Stefan Kraaijvanger en Sonny ten Hoope maakten allebei al de nodige streekderby’s mee. Kraaijvanger bij VVSB, Ten Hoope bij FC Rijnvogels. Zaterdag staan de heren tegenover elkaar in wat voor beiden een ‘nieuwe’ derby zal zijn: Ter Leede – Noordwijk.

Ter Leede-verdediger, Kraaijvanger, werkt ontspannen toe naar het treffen in de Hoofdklasse. Als voormalig fortbewaker van VVSB heeft hij wel eens voor hetere vuren gestaan. Zo stond hij ongeveer anderhalf jaar geleden ook aan de aftrap van een stukje vaderlandse voetbalgeschiedenis. In een vol Galgenwaard mocht Kraaijvanger FC Utrecht-spitsen Sébastien Haller en Ruud Boymans van scoren afhouden in de halve finale van de KNVB-beker.

Nu geniet hij van de betrekkelijke rust in Sassenheim. Terwijl hij thuis ‘papa-dag’ heeft praat hij heel relaxt over wat hem zaterdag te wachten staat. ,,Geen idee eigenlijk”, klinkt het breeduit lachend aan de andere kant van de telefoon. ,,De entourage zal prima zijn. Waar ik vooral naar uitkijk is dat dit de eerste grote test is voor ons in de competitie.”

Coaching
Dat klinkt misschien vreemd uit de mond van een voetballer die met zijn team in de eerste competitieronde al verloor van Rijsoord. Die ‘test’ is toch al geweest? ,,Dat was een domper, vooral omdat we kwalitatief sterker waren. Ik denk dat we onbewust niet honderd procent gefocust waren. Een instelling dingetje dus.”

Het past niet bij de verdediger. Als er iemand scherp wil zijn op het veld is het Kraaijvanger wel. Geen wedstrijd gaat voorbij of je hoort de 27-jarige voetballer over het veld schreeuwen. ,,Oh, dat doe ik nog steeds hoor. Dat zit er nou eenmaal in bij mij. Maar na die wedstrijd tegen Rijsoord wonnen we twee keer in de competitie. Ik ben benieuwd hoe ver we zijn als Ter Leede.”

,,De was wordt gedaan, we krijgen eten op de club na afloop van de donderdagtraining. Dat heb ik echt nog nergens meegemaakt.”

Zijn collega-verdediger bij vv Noordwijk, Ten Hoope, klinkt net zo nuchter als het over de ‘Bollenderby’ gaat. Als ervaringsdeskundige bij FC Rijnvogels kent hij natuurlijk de sfeer van wedstrijden tegen onder andere Quick Boys. Een derby tussen Ter Leede en zijn huidige club Noordwijk maakt hem niet meer gespannen.

,,In principe is dit voor mij geen andere pot dan anders. Zo sta ik er gewoon in. Altijd eigenlijk. Ik vind het wel leuk om tegen oud-teamgenoten te spelen [Rob Zandbergen, red.], verder betekent voor mij elk duel hetzelfde.”

Randvoorwaarden
De rechtsback verliet afgelopen zomer FC Rijnvogels omdat hij zich niet kon vinden in het selectiebeleid van die club, z’n speelminuten werden schaarser en Ten Hoope zocht oprecht naar nieuw voetbalgeluk. Een paar kilometer noordelijker hervond hij die bij Noordwijk.

,,De hele beleving in de Bollenstreek bevalt me ontzettend. Niet gewoon alleen qua supporters, maar ook vooral van de clubmensen, de vrijwilligers. Nu ook weer bij Noordwijk. Alles is geregeld. De was wordt gedaan, we krijgen eten op de club na afloop van de donderdagtraining. Dat heb ik echt nog nergens meegemaakt. Mevrouw Wendt [moeder van Emiel en Axel red.] kan bijvoorbeeld prima koken, haha. Die heeft het ook een keer voor de selectie geregeld.”

Ten Hoope leeft nuchter toe naar ‘Bollenderby’: ,,Niet anders dan andere wedstrijden”

De vleugelverdediger is weer gelukkig. Al dan niet gesterkt door het aantal minuten dat hij maakt in de hoofdmacht van de Noordwijkers. ,,Het gaat prima. Vanaf minuut één ben ik blij met Noordwijk. Ik had geen zin om weer een jaar in een dip te moeten zitten. Ik kan het daarnaast goed vinden met trainer Kees Zethof. We hebben een zelfde soort inzicht in het spel en hij is duidelijk. Daar houd ik wel van. Recht voor z’n raap.”

KNVB-beker
De beide verdedigers hebben er deze week negentig minuten op zitten in de nationale beker. Ten Hoope speelde met zijn club tegen Fortuna Sittard (0-1). Kraaijvanger verloor met Ter Leede met 4-0 van Katwijk. Hoewel de stand een walk-over doet vermoeden, weerspreekt de Sassenheimse verdediger dat met alle plezier.

,,In de eerste helft waren we voetballend zelfs de bovenliggende partij. Wij creëerden de kansen uit voetballende situatie, waar Katwijk het vooral moest hebben van onze fouten. Alleen kregen we net voor rust een doelpunt om de oren. En direct na de pauze weer. Toen was het klaar.”

,,Als ik die al zou hebben, dan zou ik op m’n falie krijgen van de middenvelder. Ik sta in dat geval op een ‘luie’ positie.”

,,We hebben het er donderdag met de selectie over gehad”, vervolgt de in Noordwijkerhout woonachtige voetballer. ,,Het is eigenlijk heel positief dat we de eerste helft zo goed presteerden. We moeten nog wel werken aan het druk zetten of juist de rust houden op de juiste momenten, temporiseren dus. Daarin hebben we bij Katwijk weer een nieuwe les geleerd.”

Ook Noordwijk gaf lang goed tegenstand aan een opponent die veel hoger ingeschat mag worden. Pas in het laatste kwartier nam Fortuna Sittard de voorsprong tegen de hoofdklasser en gaf die ook niet meer weg. Het verraste Ten Hoope in positieve zin.

Cruijff
,,Zij trainen acht keer in de week. Als je dan zag wat wij er tegenover gesteld hebben, dan mogen we tevreden zijn. We deden voetballend niet zo veel onder voor hun. Als we tegen Ter Leede bewijzen dat we op dezelfde manier voor de dag kunnen komen, heb ik er wel vertrouwen in.”

De nuchtere back gooit er tot besluit nog een ‘Cruijffiaanse’ wijsheid uit: ,,Of we nu met 8-0 winnen, 10-0 of een 1-0 in de allerlaatste seconde, maak mij niet uit. Zolang die drie punten maar met Noordwijk mee gaan.”

Logischerwijs denkt Kraaijvanger precies het tegenovergestelde. ,,Die wedstrijd tegen Katwijk hebben we nu wel verteerd. Er zijn geen pijntjes. Als ik die al zou hebben, dan zou ik op m’n falie krijgen van de middenvelder. Ik sta in dat geval op een ‘luie’ positie”, lacht de Noordwijkerhouter, om zich daarna weer vol te storten op zijn ‘papa-dag’.

Foto Ter Leede: Hans Schalk
Foto Noordwijk: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom