width=

Een pupil van de week krijgt altijd een aai over z’n bol van hem. Staat Bas Ruigrok wissel? Dan nog hangt hij losjes over de dug out, praat hij wat bij met de supporters en toont een glimlach aan dat Ruigrok niet chagrijnig is te krijgen. Knoop een gesprek aan met de middenvelder van VVSB en er wordt altijd een keer gelachen. Het kost hem allemaal geen energie. De 31-jarige voetballer is een liefhebber pur sang. En een goed mens.

Tot het moment dat het wel energie gaat kosten, dat de zin plaatsmaakt voor het ‘moetje’. Op dat moment wist Ruigrok genoeg. En dat gebeurde een maand geleden. ,,Toen voelde ik het. Het voetbal ging teveel tijd en energie kosten. Het is mooi geweest”, licht de onvermoeibare middenvelder van VVSB z’n keuze toe. Hij stopt. Het is klaar.

,,Mijn werkweek stopt niet na veertig uur en we hebben een kleine op komst”, begint Ruigrok hoorbaar trots te praten. De voetballer besloot eerder in november van het vorig jaar om zijn contract te verlengen en dat voelde toen ook goed. Hij wist dat hij vanwege z’n leeftijd en blessures echt niet alles meer zou gaan spelen. Hij gold jaren als een houvast op het middenveld. Een reddingsboei voor zijn companen Vladimir Jozic en Frans van Niel op het middenveld.

,,Ik ben een nuchtere jongen en ga zaterdag bij m’n laatste wedstrijd echt niet dikke tranen janken, maar dat doet je toch wel wat hoor.”

Maar dit jaar was daar de dynamische Tim de Rijk. Langzamer hand verdween de rol van Ruigrok uit het veld. Captain Jozic ging wat meer met de punt naar achteren spelen, De Rijk bestreek op zijn manier het halve middenveld. ,,Daar kon ik ook van genieten.” De voetballer Ruigrok is echt niet kapot te krijgen. ,,Het liep als een trein toen Tim er in kwam.” En dus schikte de 31-jarige VVSB-er zich naar z’n rol. ,,Dan moet je realistisch zijn en gewoon plaatsnemen in de dug out.”

Bas Ruigrok bekommert zich voor een wedstrijd van VVSB over de pupil van de week

De middenvelder ging thuis te rade. Z’n vriendin leverde het gewenste antwoord. Welke keuze hij ook zou maken, zij zou achter hem staan. ,,En toen heb ik het er ook met Stefan Kraaijvanger over gehad. We voetballen al jaren samen. Daarna ben ik het gesprek aangegaan met de club. Ik had toch mijn ‘jawoord’ al gegeven. Maar daar deden ze niet moeilijk over, ook uit respect voor de jaren dat ik hier al rond loop. Daarna heb ik toch even m’n maatjes Peet van der Slot en Vladimir op de hoogte gesteld en uiteindelijk het dinsdagavond aan de groep gemeld.”

,,Nou, ik kan weer eens gaan tennissen ofzo, beetje andere dingen doen.”

Na het persbericht van VVSB pakte de pers het op en trilde de telefoon van de verdedigende middenvelder onophoudelijk. ,,Zo, volgens mij heb ik op m’n werk de hele dag met m’n telefoon in m’n hand gelopen, laat mijn baas het maar niet horen”, grapt de 31-jarige voetballer. ,,Ik ben een nuchtere jongen en ga zaterdag bij m’n laatste wedstrijd echt niet dikke tranen janken, maar dat doet je toch wel wat hoor.”

,,Iedereen vraagt nu ook wat ik nog ga doen”, vertelt Ruigrok. Eigenlijk is de VVSB-er zelf ook nog in het ongewis over zijn sportieve toekomst. ,,Echt hoor, daar heb ik nog totaal geen idee van. Nou, ik kan weer eens gaan tennissen ofzo, beetje andere dingen doen. Het zal wel even wennen worden voor m’n pa en ma in ieder geval.”

 Bas Ruigrok, Maikey Parami en Marciano Mengerink vechten om de bal in de tweede ronde van de KNVB-beker

Want naast Bas, gaf ook broertje Daan eerder dit seizoen aan een punt te zetten achter zijn keepersloopbaan bij Hillegom. Beide telgen van de Ruigrok familie worden nu ook vader, Daan is het zelfs al. ,,Dus daar hebben pa en ma het ook druk genoeg mee”, lacht de oudste van de twee.

,,Aan alles komt een eind. Als ik zie hoe Daan het als papa met z’n prachtdochtertje doet, dat is mooi. Voetbal is bijzaak”, praat broer Bas liefdevol over z’n jongere familielid. ,,Het waren prachtige jaren bij de club en ik zal ook echt nog wel langs de lijn blijven staan. Met het elftal ben ik nooit kampioen geweest, maar we zijn wel altijd gepromoveerd naar het hoogste amateurniveau van Nederland. En het avontuur in de KNVB-beker was de klapper. Dan kan ik toch alleen maar trots zijn op mijn jaren in Noordwijkerhout?”

Foto’s: Tino Stulen & Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen