Timo Ruigrok had zich eigenlijk voorgenomen te gaan stoppen. Omdat de middenvelder en captain van SJC voorvoelde dat hij het spelletje zou gaan missen, kwam hij op die beslissing terug. Met een versterkte selectie, maar ook in een betere competitie hoopt Ruigrok zich dit seizoen wederom met SJC te laten gelden.

Uiteindelijk kroop bij Ruigrok het voetbalbloed waar het niet gaan kon. “Ik was eerst overtuigd om te gaan stoppen”, vertelt hij. “Maar heel eerlijk: ik ben pas 29 en weet gewoon dat ik het heel erg zou gaan missen. De kantine, de jongens, het trainingskamp in de winter, het kaartje leggen in de bus bij uitwedstrijden. Daarnaast heb ik vorig seizoen een heel goed jaar gedraaid, dus het niveau kan ik ook nog steeds goed aan.”

‘Zaterdag voetbal, zondag voor het gezin’
De ‘meest bepalende’ factor was echter wijziging van de speeldag. “We gaan nu tachtig procent van de wedstrijden op zaterdag spelen. Ik heb dat vorig seizoen en nu in de voorbereiding al een keer ervaren en het is gewoon heerlijk. Zaterdag voetballen en zondag de hele dag voor het gezin. En niet pas zondagavond om acht uur thuiskomen, met een paar pilsjes teveel op waardoor je ook niet heel relaxed de maandag ingaat.”

Ruigrok heeft nu met het thuisfront afgesproken het komend seizoen rustig aan te kijken. “Ik had mijn vrouw beloofd te gaan stoppen. Ik kom nu een belofte voor het eerst niet na, dat vind ik niet netjes. Begrijp me niet verkeerd. Zij gaat absoluut niet zeggen dat ik perse moet stoppen, maar ze had zich er wel een beetje op ingesteld. We hebben twee kids, dus het weekend zou helemaal voor het gezin worden. Daarom ga ik nu niet zeggen dat ik na dit seizoen stop. Als het nog steeds goed bevalt en ik haal weer zo’n rendement, misschien plak ik er dan weer een jaartje aan vast.”

‘Vorig jaar werd Hoogeveen bij ons kampioen in de afdeling. Dat was wel terecht, want ik vond het een leuk voetballende ploeg. Ik ga geen namen noemen, maar er zaten ook ploegen in de competitie waarvan je vooraf al wist dat je drie punten ging pakken.’

Met tien goals en veertien assists draaide de vrijetrappenspecialist vorig seizoen een uitermate sterk jaar. “Het is niet de Tweede Divisie en met alle respect maar de Vierde Divisie. Maar toch is het een leuk niveau met veel leuke tegenstanders. Als je dan zulke statistieken haalt, is dat niet verkeerd. Daarnaast gaan wat jongens die talent af zijn er nu ook echt staan. Denk aan Chris Hoogervorst en Wesley Haasnoot. Ik ben van mening dat ik die jongens met mijn ervaring nog wel wat kan bijbrengen.”

Vrijheid van technische staf
Bovendien bleef Ruigrok de laatste jaren redelijk bespaard van fysiek ongemak. “Dat is ook wel eens anders geweest”, vertelt de rechtspoot. “Ik krijg daarin ook veel vrijheid van de staf. Als we op zondag hadden gespeeld, was ik vaak op dinsdag nog niet helemaal hersteld. Ik was dan wel altijd aanwezig, maar kreeg de ruimte om de training anders in te vullen. Heel fijn dat ze meedenken, daarom heb ik ook elke keer in de basis kunnen starten.”

Een foto van een aantal jaar geleden: Ruigrok en Jordy Groot staan klaar voor een vrije trap

Komend seizoen doet het Weekendvoetbal zijn intrede. Dat heeft tot gevolg dat SJC overwegend op zaterdag gaat spelen, maar ook sterkere tegenstanders treft dan vorig seizoen. Dat laatste is ook de verwachting van Ruigrok. “Bij ARC zie ik een hoop sterke jongens lopen. Daarnaast treffen we teams als JOS, Swift en Ajax en verder ook Ter Leede. Dat is leuk voor ons en voor hun wat minder, omdat zij liever in de Derde Divisie waren gebleven. En ook DHSC, dat natuurlijk bekendstaat als de club van Sneijder.”

“Het zijn denk ik ploegen met veel kwaliteit en clubs waar ook wel een beetje geld zit. Vorig jaar werd Hoogeveen bij ons kampioen in de afdeling. Dat was wel terecht, want ik vond het een leuk voetballende ploeg. Ik ga geen namen noemen, maar er zaten ook ploegen in de competitie waarvan je vooraf al wist dat je drie punten ging pakken. Dat durf ik nu niet meer hardop uit te spreken. We zullen aan de bak moeten.”

Kwaliteitsimpuls
De selectie op de Lageweg kreeg afgelopen zomer versterking van Rick Brabander (Foreholte), Max de Haas (FC Rijnvogels, Puck Postma (VVSB) en Coen van der Meij (Noordwijk). Ruigrok spreekt van een kwaliteitsimpuls. “We hebben een leuke groep met heel veel opties. Rick vult het leuk in, achterin doet Max het hartstikke goed, hij strijdt met Timo Verweij om de plek links in het centrum. Daarnaast is Coen aangesloten. Hij heeft een tijdje in een vriendenteam gespeeld en moet van ver komen, maar je kunt zien dat het een goede voetballer is. Het ziet er gewoon goed uit.”

Het is nogal een contrast met vorig jaar. “Dat was echt een absurd seizoen qua blessures. Ik zei ook tegen Marcel (IJzendoorn, red.): ‘Dit heb ik nooit meegemaakt’. We hadden zoveel langdurige afwezigen…Nu is iedereen op Tom Duindam en Frans van Niel fit en hebben we voor elke plek twee mensen. Er is bij SJC geen ruimte om te denken: ik speel toch wel.”

Foto’s: Johanna Oskam

Lees ook: SJC moet diep gaan en pakt pas in 120e minuut ticket voor volgende ronde
Check ook: SJC volgend seizoen overwegend op zaterdagmiddag in actie tijdens thuiswedstrijden

POPULAIRE BERICHTEN