Voor het eerst sinds 28 september 2013 staan FC Lisse en Ter Leede op Ter Specke weer aan de aftrap voor de enige echte bollenderby. De dorpstwist ’Lis tegen Sassum’ is daarmee in ere hersteld. Beide clubs treffen elkaar in een fase waarin er naar boven gekeken wordt. Afgelopen weekend werd er door beide clubs gewonnen met als gevolg dat de als achtste geklasseerde debutant Ter Leede in negen duels dertien punten bij elkaar speelde. Een plaats lager op de competitieladder volgt gastheer FC Lisse met twee punten minder.
In het verleden vochten beide clubs menig stevig robbertje uit. Zo ook in het seizoen 2000-2001 toen FC Lisse beslag legde op de titel in de Hoofdklasse A. Desondanks diende er wel tweemaal voorrang te worden verleend aan Ter Leede dat in dat seizoen met respectievelijk 4-2 en 4-1 te sterk bleek. Zes jaar later, FC Lisse was de drie voorgaande seizoenen als tweede geëindigd, liep het op Ter Specke opnieuw op rolletjes. De ploeg van Niek Oosterlee voerde eind november de ranglijst aan met Quick Boys en de ploeg uit Sassenheim op de hielen. Begin 2007 staan de beide buren op Ter Specke aan de aftrap voor alweer een derby. Het wordt een derby die de geschiedenisboeken zal halen.
,,Onze trainer Oosterlee heeft die straf toen meteen bestempeld als een sportieve doping voor de rest van het seizoen. En zo is het ook gegaan.”
Dat heeft vooral te maken met de tuchtmaatregelen die de KNVB in overleg met de clubs in de Hoofdklasse heeft ingesteld. Bij, zo goed als elke wedstrijd op dat niveau, is een waarnemer aanwezig die een extra oogje in het zeil houdt bij wanordelijkheden binnen en buiten de kalklijnen. Al in oktober worden Noordwijk en Ter Leede met een punt in mindering bestraft omdat Nick van Wordragen en Germain Gotschin hevig met elkaar in de clinch gaan. Ook Katwijk wordt op deze manier bestraft omdat een supporter bij Lisse over de boarding klautert en vervolgens het veld betreedt. Ook Kloetinge en Spakenburg worden dat seizoen van een dergelijke straf voorzien.
Tumultueus
De Sassenheimers zijn na een flitsende start – vijftien uit vijf – teruggevallen op de ranglijst. Op het veld valt daar tegen koploper en gastheer FC Lisse weinig van te merken. De derby verloopt tumultueus, waarbij de kansen voor het Ter Leede van trainer Jasper de Muijnck zijn. Martijn Lagendijk, Germain Gotschin en Jamal Ahaddouch verzuimen de trekker echter over te halen. Na de thee scoren de bezoekers wel. Een vrije trap van Lagendijk wordt nog wel gekeerd door Arjan van Heusden, de rebound is echter een prooi voor Ramiro Griffith (0-1).
Een tweede gele kaart voor Brian Mussche zorgt daarna voor een numerieke Lissese meerderheid. Ter Leede houdt onder aanvoering van uitblinker Houssin Bezzai echter stand. Na tachtig minuten slaat de vlam echter in de pan als Kevin Winter en Martijn Lagendijk het met elkaar aan de stok krijgen. De gemoederen lopen zo hoog op dat arbiter Van der Rest het duel – tijdelijk – staakt. Winter wordt van rood voorzien en na een afkoelingsperiode van tien minuten staan er aan beide zijden ieder tien spelers op het veld. In de resterende speeltijd schiet Rivelinho Sleur namens de rood-gelen nog een strafschop huizenhoog over zodat de spanning tot het laatste moment blijft. In de 0-1 komt echter geen verandering meer.
Sportieve doping
Daarmee is de kous nog niet af. Ruim een maand later laat de KNVB weten dat beide clubs drie punten in mindering krijgen wegens wanordelijkheden tijdens de derby. Een straf die bij beide clubs keihard aankomt. Jankees Faas, kenner van de club, voorzitter van de supportersclub en stadionspeaker, herinnert het zich nog allemaal terdege. ,,Er verscheen een nogal wazig, zeg maar gezocht, rapport. Er was, naast de gebeurtenissen in het veld daarin zelfs sprake van elkaar bedreigende supportersgroepen. Hoe je het echter wendde of keerde, beide clubs waren de punten definitief kwijt. Onze trainer Oosterlee heeft die straf toen meteen bestempeld als een sportieve doping voor de rest van het seizoen. En zo is het ook gegaan.”
,,Het dak ging er bij ons af toen bekend werd dat Erwin Spoel namens Barendrecht de 2-2 op het scorebord had gezet.”
Op de voorlaatste speeldag staat de return op De Roodemolen op het programma. FC Lisse had de enig overgebleven concurrent een week eerder op Nieuw Zuid al kunnen uitschakelen voor de hoofdprijs. Quick Boys houdt de punten die dag echter thuis, zodat de ploeg van Oosterlee met twee punten voorsprong op de Katwijkse formatie bij Ter Leede moet winnen. Als dat gebeurt en Quick Boys verspeelt punten bij Barendrecht dan zijn de geel-blauwen alsnog kampioen. De ploeg van De Muijnck, eind september nog koploper, is na een vrije val op de ranglijst bij verlies veroordeeld tot duels om promotie/degradatie. De belangen zijn die middag dus groot aan beide kanten.
Dak eraf
,,Het werd een kopie van de eerste wedstrijd. De koploper kwam niet in haar spel. De Sassenheimse opponent was opnieuw de betere ploeg. Uiteindelijk wonnen we op individuele kwaliteiten. Ter Leede miste duidelijk een afmaker, terwijl Michael van der Heijden en Patrick Duarte die kwaliteit wel in huis hadden. Met het trio Winter-Vermeulen-Van der Heijden hadden we dat jaar sowieso een goed middenveld. En met Glynor Plet en Richal Leitoe erbij waren we er dat seizoen een stuk sterker op geworden.”
,,Met 0-2 pakten we de punten. Een revanche voor een paar maanden eerder. Bij ons was de wedstrijd al afgelopen, terwijl er in Barendrecht toen nog werd gevoetbald. Het dak ging er bij ons af toen bekend werd dat Erwin Spoel namens Barendrecht de 2-2 op het scorebord had gezet. Voor mij is het altijd de middag van Spoel gebleven. Na drie jaar als tweede te zijn geëindigd, waren we na zeven jaar weer kampioen.”
,,Justin wees na het maken van zijn doelpunt omhoog. De week ervoor was zijn oma overleden. Echte emotie dus.”
Uiteindelijk handhaafde Ter Leede, dat gedurende het seizoen in totaal vier winstpunten had moeten inleveren, zich dat seizoen door tegen Drachtster Boys het ‘Hoofdklasserschap’ in een nacompetitieduel in Emmeloord veilig te stellen. Via goals van Alan Campfens en Germain Gotschin rolt er een 2-0 zege voor rood-geel uit de bus. De Lissers denderde n na de titel in de Hoofdklasse A door. Spakenburg en HHC Hardenberg zijn kansloos in de strijd om de zaterdagtitel waarna de fusieclub, na in eigen huis verloren te hebben van zondagkampioen Hollandia, de amateurtitel in de wacht weet te slepen. Michael van der Laan schiet zijn club vanaf elfmeter naar de eerste en enige landstitel.
Emotie
Van dergelijke puntenaftrek is na het seizoen 2007-2008 geen sprake meer. Het ‘experiment’ van de KNVB sterft een stille dood. Slechts in een incidenteel geval keert dit fenomeen later terug. De bijna wekelijkse ‘KNVB-controlebeurt’ behoort daarmee tot het verleden. Dat gold niet voor de derby’s tussen FC Lisse en Ter Leede. Het instellen van de Topklasse en – later – de Derde en Tweede Divisie zorgt er wel voor dat het intussen ruim zes jaar geleden is dat beide clubs op Ter Specke tegenover elkaar stonden.
,,Dat was op 28 september 2013,” duikt Faas uit zijn archief op. ,,Het leek op een typische 0-0 uit te draaien, maar het liep toch anders. FC Lisse had op dat moment nog niet gewonnen. Ver in blessuretijd schoot Justin (red-Valk), die niet vaak mee naar voren kwam, de rebound binnen na een aanval die in eerste instantie afgeslagen was. Justin wees na het maken van zijn doelpunt omhoog. De week ervoor was zijn oma overleden. Echte emotie dus. Een mooier moment om dit te gedenken dan met een doelpunt was er niet.”
Foto: Orange Pictures
Lees ook: ‘Derby tussen Hillegom en Teylingen verplaatst naar zaterdagavond‘