Iedereen bij Ter Leede stond voor een raadsel. ,,Onverklaarbaar”, noemde Henk Wisman het. Hoe was het in godsnaam mogelijk dat zijn ploeg op het moment suprême, in het zicht van de haven, opnieuw kapseisde? Na een goede eerste helft bakte Ter Leede er na rust tegen ODIN ’59 helemaal niets meer van. Door de 3-1-nederlaag grepen de Sassenheimers definitief naast promotie. ,,Ik wijt het toch aan nervositeit, het niet om kunnen gaan met de druk”, concludeerde Wisman.

Boosheid en teleurstelling streden na de return van de nacompetitiefinale om voorrang bij Ter Leede, op zoek naar verklaringen. De ploeg had een ticket voor de Derde Divisie voor het grijpen, tegen een opponent die te pakken leek, maar weigerde toe te slaan. ,,Dat is het trieste en frustrerende, hoe je het ook wilt noemen”, sprak Wisman. ,,We hebben een prachtig seizoen gehad, maar op de momenten dat het moest gebeuren, was het net niet goed genoeg.”

,,Het ziet ernaar uit dat het nóg jonger gaat worden. Aan de andere kant: gasten als De Kruys, Zwetsloot en Van Stijn hebben wel de ervaring opgedaan om op jonge leeftijd dragende krachten te worden.”

Het verhaal van Ter Leede is bekend. Op doelsaldo ging Spijkenisse met de titel in de Hoofdklasse A aan de haal. Vervolgens was de ploeg aangewezen op de nacompetitie. Daarin kende Ter Leede in en tegen Staphorst een valse start. Voor eigen publiek volgde in de return een knappe wederopstanding. Het maakte dat Wisman hoopte en dacht dat zijn ploeg er op de cruciale momenten wel kon staan. Maar ditmaal ging het opnieuw fout in een uitwedstrijd, indachtig de wijze waarop het bij Argon verkeerd afliep, ook al kende dat duel een ander verloop.

Afgerekend op onnauwkeurigheid
,,Bij Argon begonnen we de eerste helft heel slecht en onnauwkeurig. Dat was nu niet het geval. Wij speelden een goede eerste helft. Waren sterker dan de tegenstander en legden verzorgder voetbal op de mat. Voortbordurend op het goede gevoel van Staphorst-thuis, waar ook veel druk op stond, dacht ik dat we er overheen waren, een volgende stap hadden gezet. Maar in de tweede helft was het om onverklaarbare redenen veel slordiger en onnauwkeuriger. Als je makkelijk balverlies lijdt, kom je verdedigend meer onder druk te staan. Daarop zijn we afgerekend.”

Een oude bekende werd uiteindelijk de beul van Ter Leede. Nigel Hardenberg, voormalig speler van FC Lisse, kopte elf minuten voor tijd de 2-1 binnen. Daarmee kwam Odin weer aan de gunstige kant van de score. De heenwedstrijd op de Roodemolen eindigde namelijk in 1-1. Dat de goal van Hardenberg hard aankwam in het Sassenheimse kamp mocht een understatement heten. Het was een rechtse directe vol in het gezicht, een vrijwel zekere knock-out. Dat Jeffrey Klijbroek er in de blessuretijd nog 3-1 van maakte, was slechts voor de statistieken.

Concurrentie van streekgenoten
En dus dropen de Ter Leede-spelers met gebogen hoofden en blikken op onweer af. Geen avontuur in de Derde Divisie, maar andermaal een seizoen in de Hoofdklasse. De concurrentie zal volgend seizoen met de ambitieuze streekgenoten Noordwijk en FC Rijnvogels niet mals zijn. En dat terwijl bij Ter Leede een ware exodus plaatsvindt.

,,Jongens als Constantin, Arroyo, Troost, Kappenberg en Ammerlaan vertrekken. Dat zijn wel de meer ervaren jongens en bovendien allemaal spelers uit de as van het veld. Het ziet er naar uit dat het nóg jonger gaat worden. Aan de andere kant: jonge gasten als De Kruys, Zwetsloot en Van Stijn hebben wel de ervaring opgedaan om op jonge leeftijd dragende krachten te worden.”

Voor de nodige spelers was het dus hun laatste wedstrijd voor Ter Leede. ,,We hadden ze graag een mooi afscheidscadeau gegeven”, stelde de wederom bedrijvige Marc de Kruys. Een van zijn inmiddels voormalig teamgenoten is Vincent Ammerlaan. De spits was ook in Heemskerk doeltreffend, in de rebound van dichtbij en leidde daarmee een sterk tweede gedeelte van het eerste bedrijf in.

Na rust viel Ter Leede vervolgens ver terug, iets dat Ammerlaan tot een passende quote verleidde. ,,Zulk soort wedstrijden moet je leren winnen.”

ODIN ’59 – Ter Leede 3-1 (1-1). 22. Meijer 1-0 (strafschop), 28. Ammerlaan 1-1, 79. Hardenberg 2-1, 90+1. Klijbroek 3-1

Ter Leede: Constantin. Vierbergen, Arroyo, Troost, Robertson, Kappenberg, Zwetsloot, Siali (78. Van den Berg), Bok, Ammerlaan, De Kruys (86. Van Stijn)

Interview Vincent Ammerlaan

Interview Marc de Kruys

Foto: Orange Pictures

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)