Voor de tiende keer dit seizoen slaagde koploper Katwijk er in om een achterstand om te buigen in een voordelige marge. Dit keer werd RVVH op De Krom na de pauze het kind van de rekening. Waar de gasten nog met een 0-1 voorsprong aan de thee gingen, kwam de lijstaanvoerder door goals van Sjaak Lettinga en invaller Joost Leonard opnieuw met de schrik vrij (2-1).

Matchwinnaar Joost Leonard  had het voor de pauze al zien aankomen. Deze middag zat er voor hem zeker een invalbeurt in. Vanuit de dug-out zag de spits dat zijn ploeg in het eerste bedrijf nauwelijks in staat was om een geslaagde aanval op het kunstgras te leggen. RVVH voetbalde vanuit een gesloten verdediging en was via de nog altijd rappe Benjamin Martha al na een kwartier knap op voorsprong gekomen. De Ridderkerkers wisten moeiteloos stand te houden en toonden bij Katwijks balverlies meerdere malen aan razendsnel te kunnen omschakelen.

Geen power

De thuisploeg kon slechts dreigen via een tweetal hoekschoppen en een handvol vrije trappen die hoog de RVVH-zestien werden ingepompt. Leonard: ,,Voor de rust oogde ons spel niet best. We misten vooral power. Het leek wel of de echte wil om te winnen bij ons toen ontbrak. Gelukkig hebben we dat na de rust recht kunnen zetten.”

Na de thee pakte Katwijk de handschoen wel op. Met fris elan ging Katwijk vanaf de aftrap op zoek naar de gelijkmaker. Die viel nog binnen het uur via een rake inzet van Sjaak Lettinga. Dat was het sein voor Dick Schreuder om middenvelder Danny Guijt in te ruilen voor aanvaller Leonard. Die aanvallende wissel leverde zeven minuten na diens entree de 2-1 op. Niet veel later had Leonard bijna opnieuw beet. Via goalie Danny Spelde en de binnenkant van de paal keerde het leer na een snoeiharde inzet weer terug in het veld. RVVH, dat in de slotfase de krachten nog een keer bundelde, drong in de slotfase nog wel fel aan, maar Atam Koroglu hield zijn ploeg met twee knappe reddingen op de been.

Weerzien

,,Een lekkere, maar vooral belangrijke overwinning’, lachte matchwinnaar Leonard na afloop. ,,Bij verlies had RVVH toch wat dichterbij gekomen. Dat hebben we weten te voorkomen. Dat het voor rust niet lukte, wijt ik toch aan gemakzucht. Met zo’n riante voorsprong op de ranglijst sluipt er onbewust toch gemakzucht in de ploeg. Dat is denk ik ook de verklaring voor het mindere spel na de winterstop. Dat moet er echt uit. Deze wedstrijd toonde weer eens aan dat wij zelf onze grootste tegenstander zijn dit seizoen.”

Leonard keek ook alvast vooruit naar de wedstrijd van komende zaterdag als Katwijk op bezoek gaat bij zijn oude club Noordwijk. ,,Een wedstrijd waarop ik me echt verheug. Noordwijk heeft nog iets goed te maken tegen ons, wij willen gewoon winnen en voor mij betekent het een weerzien met heel veel oude bekenden.”

Katwijk – RVVH 2-1 (0-1). 15. Martha 0-1, 57. Lettinga 1-1, 67. Leonard 2-1.

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Dam, Stam, De Jel, Lettinga, Susan, Guijt (60. Leonard), Van Oijen (90+4. De Jonge), Mengerink, Sterling (83. Jongeneelen)

Tekst: Leo Schrama