Voor alle ploegen onder de Topklasse begint dit weekend pas de competitie. Zo ook voor Noordwijk dat, na een zeer goede voorbereiding titelfavoriet is in de Hoofdklasse B, begint tegen Spijkenisse. VIDB beschouwt voor met aanwinst Ruperto Dorothea en vice-captain Diederick Hoogerwaard.

De voorbereiding van de equipe van Dogan Corneille verliep bijna rimpelloos. Er werden weliswaar drie duels verloren, vooral de manier waarop de ploeg zich manifesteerde sprak tot de verbeelding. ,,We hebben vooral tegen betere tegenstanders goed gevoetbald”, zegt Hoogerwaard.  ,,En ook de mindere potjes wisten we te winnen. Belangrijkste was denk ik de bekerzege op Hercules, die we na strafschoppen wonnen. Vorig seizoen lieten we het juist afweten in de belangrijke duels. Dan geeft dat een extra lekker gevoel.”

Deze week werd bekend dat Denzel James hoogstwaarschijnlijk terugkeert op de Duinwetering, na een mislukt avontuur bij Kozakken Boys. James dwong eind vorig seizoen met veel trammelant een transfer af en dreigde zelfs met een arbitragezaak. Hoogerwaard ziet desondanks de aanvaller graag terugkomen. ,,Voor de spelersgroep is het prachtig als Denzel weer aansluit. Hij is een speler met veel kwaliteit en geeft ons extra opties. Wat er tussen hem en het bestuur is voorgevallen weet ik niet exact, maar het is een fijne jongen in de groep. Misschien is het niet even netjes gegaan. Maar je moet iemand ook een tweede kans geven. Het bestuur wil, denk ik, ook het maximale eruit halen.”

Pas afsnijden
Met Spijkenisse treffen de Noordwijkers een opponent die vorig seizoen nog nacompetitie speelde en Noordwijk daarvoor in een eerder stadium de pas afsneed. ,,We hebben nog een appeltje met ze te schillen. We zijn gebrand op revanche. Er is lang naar toegeleefd en nu mogen we eindelijk. Ze hebben nog steeds een goed team, dus makkelijk wordt het niet.”

De absolute uitblinker van Spijkenisse speelt nu echter voor de withemden. Dorothea maakte deze zomer de overstap en speelt dus zaterdag direct tegen zijn oude ploeg. Over Spijkenisse is Dorothea louter positief. ,,Ik ken veel jongens. Heb daar drie mooie jaren gehad.” De aanvallende middenvelder is dan ook de uitgesproken man om iets te zeggen over de kracht van de tegenstander. ,,Vorig seizoen speelden we eigenlijk op de counter. De zwakte ligt achterin waar ze niet heel snel zijn. Vooral in de omschakeling liggen kansen.”

Dorothea leidde zijn oude ploeg naar de nacompetitie en dat viel de beleidsbepalers bij Noordwijk blijkbaar ook op. Een kwestie van een beetje scorebordjournalistiek volgens hemzelf. ,,Het rendement was goed. Het spel was niet altijd top. Ik weet dat het nog beter kan, maar al met al was het goed genoeg om Noordwijk te interesseren. Ik kende de club vooral van tv en de KNVB-beker. Tijdens het gesprek met de staf was er een klik. Het sprak mij aan wat ze in mij zagen. Daarna hebben een aantal spelers nog contact gezocht. Dat alles gaf de doorslag boven andere clubs. En de club die werd genoemd in de media uit de Bollenstreek zat daar niet bij.”

Ruperto_Dorothea-2 (1)
De Rotterdammer lijkt zich moeiteloos te hebben aangepast aan het systeem op de Duinwetering. Al blijft hij zelf bescheiden. ,,Het kan nog beter. Het was even wennen, vooral aan het systeem dat toch anders is dan bij Spijkenisse. Daar mocht ik alles doen en nu hoef ik minder te doen en vooral aan de bal te komen op de helft van de tegenstander. Dat vergt nog enige afstemming. Ik moet vaker wegblijven, maar soms ook weer niet.”

Waar speel de technisch vaardige speler zelf het liefst? ,,Zoals we spelen op 10 of als een van de twee spitsen. In een systeem met drie spitsen kan ik ook rechtsbuiten spelen. Daarom had Noordwijk ook interesse. Vanwege m’n veelzijdigheid.”

Met vijf a zes nieuwe basisspelers zijn de withemden er zienderogen op vooruit gegaan. Vindt ook Hoogerwaard. ,,We creëren altijd kansen. Verdedigend hebben we er met Martijn Le Congé en Mark Veerman twee stoppers bij die no-nonsense zijn en kunnen opbouwen. Aanvallend hebben we twee van de beste spelers van onze concurrenten gehaald, dus ja we zijn er sterker op geworden. We willen koste wat kost promoveren. Als voetballer wil je het hoogst mogelijke behalen. Uiteindelijk zien we wel waar het schip strandt. Of niet.”

Titelkandiaat
Ook Dorothea is uitgesproken. ,,Gezien de voorbereiding mogen we uitspreken dat we titelkandidaat zijn. Zelf denk ik dat we ervoor moeten strijden en minimaal de nacompetitie moeten halen. Promoveren moet eigenlijk wel met deze groep.”

Hoogerwaard heeft stiekem al zijn oog laten vallen op de komende duels. ,,In onze eerste vijf duels liggen kansen tegen ploegen die of net zijn gepromoveerd of van een iets minder niveau zijn. Maar dat zegt niks. Alleen zou het lekker zijn als je bijvoorbeeld de eerste periode kan winnen.”

Als een van de sterkhouders ziet de middenvelder het als zijn taak om z’n ploeg op sleeptouw te nemen. ,,Wij, Stefano Goncalves, Raymond Manuputty en ik, zullen de kar moeten trekken en de rest meenemen. Wel is het nu zo dat ook de nieuwe jongens allemaal op topniveau hebben gespeeld. Het is vooral een kwestie van het team kneden.”

Goede organisatie
Dorothea ziet het zo: ,,De organisatie staat goed. We gaven in het begin weinig weg, maar kwamen zelf ook moeilijk tot scoren. Dat is de afgelopen duels steeds beter gegaan. We weten steeds beter hoe we moeten spelen.”

Het wegvallen van Jeroen Borsboom is daarom een tegenvaller. De spits, overgekomen van Jodan Boys, verdraaide z’n knie in een bekerduel en mist de seizoensouverture. ,,Dat is zeker een tegenvaller”, beaamt Hoogerwaard. ,,Jeroen heeft bewezen een hele goede kapstokspeler te zijn met scorend vermogen. Maar zowel Emiel Wendt als Marios Lomis tonen zich gretig, dus daar maak ik me niet al te druk over.”

Doet Dorothea trouwens zaterdag mee aan de mode om niet te juichen tegen je oude club? ,,Tuurlijk juich ik”, zegt hij stellig. ,,Dat is toch logisch. Je kan ook respect hebben voor je oude club terwijl je juicht. Dat is niet hetzelfde.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto’s: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude