Als je vanaf de tribune op de Roodemolen naar de bank van Ter Leede kijkt, zie je Henk Wisman doorgaans rustig zitten. Op een witte terrasstoel is hij aandachtig toeschouwer van het spel. Hij is gepokt en gemazeld in de voetballerij. Met bijna niets krijg je de Amsterdammer gek. Terwijl zijn assistenten bij elke in hun ogen verkeerde beslissing als dolle honden opspringen, blijft Wisman rustig zitten. Zijn hoofd dat het spelbeeld volgt, is het enige waaraan je ziet dat hij niet in slaap is gevallen.

,,Het is denk ik mijn ervaring’’, zegt Wisman na de wedstrijd. ,,Ik heb wel voor hetere vuren gestaan dan een 3-0 achterstand.’’ Ervaring heeft Wisman natuurlijk genoeg. De spelonken van het betaalde voetbal heeft hij gezien. De onderkant van de Eredivisie, de top van het Armeense voetbal. Zelfs Thailand staat op zijn lijstje. En al die avonturen brachten hem rust. Iets wat moeilijker van zijn collega van Spijkenisse valt te zeggen. Peter Wubben werd al na een half uur weggestuurd vanwege aanmerkingen op de leiding.

Vreugdedans
Een keer valt Wisman uit zijn rol als observerend coach. Dat is het moment waarop Hakan Bayram in blessuretijd de 3-3 tegen de touwen werkt. Terwijl Wisman zijn vreugdedans afsluit, klinkt het eindsignaal. Een gelijkspel, een terechte afspiegeling van een boeiend schouwspel tussen Ter Leede en Spijkenisse.

,,In het eerste kwartier hadden we natuurlijk al twee keer moeten scoren. Toen Spijkenisse dat wel deed, stortte het bij ons in elkaar”, zo vatte Wisman de eerste helft in een notendop samen. Tot de twintigste minuut was het gelijkopgaand, daarna deelde Spijkenisse de lakens uit. Ter Leede wilde wel, maar kon niet. Spijkenisse was simpelweg te goed. Er werd door het publiek dan ook gehuiverd voor de tweede helft. Een 0-2 achterstand die alleen maar groter kon worden na de rust, dat was de heersende gedachtegang.

siali                               Uitblinker Oussama Siali aan de bal. De aanvaller tekende voor de 2-3

De rust. Het is ideaal voor voetbalwedstrijden om het spelbeeld te doen kantelen. Ook voor Wisman waren die vijftien minuten goud waard. ,,Ik kan wel heel de wedstrijd langs de kant gaan schreeuwen, maar dat heeft geen nut. De trainingsweek in aanloop naar de wedstrijd, de rust, mijn wissels. Daarmee kan ik de wedstrijd beïnvloeden. Dat heb ik vandaag dan ook gedaan.’’

Toch zat Wisman niet lekker in de eerste minuten van het tweede bedrijf. Een schitterende aanval van Spijkenisse zorgde voor een 0-3 achterstand. De supporters van de thuisclub dachten dat hun angstige voorspelling in de rust waarheid zou gaan worden. Het was gerekend buiten Maurits Splinter. De van Noordwijk overgekomen middenvelder serveerde de specialiteit van huize Splinter en schoot een vrije trap vanaf 25 meter hoog het doel in. De reactie van Wisman was bijzonder. Hij wisselde Splinter voor Jeffrey Bok.

Op de knieën gedwongen
,,Ik ga niet mijn wisselbeleid aanpassen door een doelpunt, zeker niet als de wissel al klaar staat’’, verklaarde de oefenmeester na de wedstrijd. ,,Splinter speelde geen bijzondere wedstrijd. Een doelpunt maakt dat niet beter. Daarnaast heb ik met Ronnie Verplancke nog een speler die een vrije trap kan nemen.’’

Spijkenisse werd door Ter Leede op de knieën gedwongen. De Sassenheimers domineerden het spel op de Roodemolen. De 2-3 kon niet lang op zich laten wachten. Wisman gooide alles op alles en ging met vijf mensen voorin spelen. Zelfs verdediger Renee Troost kreeg een rol als aanvaller. Het pakte goed uit.

bayram                                               Hakan Bayram maakte in de blessuretijd de 3-3

Ter Leede was al een paar keer gevaarlijk, maar uiteindelijk scoorde uitblinker Oussama Siali de 2-3. Ter Leede was weer terug in de wedstrijd en ging vol op jacht naar de gelijkmaker. En die kwam er in de slotsecondes van de wedstrijd. Ter Leede kreeg een vrije trap. Waarom heeft Wisman nu Splinter gewisseld, zo dacht iedereen hardop op de tribunes. Maar een winnende trainer of een coach die in de laatste secondes een gelijkspel pakt, heeft altijd gelijk.

Verplancke schoot van 25 meter hard op het aluminium. De bal kaatste terug de zestien in en de oplettende Hakam Bayram schoot de 3-3 binnen. De gelijkmaker werd gevierd als een overwinning door Ter Leede. Nadat de feestvreugde was weggeslonken trad Wisman weer in zijn rol als een rustige, observerende trainer. ,,Een blije coach ben ik niet. Wel ben ik tevreden over het karakter dat is getoond de tweede helft.’’

Ter Leede – Spijkenisse 3-3 (0-2) 20. Van der Pluijm 0-1, 21. Van Axeldongen 0-2, 46. Barragan 0-3, 60. Splinter 1-3, 76. Siali 2-3, 90+3. Bayram 3-3

Ter Leede: Constantin, Boelee, Troost, Arroyo, Bayram, Kappenberg (60. Gungor), Splinter (60. Bok), Dingjan, Verplancke, Siali, Ammerlaan (71. Van der Lans)