Negen jaar in de jeugd van Feyenoord, gedebuteerd in de Eredivisie bij NAC Breda, 24 wedstrijden voor FC Den Bosch in de Jupiler League en verschillende stages in het buitenland. Het is niet dat Brandon Robinson qua professionaliteit niets gewend was. Toch wist Katwijk de 24-jarige uitblinker van Scheveningen te overtuigen zijn handtekening te zetten met een tot in de puntjes verzorgd verhaal. ,,Dat hadden ze nergens zo goed voor elkaar”, vertelt de aanvaller over het gesprek dat hij  met onder meer technisch directeur Cees Bruinink had op de Krom. 

Negen treffers maakte hij dit seizoen voor Scheveningen in de Tweede Divisie. Het gegeven dat Robinson zijn doelpuntenproductie pas na de winterstop startte, verklaart wel waarom er ineens zo veel interesse is in de rappe aanvaller. ,,Er hadden zich nog wat andere clubs gemeld, ja. Ook andere clubs uit de top van het amateurvoetbal. Alleen Katwijk heeft me echt overtuigd dat ik goed bij de club en vooral in dit team pas”, verklaart Robinson.

,,Ik had nog nooit meegemaakt dat een club zo’n compleet beeld van me had”

Dat deden de Katwijkers met een video. In het gesprek op de Krom keek Robinson met Bruinink naar elf minuten aan beeldmateriaal van zichzelf. ,,Het ging over van alles. Goede acties die ze van me willen zien, de looplijnen die ik in de wedstrijden liep en die ook bij Katwijk goed van pas komen, maar ook dingen die ik bijvoorbeeld nog beter kan doen. Ik had nog nooit meegemaakt dat een club zo’n compleet beeld van me had in een eerste gesprek.”

Om inhoudelijk op zijn toekomstige rol bij de Oranjehemden in te gaan: Robinson moet er eigenlijk voor gaan zorgen dat spits Marciano Mengerink een beetje ontlast wordt. De regerend landskampioen is in offensief opzicht vaak te afhankelijk van de Amsterdamse spits, waardoor tegenstanders zich steeds makkelijker op de Katwijkers instellen. ,,Als je zo’n goede spits als Mengerink hebt, is het logisch dat je hem vaak zoekt, maar tegenstanders weten dat ook. Daarom wilde Katwijk mij graag hebben. Voor meer opties”, aldus Robinson.

Plaatje
De jongeling denkt dat zijn kwaliteiten perfect passen in dat plaatje. ,,Ik ben sterk aan de bal en kan hem dus vasthouden, maar met mijn snelheid vraag ik de bal net zo lief in de diepte. Ik kan dus twee kanten op bewegen: in de diepte en in de breedte. En aan de bal zoek ik ook graag mijn tegenstander op. Dat maakt mij denk ik wel onvoorspelbaar.”

Robinson heeft tot nu toe in zijn carrière niet altijd geluk gehad. Vaak pech zelfs. Bij Feyenoord had hij toen hij net uit de A1 kwam Graziano Pellè voor zich. Bij NAC werd de hoofdtrainer eruit gegooid die hem had laten debuteren op het hoogste podium van Nederland en bij FC Den Bosch wachtte hij te lang met het verlengen van z’n contract; toen hij eenmaal geblesseerd geraakt was, zag de Brabantse club daar alsnog van af.

,,Dit moet je niet willen”

,,Ik ben na Den Bosch wat stages in het buitenland in onder andere Engeland, Malta en Noorwegen gaan doen. In Engeland had ik willen voetballen, maar daar kwam m’n zaakwaarnemer er niet uit. In Noorwegen en Malta kreeg ik al snel het gevoel van: ‘dit moet je niet willen’, dus ben ik blij dat ik uiteindelijk bij Scheveningen terecht ben gekomen en nu weer op de goede weg ben.”

Je hoort bij de jonge voetballer ook het enthousiasme in zijn stem als hij over zijn nieuwe club praat. Logisch, vindt hij zelf, want Katwijk schaart hij tot de grootste amateurclubs van het land. ,,Dit is weer een mooie stap omhoog. Of die ook gaat leiden tot een terugkeer in het betaalde voetbal? Ik weet het niet. Ik ben er ook niet op die manier mee bezig. Eén ding tegelijk: dat is nu Scheveningen en volgend seizoen Katwijk. Ik wil gewoon graag laten zien wat ik allemaal in huis heb.”

Lees ook: ‘Partosoebroto (Hillegom): ,,Je moet naar mijn mening altijd willen winnen”’

Foto: VV Katwijk.

POPULAIRE BERICHTEN