Een fors gedeelte van de groep hoort eigenlijk niet in de Vierde Klasse thuis. De vrijbuiters-instelling overheerst echter bij een groep Noordwijkse vrienden, die komend seizoen met de zaterdagtak van Van Nispen instromen onderaan de voetbalpiramide. ,,We gaan proberen iets moois neer te zetten.”

In hun wildste plannen werd zelfs gesproken over het oprichten van een eigen club. Dat was logischerwijs wat te groot en ambitieus gedacht, maar het zei genoeg over het verlangen van een groep vrienden om samen te gaan spelen. Binnenkort komt het zover. Trots kondigde Van Nispen een aantal weken geleden het nieuwe team aan, waarbij meerdere spelers met Topklasse-ervaring op sportpark Wassenaar hun kunsten gaan vertonen.

,,Onze vriendengroep viel de afgelopen jaren een beetje uit elkaar”, vertelt doelman Sven Hensbergen. Hij was samen met Sven de Ridder, Bob Annegarn en Jon-Joost Cornelissens grondlegger en initiatiefnemer van het idee.

,,Er gingen bijvoorbeeld jongens in Groningen studeren en bij Zevenhoven spelen. Een aantal van ons heeft ook jarenlang in de selectie van Noordwijk gezeten. Iedereen was er wel een beetje klaar mee. Op gegeven moment zaten we in de kroeg met elkaar en werd geopperd om samen te gaan spelen. Tijdens een avondje in Amsterdam kwam zelfs het idee ter sprake om een eigen club op te richten. Gekkigheid natuurlijk, maar we zijn toen een beetje naar de mogelijkheden gaan kijken.”

VAN 2
Daarbij passeerde vrijwel de gehele Bollenstreek de revue. ,,In eerste instantie hebben we naar Noordwijk gekeken, maar dat is een zaterdagclub en daar konden wij geen eerste team gaan vormen”, vertelt De Ridder. ,,We hebben daarna onze focus gericht op zondagclubs. Via Kees Zethof, die we nog kennen van zijn tijd bij Noordwijk, hebben we eerst met SJC gesproken. Maar SJC was heel duidelijk: zij wilden het niet. Kees heeft zelf ook bij Van Nispen gezeten en heeft vervolgens daar een balletje voor ons opgegooid. Wij hadden zoiets: praten kan altijd.”

Uiteindelijk bleken de Zilkse club en de Noordwijkers a match made in heaven. ,,Net na de winterstop hebben we voor het eerst om de tafel gezeten. Van Nispen was vanaf minuut één heel enthousiast. Ze waren zelfs bereid over eventuele problemen en vraagtekens mee te denken”, vertelt Hensbergen. ,,Ze zien met ons mogelijkheden om de zaterdag meer aan te kleden. Wij gaan natuurlijk na onze wedstrijden niet direct naar huis en zullen ook lekker een biertje in de kantine gaan drinken.”

Een club was gevonden, maar de puzzel daarmee nog niet gelegd. Vervolgens begon de zoektocht om een representatief elftal op de been te brengen. Een belangrijke stap was dat Cornelissens, ooit een veelbelovend talent uit de Feyenoord-opleiding, zich aan het plan committeerde. ,,Ik twijfelde in het begin of we het als groep zouden volhouden. Toen ik merkte dat de meerderheid enthousiast en serieus was, heb ik ook toegestemd. Ik zit nu vier jaar bij Noordwijk en heb veel blessures gehad. Ik ben wel toe aan iets nieuws.”

Ondanks een aantal afzeggingen kon uiteindelijk een sterke groep op de been worden gebracht. ,,Ik denk dat we twaalf spelers hebben die minimaal Tweede Klasse hebben gespeeld of zouden kunnen spelen”, vertelt De Ridder ,,Een aantal spelers, ook met Topklasse-ervaring, vond het nog te vroeg. Bijvoorbeeld Sander Bosma, een heel goede vriend, die bij SJC gaat spelen. Zij vinden het een leuk idee, maar willen eerst aankijken hoe het gaat. Ik vind dat we een aardige groep hebben met een gemiddelde leeftijd van zo’n 26 jaar. Er zitten ook jongens bij die een tijdje niet of lager hebben gespeeld, maar wel voldoende talent hebben.”

‘Terug naar de basis’
Zelf heeft De Ridder een ongelukkige voetbalperiode achter de rug. Door blessureleed werd zijn comeback bij Noordwijk niet wat hij ervan verwacht had. De Ridder keerde ruim anderhalf jaar geleden terug op de Duinwetering na in Groningen te hebben gestudeerd. ,,Het wordt een mooie uitdaging om te kijken hoe ver we met een groep vrienden kunnen komen. Het verplichte gaat er wel vanaf. We gaan één keer in de week trainen en dan ouderwets partijtje doen. Terug naar de basis en niet vermoeid worden met trainers die zeggen: ‘nu dit en vervolgens dat gaan doen’.”

Desondanks is er de vurige ambitie om er iets moois van te maken. ,,Het is begonnen vanuit sociaal aspect”, vertelt Hensbergen. ,,We wilden na lange tijd weer samen gaan voetballen. Maar we zijn ook resultaatgericht. We gaan er alles aan doen om kampioen te worden. Natuurlijk gaan we niet Pietje of Klaasje het hele seizoen wissel zetten, maar we willen iets gaan neerzetten. Daarnaast proberen we het mooi aan te kleden. Onze stamkroeg De Wels wordt hoofdsponsor en we gaan een club van honderd oprichten waarbij mensen ons kunnen sponsoren. Wellicht dat we nog wat met Brouwer kunnen regelen qua vervoer.”

In ieder geval voelt het voor de Noordwijkers goed om het roodwit te verruilen voor het roodgeel. ,,We zijn al een paar keer geweest”, vertelt Cornelissens. ,,Zo hebben we in mei bij het Cees Bartels Toernooi meegedaan. Toen was het helemaal vol. Er werd ons toen wel meteen gezegd dat het geen realistisch vergelijkingsmateriaal is, haha. Maar het voelt goed. De club heeft zich echt bereid getoond om ons te helpen. We hebben er in ieder geval veel zin in, en zijn erg benieuwd naar het niveau en of we daadwerkelijk om het kampioenschap kunnen gaan spelen.”

Selectie Van Nispen-zaterdag

1. Sven van Hensbergen
2. Niels van Oostrum
3. Bob Annegarn
4. Sven de Ridder
5. Eyob Schoenmakers
6. Pieter-Koen van der Plas
7. Robin Smits
8. Lars Hogenhuis
9. Marijn de Kok
10. Michiel Polman
11. Ivo van der Vlugt
12. Koen Viergever
13. Frank Imthorn
14. Jon-Joost Cornelissens
15. Wouter Kok
16. Nick Braun
17. Niels Bosma
18. Mike van der Vlugt


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)