Een opmerkelijk moment zaterdag in de blessuretijd van Quick Boys – FC Lisse (3-0). Doelman van de thuisploeg, Paul van der Helm, had net zijn eerste redding van de wedstrijd verricht, toen opeens het rugnummer ‘1’ omhoog ging. Van der Helm trok een sprint naar de zijlijn en werd voor de toegevoegde tijd vervangen door Bram Oskam.

Er heerste vertwijfeling alom langs de kant. Van der Helm was niet geblesseerd en het was ook niet zo dat hij aan de laatste minuten in het shirt van Quick Boys bezig was. Dat zijn bij uitstek momenten die zich ervoor lenen om een keeperswissel toe te passen.

‘Wel wat discussie’
Op verzoek van VIDB gaf trainer Thomas Duivenvoorden na afloop tekst en uitleg. De Noordwijkerhouter sprak van een ‘spontane actie’. “We hadden er wel wat discussie over op de bank”, vertelde hij. “Het idee was op geen enkele manier om richting FC Lisse iets negatiefs uit te stralen.”

“Het was letterlijk de blessuretijd. Die jongen is net achttien geworden en door de blessure van Timon Fikkert (gebroken vinger, red.) nu de tweede doelman op dit moment. Hij traint bij ons mee en heeft een flinke reisafstand naar Quick Boys. Als er een moment was om hem minuten te gunnen, was het nu wel.”

Mooie week
Oskam kwam afgelopen zomer over van Feyenoord, waar hij zes jaar in de jeugdopleiding actief was geweest. Op Nieuw Zuid speelt hij zijn wedstrijden in de O21, maar in de afgelopen weken werd hij als reservekeeper toegevoegd aan de selectie van de hoofdmacht. Afgelopen maandag, daags na zijn achttiende verjaardag, was er dubbel goed nieuws voor de inwoner van Wijngaarden. Hij tekende een contract tot medio 2025 en werd definitief overgeheveld naar de A-selectie.

Tegen FC Lisse volgde ook zijn debuut in de hoofdmacht. Oskam kreeg in die paar minuten één bal te verwerken, een moment dat ludiek en met groot applaus op de tribune werd ontvangen.

Oskam zal tegen NAC Breda niet opnieuw in actie komen. Dat zou voor de normale stand-in Fikkert wel het geval zijn geweest. “Timon zou de wedstrijd tegen NAC hebben gekeept, ja. Bram is net een paar weken bij de selectie en nog heel jong. We zullen met Paul starten tegen NAC”, legde Duivenvoorden uit.

Archieffoto: Quick Boys

Check ook: Promotie naar de A-selectie én contract voor Oskam bij Quick Boys