Het is geen geheim meer dat de KNVB de ‘oudere scheidsrechters’ liever kwijt dan rijk is. Het arbiterskorps kent een groepje mannen die richting de vijftig gaan. Tijd om afscheid te nemen vindt de nationale voetbalbond en de arbiters moesten zich daarom melden in Zeist. Een van die scheidsrechters is de Noordwijkerhouter Pieter Vink (48). Maar aan een gedwongen einde van zijn carrière als arbiter op het hoogste niveau denkt de voormalig politieagent nog niet. ,,Ik begin zeker het nieuwe seizoen nog als scheidsrechter betaald voetbal.”
Naast Pieter Vink zijn er ook gesprekken gaande met Eric Braamhaar (49), Reinold Wiedemeier (48) en Tom van Siechem (47). Eerder liet de KNVB dus weten dat de mannen afscheid dienden te nemen van het hoogste niveau vanwege hun leeftijd. Daarmee kwam het viertal recht tegenover de KNVB te staan. ,,Dat heeft de KNVB wel zo aangegeven ja, maar zo werkt het niet. Wij hebben een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Daar was de bond het weer niet mee eens.”
Om in het gelijk gesteld te worden, besloten de arbiters het hogerop te zoeken. ,,Wij hebben minister Asscher om een uitspraak gevraagd en die is in ons voordeel uitgevallen. Daar zal de KNVB zich aan moeten conformeren en dat doen ze ook. Ze zien nu ook in dat ze niet zomaar van ons afkunnen en dat in goed overleg moeten doen. Ik weet dat ze dat met mij absoluut van plan zijn. Hoe dat met andere collega’s is, durf ik niet te zeggen.”
Aanbiedingen
Vink is achter de schermen al werkzaam als videoanalist bij de KNVB. Tijdens de gesprekken over een naderend afscheid kreeg Vink ook andere aanbiedingen binnen het vak van scheidsrechter. De relatie tussen beide kampen lijkt dus niet onderkoeld te zijn. ,,We zijn in goed gesprek, maar die is wel stroef op gang gekomen”, geeft Vink toe. ,,Er is mij een aantal aanbiedingen gedaan. Om bijvoorbeeld internationaal waarnemer te worden bij de UEFA of om instructeur te worden bij de KNVB. Daar zie ik wel wat in. Ik ben ervan overtuigd dat we binnen nu en drie tot vier weken er samen uit gaan komen.”
Ondertussen floot de 48-jarige arbiter nog geen minuut dit seizoen. Een slepende hamstringblessure houdt hem al sinds maart aan de kant. Maar er is hoop voor Vink: ,,Mijn blessure gaat voorwaarts, maar nog niet heel goed. Na vierenhalve maand is pas de juiste diagnose gesteld, dus die tijd heb ik verloren. Dat is erg vervelend. Het is gecompliceerd geweest omdat mijn bovenbenen erg goed ontwikkeld zijn. Daardoor kon ik door blijven gaan, maar bleef ik wel pijn houden. Na diverse scans en MRI’s werd duidelijk dat het om een gescheurde spier ging in mijn hamstrings. Nu de juiste diagnose is gesteld ben ik vier keer in de week aan het revalideren in Amsterdam. Dat is een zware opgave mentaal, maar er is licht aan het einde van de tunnel.”
Fatsoenlijk afscheid
Een exacte datum voor zijn rentree wil Vink niet geven. De arbiter is bang om zichzelf valse hoop te geven. Allereerst moet hij volledig hersteld zijn van zijn blessure. Vink verwacht dat dit rond januari of februari het geval is. Daarna duurt het nog vier weken voordat de scheidsrechter ook conditioneel helemaal fit is. Daarmee lijkt maart 2016 een reële doelstelling voor Vink. Dat is dan precies een jaar nadat zijn blessure begon op te spelen. Een verloren jaar, waarbij een afscheid dus steeds dichterbij lijkt te komen. Maar voordat Vink zijn scheidsrechtersfluit, al dan niet vrijwillig, aan de wilgen hangt, wil hij nog een fatsoenlijke afscheidsreeks.
,,Zoals het er naar uitziet ga ik zeker nog wel even door. Of dat nu vijftien of twintig wedstrijden zijn, dat zal blijken. Maar als ik rond maart ben hersteld kan ik nog fluiten tot het einde van de competitie. Dat is eind mei en dat is me te kort. Ik begin het nieuwe seizoen zeker nog als scheidsrechter betaald voetbal.”
Tekst: Frank Venema
Foto: Orange Pictures