Afgelopen zaterdag maakte Lissenaar Barry Opdam zijn debuut in de Nieuwjaarswedstrijd met de ex-internationals tegen de HFC Legends. Tien jaar na zijn afscheid bij Oranje debuteren in de Nieuwjaarswedstrijd mag je opvallend noemen. Opdam kon alleen niet voorkomen dat deze 83e editie gewonnen werd door de Koninklijke HFC met 4-2.

Vorig jaar werd Opdam benaderd toen hij meedeed bij een wedstrijd van de Vriendenloterij. Het balletje ging vervolgens rollen om mee te doen met deze wedstrijd. En Opdam had daar wel oren naar. Na zijn debuut op 29-jarige leeftijd in Oranje onder Marco van Basten kreeg dit tien jaar later een vervolg en werd hij uitgenodigd om met de oudgedienden mee te spelen tegen De Legends. Maar ook Opdam kon niet voorkomen dat hij zijn debuut niet kon opluisteren met een zege.

Opdam: “Ja, het was hard werken met de lange bal tegen die jonge knapen die als een wervelwind langs je heen liepen. Ik speelde de tweede helft mee en dat was voldoende. Ik heb erg genoten van de entourage en de vele kennissen en vrienden die zijn komen kijken. Het was weer leuk om die gasten van vroeger weer te ontmoeten op het veld en erbuiten. Als je de gebroeders De Boer nog aan het werk ziet, is dat mooi om dat te zien. En de vrije trap van Pierre van Hooijdonk is nog steeds van een hoog niveau.”

Elk jaar wordt de traditionele wedstrijd tussen de Legends en de oud-internationals gespeeld op het terrein van de Koninklijke HFC. Elk jaar is het weer smullen aan de Spanjaardslaan als het team van Sjaak Swart aantreed om uit te maken wie deze wedstrijd gaat winnen.

Vanaf 1923 wordt het duel gespeeld. De Haarlemse formatie won deze wedstrijd zaterdag voor de 25e keer. De oud-internationals wisten 45 maal te zegevieren, al dateert de laatste overwinning alweer van een paar jaar geleden. 14 keer werd er gelijkgespeeld. Door extreem weer en een aantal oorlogsjaren gingen een aantal ontmoetingen niet door. Huidig coach Sjaak Swart speelde zelf de Nieuwjaarswedstrijd 21 keer.

De entourage bij deze wedstrijd is altijd van hoog niveau. Zoals gebruikelijk waren de tribunes goed gevuld en stonden de talrijk opgekomen mensen bij een fris winters zonnetje mannen zoals de gebroederd de Boer, de gebroeders Witschge en ook Arthur Numan, gade te slaan.

Ondanks de verjongingen die coach Swart met Barry Opdam, Romano Denneboom en Orlando Engelaar doorvoerde, bracht dat niet de overwinning. De coach van De Legends, Gerrit Peijs, had er meer succes mee. Spelers uit de zaterdag 1 en spelers uit het tweede van de zondag maakten het verschil zaterdag.

De jonge garde stond met de rust met 2-0 voor door doelpunten van Vince de Kwant en Jaime van Heusden. Na rust kwam de ploeg van Swart nog wel terug door Denny Landzaat. Daarna liepen De Legends uit naar 4-1 door Maarten Wolf en wederom De Kwant. Vrije trappen-specialist Van Hooijdonk schoot daarna nog  mooi de 4-2 binnen.

Opdam, zelf nog altijd goed in conditie, zag ook sommige ploeggenoten nog goed voor de dag komen. “Als je een Simon Tahamata nog bezig ziet met zijn 60 jaar kan je daar je petje voor afnemen. Simon is techniektrainer bij de jeugd van Ajax en dat was ruimschoots te zien op het veld. Hij nam nog een speler van de tegenpartij in de maling en dat is altijd leuk om te zien.”

Hij hoopt volgend jaar er weer bij te zijn. “Voor herhaling vatbaar is het zeker. Het is toch apart zo’n traditiewedstrijd. We gaan het zien volgend jaar.”

Selectie Oud-internationals: Frank de Boer, Ronald de Boer, Barry Opdam, Romano Denneboom, Orlando Engelaar, Marc van Hintum, Pierre van Hooijdonk, Pieter Huistra, Michel Kreek, Denny Landzaat, Martijn Meerdink, Oscar Moens, Michael Mols, Arthur Numan, Martijn Reuser, Simon Tahamata, Aron Winter, Rob Witschge, Richard Witschge.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen