Verbaasd en toch ook wel licht geïrriteerd luisterde ik afgelopen dinsdagavond naar de discussie na afloop van de Avant Garde Cup 2.0, de experimentele wedstrijd tussen FC Lisse en Quick Boys. Mijn ergernis richtte zich voornamelijk op Marco van Basten, die sinds september 2016 Chief Officer for Technical Development bij de FIFA is. 

Tja, dat heeft ‘San Marco’ goed voor elkaar. Juist hij moet vanuit zijn functie voetbal blijven ontwikkelen, maar ik kreeg meer het idee dat Van Basten de functie Chief Officer for Technical Decline bekleedt.

De oud-topspits begon juist nog goed aan de discussie binnen het platform van acht personen, geleid door Neal Petersen van FC Afkicken. Daar zat Van Basten naast voormalig topscheidsrechter Pieter Vink, oud-hockeycoach Maurits Hendriks (NOC*NSF) en Gijs de Jong (secretaris-generaal van de KNVB). Tegenover hem zaten trainers Robbert de Ruiter (FC Lisse) en Jan Zoutman (Quick Boys), en verdedigers Robert van Boxel (FC Lisse) en Joey Ravensbergen (Quick Boys). Die laatste kreeg de nodige interessante vragen van Van Basten.

Ravensbergen moest vertellen hoe hij de drie nieuwe spelregels nu had ervaren. En dan vooral de ‘intrap’ en de ‘selfpass’, want de nieuwe strafschopregel werd niet ingezet tijdens de wedstrijd. De aanvoerder van Quick Boys gaf interessante antwoorden, ook bijvoorbeeld over de zuivere speeltijd, en Van Basten ging daar leuk op in.

,,Ze hebben van alles te verliezen, hockey had dat destijds niet en zocht naar meer populariteit.”

Maar toen hij verviel in een één-op-één discussie met De Ruiter, zakte de voormalig bondscoach van Oranje door het ijs. Het leek wel of Van Basten – in de bijna twee jaar diensttijd voor de FIFA – zich weinig heeft beziggehouden met deze drie nieuwe spelregels. Bovendien kwam de ene drogreden na de andere uit de mond van de ‘Chief Officer’.

Met alle respect voor deze voormalig topvoetballer, want hij heeft ontzettend veel bereikt in zijn carrière. Maar iemand in zo’n functie moet toch op z’n minst kunnen argumenteren. In de discussie stelde Van Basten iedere keer vraagtekens bij de voordelen die De Ruiter noemde.

Kagia 6
,,Waarom zou een intrap binnen vijf seconden genomen moeten worden?”, stelde Van Basten de vraag. Hij kreeg direct repliek van De Ruiter: ,,Nou, om tijdrekken tegen te gaan, hè. Dat willen we nu juist voorkomen.” En zo ging het keer op keer. Wil het conservatieve voetbalwereldje toch een keer gaan veranderen, dan moet er nog meer getest worden met nieuwe spelregels dan nu. Niet alleen op het WK Onder-17 in India, maar ook op de lagere niveaus in bijvoorbeeld Nederland.

Probeer het uit bij Kagia 6, VVSB 8 of Quick Boy 12! Amateurteams zijn prima proefkonijnen, zie ook de eerdere test met een tijdstraf voor een gele kaart. Op basis van honderden wedstrijden kan pas worden vastgesteld of iets werkt of niet, niet na één toernooi. Aan de andere kant hoeven er geen nieuwe spelregels te komen, omdat het per se noodzakelijk is. Maar ik merk wel dat steeds meer mensen er aan toe zijn, zo bleek ook wel op Ter Specke.

‘Naast dat het speltempo wordt verhoogd, is er geen tijd om met z’n allen die scheidsrechter te overtuigen dat hij de volgende keer toch echt de andere kant op moeten fluiten.’

Het was wel jammer dat Hendriks, die de selfpass introduceerde in de European Hockey League in 2007, zich weinig uitsprak binnen het platform van acht. Hij had Van Basten misschien wel kunnen overtuigen dat hij meer moet proberen in plaats van allerlei argumenten te noemen om het juist niet te doen.

Koffiedrinken
Nu begrijp ik ook wel dat voetbal de grootste sport van de wereld is. Hendriks zei ook: ,,Ze hebben van alles te verliezen, hockey had dat destijds niet en zocht naar meer populariteit.” En toch denk ik dat Van Basten eens wat meer naar hockey moet kijken. Hoewel naar eigen zeggen zijn oudste dochter hockeyde, zag hij waarschijnlijk nog te weinig hockeywedstrijden. Misschien moet hij ook eens wat vaker koffiedrinken met Hendriks.

Want veel voetballiefhebbers ergeren zich toch aan het continue ‘geouwehoer’ op de scheidsrechter rond en op de velden, ook in het internationale voetbal. Misschien wel irritatiefactor nummer één. Voer je de selfpass in, dan ben je daar ook direct voor een groot deel vanaf. Naast dat het speltempo wordt verhoogd, is er geen tijd om met z’n allen die scheidsrechter te overtuigen dat hij de volgende keer toch echt de andere kant op moeten fluiten. Want dan loopt de tegenstander er al met de bal vandoor.

Een mooi moment uit het duel om de Avant Garde Cup 2.0 bewees het nut ook van de spelregel. Een aanvaller van FC Lisse beging een overtreding, wilde zich beklagen naar scheidsrechter Vink, maar bedacht zich toen zijn tegenstander (Ravensbergen red.) van Quick Boys er via een selfpass al vandoor was.

Beste ‘San Marco’, ga alstublieft eens vaker kijken bij hockeywedstrijden en maak je hard voor vernieuwing in dat conservatieve voetbalwereldje!

Lees ook: ‘Avant Garde Cup 2.0: een succesvol experiment’

Foto: Hubert Habers



POPULAIRE BERICHTEN