winnende 2-1 daarbij in de slotfase met het hoofd door invaller Sam Tas werd geproduceerd, vormde de terechte beloning voor negentig minuten hard werken.

Met een gemiddelde leeftijd van iets meer dan 21 jaar had de B-keuze van Noordwijk opvallend eenvoudig tegen de gemiddeld 26-jarige tegenstander. In de aanloop naar de return tegen DOVO van a.s. dinsdag hield Andries Wendt op sportpark Zegersloot in Alphen aan den Rijn zijn basiself bewust aan de kant. Dat hield echter niet in dat daarmee de rode loper werd uitgelegd voor de tegenstander uit Delft. Integendeel, DHC bakte er tegen een hardwerkend Noordwijk met name voor de pauze niet zo heel veel van.

,,Dan zou je verwachten dat zij er meteen op zouden klappen. Dat gebeurde echter niet.”

Het was daarbij tekenend dat Romano Denneboom (36) na de rust in de kleedkamer achterbleef. In zijn allerlaatste duel kon de ex-prof bepaald geen potten breken.Zijn laatste actie op de Nederlandse velden was een grove tackle op Noordwijk-verdediger Aytac Metin die de eenmalige Oranje-international een meer dan terechte gele kaart opleverde. Een overtreding die vooral voortkwam uit frustratie, want niet alleen bij Denneboom zelf, maar ook bij zijn meeste van zijn ploeggenoten lukte er voor de pauze weinig tot niets. En dat had vooral te maken met het uiterst trage tempo dat DHC vanaf de aftrap hanteerde. Keer op keer kon het hardwerkende Noordwijkse gezelschap ingrijpen alvorens er ook maar van enig doelgevaar sprake was.

Marios Lomis kreeg net als James speelminuten na een blessure

,,Ja, dat heeft mij ook verrast,” vertelde Andries Wendt. ,,We komen hier met een aantal wisselspelers, Marios Lomis en Denzel James, die beiden net terug zijn van een blessure en voor de rest spelers die doorgaans in het tweede elftal spelen. Dan zou je verwachten dat zij er meteen op zouden klappen. Dat gebeurde echter niet en daarmee speelden ze ons natuurlijk prima in de kaart.

Zozeer zelfs dat Tom Duindam nog binnen het kwartier de 1-0 achter oud-Noordwijk goalie Mark Smith binnen kon schuiven. Wie dacht dat DHC daarna wel zou komen kwam bedrogen uit. Noordwijk bleef vrij gemakkelijk op de been, hoewel de Delftse dadendrang naarmate de thee naderde wat meer positieve vormen begon aan te nemen. Dat leverde na slordig balverlies op het middenveld op slag van rust uiteindelijk de 1-1 op. Oog in oog met Aron Wijsman maakte Tidde Tromp geen fout.

Op de weg terug
,,Voor rust had ik het idee dat het bij ons conditioneel beter zat dan bij DHC”, verklaarde Noordwijk-captain Axel Wendt. ,,We konden het zonder veel moeite allemaal goed belopen en dat was een meevaller. Daarna kregen we het wel lastiger, maar de grootste mogelijkheden waren toch voor ons.”

Zo speelde Noordwijk een paar kansrijke situaties niet goed uit. Denzel James kwam na een knappe slalom kracht tekort om doeltreffend uit te halen. ,,Het gevolg van tien weken noodgedwongen langs de lijn staan, ” erkende de rappe buitenspeler. Gelukkig ben ik terug op het veld, maar meer dan zeventig minuten zat er niet in. Ik kom nog kracht te kort. Maar vandaag speelde ik in ieder geval langer dan in de twee invalbeurten tegen FC Breukelen en DOVO. Het gaat dus de goede kant op.”

,,Dit succes zegt vooral iets over de kracht en de breedte van onze selectie.”

DHC dreigde gaandeweg de tweede helft steeds meer, maar slaagde er maar niet in om dat gegeven in klinkende munt om te zetten. Aan de overzijde beleefde Noordwijk rond het uur een sterke fase, maar ook daar ontbrak het aan de broodnodige precisie. Met Sam Tas als invaller voor de moegestreden James had Noordwijk uiteindelijk de matchwinnaar in huis. Acht minuten na zijn entree bekroonde Tas zijn debuut door een afgemeten voorzet van Lars Warmenhoven met het hoofd achter Smith te werken.

Vervolgens was de tijd voor DHC te kort om in die stand nog verandering aan te brengen. Daarmee was de districtsbeker voor de tweede maal op rij voor Noordwijk, dat zich nu kan gaan opmaken voor de return tegen DOVO waarin een 3-2 achterstand dient te worden weggewerkt om kans te blijven maken op promotie naar de Derde divisie.

Nog altijd niets
,,Dit succes zegt vooral iets over de kracht en de breedte van onze selectie,” glunderde Andries Wendt. ,,Waarbij het natuurlijk genieten is dat er vandaag zoveel echte Noordwijkse jongens aan de bekerwinst hebben bijgedragen. En verder, is en blijft het een echte prijs. Het gaat ons echter om de hoofdprijs. Zelfs als we ons dinsdag plaatsen voor de tweede en laatste ronde hebben we nog altijd niets. Het gaat erom spannen in Veenendaal. Daarna kijken we verder.”

Noordwijk-DHC 2-1 (1-1). 16. Duindam 1-0, 43. Tromp 1-1, 80. Tas 2-1

Noordwijk: Wijsman, Heemskerk, A. Wendt, Knijnenburg, Metin (90. Koeman), Warmenhoven, Michel, Van der Krogt. James (72. Tas), Lomis (61. Hopstaken), Van der Meij

Foto’s: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen