Zielloos vond Jack Honsbeek zijn VVSB in Rijnsburg. Dominant vond Wilfred van Leeuwen zijn Rijnsburgse Boys tegen de Noordwijkerhouters. Beide trainers hadden daarin zo hun gelijk, maar beide trainers keken op hun eigen manier naar het treffen op Sportpark Middelmors. Feit was dat uiteindelijk ‘de Uien’ geen kind hadden aan de paars-gelen. Het treffen in de Tweede Divisie eindigde in een 4-0 overwinning voor de thuisploeg.

Honsbeek, overduidelijk nog witheet na het duel, was geschrokken van zijn ploeg. De kleedkamer deur bleef lang dicht, opzoek naar antwoorden van het in zijn ogen zielloze VVSB. ,,Heb ik dan voor een verkeerde tactiek gekozen”, had de Leidse oefenmeester openlijk aan z’n ploeg gevraagd. ,,Nee, dat was het niet, vonden de spelers. Maar wat was het dan?”, vroeg de trainer zich kort na het treffen nog eens af.

Vanaf minuut één domineerde Rijnsburgse Boys. VVSB trok zich ver terug. Zo ver dat zelfs de buitenspelers regelmatig tot ver me liepen met de backs van de Rijnsburgers. Vooral op Jordy Strooker hadden de Noordwijkerhouters dan ook geen vat. De snelle gele kaart die competitiedebutant Kevin Brands opliep na een overtreding op Strooker sprak boekdelen. Een minuut later bracht Strooker’s maatje Joël Tillema de score op 1-0. De opmars voor een verder zorgeloze middag voor de geel-zwarten.

,,Kijk naar Ajax een week geleden tegen PSV. Identiek. Rijnsburgse Boys heeft vandaag één grote rondo gespeeld.”

Het matige VVSB zorgde voor vraagtekens op de tribune. Was dit Rijnsburgse Boys nu zo goed dat het de Noordwijkerhouters totaal de wil op legde, of was VVSB nou zo matig? ,,Die vraag stelden wij onszelf ook in de kleedkamer”, verklapte Strooker na afloop.

Overmacht
,,Wij speelden zelf best wel aardig eigenlijk, na een wedstrijd van dinsdag (in de KNVB-beker, red.) in de benen te hebben. We hadden afgesproken om in de eerste tien minuten gelijk vol de druk op VVSB te leggen.” Al in die openingsfase werd VVSB totaal afgebluft en mocht het doelman Ruben Valk danken dat het niet na enkele minuten al op achterstand kwam.

,,Rijnsburgse Boys had binnen het half uur de wedstrijd beslist en dat had nog eerder gekund”, ergerde Honsbeek zich volledig aan z’n eigen ploeg. Via een tweede goal van Tillema en een kopbal van oud-VVSB-er Maikey Parami zette Rijnsburgse Boys de overmacht op het veld over op het scorebord.

,,Dan ben je klaar. Kijk naar Ajax een week geleden tegen PSV. Identiek. Rijnsburgse Boys heeft vandaag één grote rondo gespeeld.” Op de vraag: ‘en nu?’, was Honsbeek ook streng voor zichzelf. ,,Ik moet zelf ook in de spiegel kijken. Nu is het zaak om te kijken of we de puzzelstukjes bij elkaar houden. Als het volgens de spelers niet aan de tactiek lag, wat was het dan wel in hun ogen? Ik weet het wel, maar ze moeten het ook zelf zeggen.”

Dominant
In de tweede helft vond Rijnsburgse Boys het na de 4-0 van Jeroen Spruijt wel goed genoeg. Met de bekerwedstrijd in de benen en een tandeloos VVSB kon het de wedstrijd rustig uitvoetballen. De Rijnsburgers hadden zelfs zonder het gas in te drukken nog uit kunnen lopen naar 5, 6-0.

Het gekke na afloop leek dat Rijnsburgse Boys de overwinning niet leek te begrijpen. Zo ogenschijnlijk makkelijk hadden ‘de Uien’ had eerder nog nooit gehad tegen VVSB. ,,We hadden meer verwacht van de tegenstander. Voor rust was het al gespeeld”, had Strooker gezien.

,,Noem me een strontvlieg. Die sla je twee keer weg, maar ook de derde keer zit ‘ie weer op je voorhoofd. Ik geef nooit op.”

,,Het was heel eenvoudig. Een lekker begin van de competitie. Een lekker gevoel. Ons dominante Rijnsburgse Boys komt weer een beetje terug. Dat hebben we vandaag laten zien, ondanks dat VVSB zelf niet zo goed was.”

Duitser
Het slotwoord was voor Honsbeek die weigerde om te spreken van berusting bij z’n ploeg. ,,Als daar sprake van zou zijn, dan zouden de spelers zich heel goed achter de oren moeten krabbelen. Dan zou ik dat ook moeten doen.”

,,Maar die berusting vind ik absoluut nog niet bij mezelf. In dat geval ben ik net een Duitser. Mij kom je altijd weer tegen. Of noem me een strontvlieg. Die sla je twee keer weg, maar ook de derde keer zit ‘ie weer op je voorhoofd. Ik geef nooit op.”

Rijnsburgse Boys – VVSB 4-0 (3-0) 14. Tillema 1-0, 26. Tillema 2-0, 27. Parami 3-0, 52. Spruijt 4-0

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Freke, Artien (46. Demon), Strooker, Ros (60. Goeman), Spruijt, Tillema, Parami, Jongeneelen, Hudepohl

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo,  Zwart, De Rijk, Theuns, Bakker, Brands (66. Batist), Martins, Dijkstra, Felicia (66. Pauw)

Foto: Hans Heemskerk

Interview met Joël Tillema (Rijnsburgse Boys)

Interview met Tim de Rijk (VVSB)
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)