Als oud-profvoetballer is Wesley de Ruiter het riedeltje wel gewend. Na afloop van een duel de pers te woord staan. Om de beurt, of soms in één klap. Het douchemomentje nog even uitstellende. Zo ook afgelopen zaterdag na het duel van zijn FC Rijnvogels tegen Jodan Boys. Toch zal het hem deze keer weinig moeite hebben gekost.

Niet vanwege de uitslag, want die viel uiteindelijk tegen voor de Katwijkers. Maar De Ruiter staat weer in de picture. En dat is prettig. Eventjes geleden ook, dat wel. De Leidenaar werd als keeper van vv Noordwijk gescout door FC Utrecht. Zijn reis door het profcircuit bracht hem van Stadion Galgenwaard naar onder andere clubs als Excelsior, FC Den Bosch en RKC Waalwijk. Uiteindelijk kwam hij 93 keer uit voor een profclub.

De Leidse doelman hing in 2015 zijn ‘prof-handschoenen’ aan de wilgen. Via Sportlust ’46 kwam hij vorig jaar bij Rijnsburgse Boys terecht. Nadat hij daar de concurrentiestrijd verloor van Richard van Nieuwkoop tekende hij in mei van dit jaar een contract bij FC Rijnvogels. De Katwijkers hadden op dat moment ook al Jeffrey Verkerk (TOGB) aangetrokken. De twee mochten in de voorbereiding samen uitvechten wie er onder de lat zou komen te staan bij de hoofdklasser.

,,Het liefste wilde ik daar wel wat van zeggen, mijn mening er over uitspreken. Maar ik ben rustig gebleven.”

Verkerk won dat onderlinge duel en kreeg de voorkeur van trainer Hein van Heek. ,,Daar ben ik wel even boos om geweest”, is De Ruiter gelijk scherp. ,,Ik ben 31 jaar en wil gewoon spelen. Zeker in de Hoofdklasse. Ik baalde van het feit dat ik niet speelde. Het liefste wilde ik daar wel wat van zeggen, mijn mening er over uitspreken. Maar ik ben rustig gebleven. En ik moet ook zeggen dat ‘Jef’ het goed heeft gedaan.”

Het is het vervelende bestaan van een keeper. Als de trainer eenmaal z’n keuze heeft gemaakt, wordt een doelman niet zo snel gewisseld. Dat is leuk voor de eerste keus, maar des te pijnlijker voor de reservedoelman.

Keuze
Maar ineens ging het snel voor de Leidenaar. Verkerk kreeg rood in het duel tegen AFC en even later werd de trainer die hem op het tweede plan zette de laan uit gestuurd. De Ruiter kreeg zijn kans. En greep die precies op moment dat het moest. Uit bij Smitshoek stond hij onder de lat in plaats van Verkerk. Bij die wedstrijd was Huig Hoek de eindverantwoordelijke, maar bij die pot in Barendrecht was de inmiddels nieuwe trainer Jimmy Simons aanwezig.

Hij zag hoe De Ruiter een belangrijke redding verrichte. Verkerk had in het thuisduel tegen Jodan Boys mogen spelen, maar Simons koos dus voor De Ruiter. Na afloop van dat duel ging de trainer niet in op de ‘keeperskwestie’ en liet in het midden of Leidenaar ook komende zaterdag onder de laat staat tegen Argon.

,,Hij schept veel duidelijkheid. En dat hadden we nodig.”

,,De keuze is in ieder geval nu op mij gevallen”, stelde De Ruiter dus afgelopen zaterdag. ,,We weten niet wat er was gebeurd als Hein hier nog gewoon trainer was geweest en ik ook onder hem mijn kans had gepakt bij Smitshoek. Op dat moment moest ik gewoon laten zien dat ik er stond. Dat heb ik gedaan.”

Niveau
Hoewel de doelman drie keer een bal uit het net moest vissen tegen Jodan Boys, trof de Leidenaar geen blaam. Hij zag wel hoe er voor hem de eerste helft veel goed ging, maar FC Rijnvogels dat niveau in de tweede helft niet vast kon houden. De Katwijkers oogden in het eerste duel onder Simons als een geheel.

,,De eerste week onder Simons is mij ook positief bevallen. Hij schept veel duidelijkheid. En dat hadden we nodig. Hij heeft een visie over voetbal, staat daar vol achter en verwacht van ons dat wij daar in meegaan. Conditioneel moeten we nog beter worden.”

,,We werden na rust door Jodan Boys gewoonweg overrompeld, waardoor er in ons eigen team de nodige chaos ontstond. Daar heeft Jodan Boys profijt van gehad. We hebben wel laten zien dat we strijdbaar zijn. En dat is positief.”

Foto: Kooltuinstrijders


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)