Op de vraag of de wereld ziek is, hoefde Dick Schreuder niet lang na te denken. ,,Op momenten wel, de liefde is er niet voor elke medemens”, stelde de Katwijk-trainer daags na de terreuraanslagen in Parijs. Juist voor zijn ploeg viel er eindelijk weer eens iets te juichen, maar Schreuder plaatste de 3-1 zege op Capelle (de eerste in vijf weken tijd) meteen in perspectief. ,,Voetbal is dan onbelangrijk, maar de bal rolt gewoon door.”

De wedstrijd op de Krom werd voorafgegaan door een minuut stilte. Aanleiding waren de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Franse hoofdstad. ,,Als je beelden ziet, ga je toch nadenken en relativeren”, vertelde Schreuder. ,,De onmacht is groot. Wat kun je er aan doen? Was als ik een weekend vrij was geweest en daar toevallig was geweest, denk je dan. Het is niet te bevatten. Helaas gebeurt dit soort dingen vrijwel elke dag op de wereld.”

Op de Krom waren twee voorname gespreksonderwerpen. De aanslagen in Parijs dus, en de situatie van Atam Koroglu. De doelman – dit seizoen niet bepaald in grootse vorm – heeft een week vrijaf gekregen en hoefde zich niet te melden. Schreuder gaf voor de wedstrijd tekst en uitleg in de perskamer. ,,Iedereen kent de naam en reputatie van Atam Koroglu en weet zijn kwaliteiten. We houden hem even in de luwte. Hopelijk keert hij volgende week dinsdag weer fris terug en gaat hij ons naar een plek bij de eerste zeven loodsen.”

Schreuder noemde het een week vakantie, waarin Koroglu tot rust moet komen. De coach van Katwijk had er een goed gevoel bij. ,,In het amateurvoetbal is het misschien opmerkelijk, maar bij de profs gebeurt het wel vaker. Dat iemand gewoon even vier of vijf dagen vrijaf krijgt om weer fris van geest te worden.”

de groot                          Een stijlvolle duik van Richard de Groot, die zich prima staande hield

Koroglu werd onder de lat vervangen door ‘ijskonijn’ Richard de Groot, die ogenschijnlijk koel de honneurs waarnam. De 20-jarige goalie, die zijn debuut in de Topklasse maakte, kon zich vlak voor rust onderscheiden met een schitterende reflex. De Groot tikte een van richting veranderd schot katachtig uit de bovenhoek.

De Groot voorkwam zodoende dat Katwijk met een achterstand aan de thee ging, en zorgde bovendien dat het recht zegevierde. Een voorsprong van Capelle had gezien het wedstrijdbeeld totaal tegen de verhouding in geweest. Met de 1-1 ruststand mochten de bezoekers eigenlijk al niet klagen. De eerste keer dat Capelle zich bij het doel van Katwijk meldde, was het meteen raak. Verdediger Blokland kopte op schitterende wijze de gelijkmaker binnen.

Capelle deed zijn reputatie eer aan. De ploeg staat er al jaren om bekend weinig kansen nodig te hebben om te scoren. Capelle wordt ook vaak gekoppeld aan een goede, solide verdedigende organisatie, maar daar was op de Krom geen sprake van. Katwijk kon het eerste bedrijf naar hartenlust aanvallen en vond continu de vrije man op het middenveld. De ploeg van Schreuder was heer en meester.

Angulo                         Steven Sanchez Angulo leverde een prima assist op de 1-0 van Mengerink

Een bekend euvel speelde de ploeg weer parten. Katwijk toonde zich niet koelbloedig voor het vijandelijke doel. Enkel Marciano Mengerink was doeltreffend, terwijl er absoluut mogelijkheden waren op meer. Na de thee was het aanvankelijk hetzelfde laken een pak. Katwijk was beter, kreeg een aantal prima mogelijkheden, maar liet Capelle iedere keer ontsnappen.

Halverwege de tweede helft werd de ban gebroken. Bennie van Noord haalde op wilskracht de achterlijn en zag zijn voorzet op waarde geschat worden door Mengerink. Drie minuten later besliste Robbert Susan met een rake vrije trap de wedstrijd: 3-1. En zo won Katwijk relatief eenvoudig, maar had de middag nog veel zorgelozer kunnen verlopen.

Schreuder was niettemin te spreken over zijn elftal. ,,Ik vond het een verdiende overwinning. Ik heb een goed Katwijk gezien. De laatste weken waren we al goed bezig op het voetballende gedeelte, al zag je dat met drie punten uit vier duels niet terug in de resultaten. Ik ben blij dat we onszelf nu wel hebben beloond.”

Samenvatting TV West

Reactie Katwijk-trainer Dick Schreuder

Reactie Katwijk-keeper Richard de Groot

Katwijk – Capelle 3-1 (1-1). 8. Mengerink 1-0, 18. Blokland 1-1, 68. Mengerink 2-1, 71. Susan 3-1

Katwijk: De Groot, Hamdi, Van Noord, Stam, Van Dam, De Lange, Susan, De Loor, Plat (62. Van Oijen), Mengerink, Sanchez Angulo

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Aad de Winter/www.bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)