Iedere vereniging heeft zijn eigen paradepaardjes. Bij Foreholte mag de scheidsrechterstak met recht een pareltje worden genoemd. Met zo’n 85 eigen arbiters en achttien begeleiders werkt de scheidsrechtercommissie vanuit een zeer omvangrijk en professioneel kader. Zelfs betaald voetbal-scheidsrechter Danny Makkelie toonde zich onder de indruk.

Het is tegen tienen ’s avonds als Danny Makkelie zich tot het aanwezige publiek in de Foreholte-kantine richt. Volgens tijdsplanning zou zijn lezing er bijna opzitten, maar door de vele discussies en interactie met het publiek is er de nodige uitloop. Om te polsen of er nog voldoende animo is, vraagt de Dordtenaar of hij zo zoetjesaan moet gaan afronden. Hij wordt vrijwel direct van repliek gediend. Nee, is het collectieve antwoord. ,,Ik kan nog wel uren doorgaan”, grijnst een man in het publiek.

Foreholte organiseerde dinsdag een informatieavond voor leiders, trainers, scheidsrechters en aanvoerders van seniorenteams. Om de bijeenkomst extra cachet te geven, was Danny Makkelie uitgenodigd. Als gevolg van de officiële ARAG-certificering van de KNVB hadden de Voorhouters nog een spelregelavond van de bond tegoed.

Met de ARAG-certificering worden clubs geholpen met het opzetten van een professioneel arbitragecorps. Handig, ware het niet dat Foreholte eigenhandig al grote stappen voorwaarts maakte. In 2007 werd bij de Voorhoutse club de noodklok geluid en besloten serieus werk te maken van het opleiden van scheidsrechters. Anno 2014 mag het resultaat er zijn. ,,Laatst gingen we met de negen bestuursleden van de scheidsrechterscommissie uit eten”, zegt voorzitter Jan Regeer. ,,Ik keek even om me heen en dacht toen: hier zou het hoofdbestuur van een gemiddelde derdeklasser jaloers op zijn.”

Naast zijn functie als clubpreses staat Regeer ook aan het hoofd van de scheidsrechtercommissie. Met aan zijde jeugdvoorzitter Martin Weijers als vice-voorzitter is de commissie verzekerd van een aantal zwaargewichten binnen Foreholte. Mede daardoor heeft de commissie hoog aanzien. Regeer: ,,Het zorgt voor meer daadkracht. Als wij willen dat er nieuwe scheidsrechtertenues komen, dan gebeurt dat ook gewoon. Het is toch anders dan dat een willekeurige vrijwilliger zich daar hard voor moet maken.”

Weijers vult aan: ,,We zijn in 2007 begonnen en hebben al doende geleerd en stappen gemaakt. Het grootste compliment is dat ouders aan ons vragen wanneer de scheidsrechterscursus weer begint omdat het zo goed voor hun kind is.” Naast de scholing mag ook de begeleiding een pluspunt worden genoemd. Iedere zaterdag zijn er verschillende begeleiders op het sportpark aanwezig om scheidsrechters te beoordelen en indien nodig van tips en commentaar te voorzien.

Nieuwsgierigheid

Vanzelfsprekend hebben een aantal jonge, ambitieuze scheidsrechters het bezoek van Makkelie aangegrepen om hun kennis te verruimen. Gedurende de avond wordt duidelijk dat het met hun deskundigheid en nieuwsgierigheid wel goed zit. Aan de hand van uiteenlopende voorbeelden uit het betaalde voetbal worden spelsituaties op hoog niveau besproken.

,,Niets is wat het lijkt”, zou dichter Cees Crone geschreven kunnen hebben. Bij de meeste clips blijkt wel een addertje onder het gras te zitten. Of het nu over hinderlijk buitenspel, hands, twee ballen in het spel of een foutief genomen vrije trap gaat. Eens te meer wordt duidelijk hoe complex het vak van een scheidsrechter is.

Aan het begin van zijn presentatie vertelt Makkelie dat een spelregeltoets vanaf de B-junioren verplicht gaat worden. Ook bij de profs zou dat geen overbodige luxe zijn, vertelt hij. Op de vraag hoe de spelregelkennis van de gemiddelde profvoetballer is, antwoordt Makkellie duidelijk. ,,Die is heel slecht. Bij spelers, maar ook bij trainers. Ik denk dat jullie veel beter zijn.”

Interactie

Het leuke is dat Makkelie spelenderwijs de interactie aangaat. Hij geeft niets direct prijs, maar laat het publiek zichzelf en de regels ontdekken. Natuurlijk komt ook de buitenspelregel aan bod. Makkelie antwoordt wederom resoluut als hem gevraagd wordt of de veelbesproken regel niet afgeschaft moet worden. ,,Ik denk dat dat bij de amateurs in de toekomst zeker gaat gebeuren. Zonder neutrale grensrechters is het bijna niet te doen.”

Bijna driekwartier later dan gepland breit Makkelie er toch een einde aan. Even later vertelt de arbiter ons een bijzonder goed gevoel aan de avond overgehouden te hebben. ,,Het was een heel divers en actief publiek, dat op leuke wijze meedeed. Daarnaast had Foreholte goed zijn dingen geregeld met een groot scherm en een geluidsinstallatie. Dat maakte het voor mij ook een stuk makkelijker om een goede lezing te geven.” Even later stapt Makkelie in zijn auto. Voor hem wacht alweer vroeg een werkdag bij de politie.

Voorzitter Regeer is dan nog in de kantine. ,,De thuisblijver heeft ongelijk gekregen”, zegt hij lachend. ,,Het was een heel leuke avond. Alleen jammer dat er weinig leiders waren.” Maar zelfs dat kan de pret niet drukken. De avond werd een succes door diegenen die er wel waren. Foreholte heeft met zijn geoliede scheidsrechterstak goud in handen. Wellicht dat er zelfs over twintig jaar een Voorhouter in de voetsporen van Makkelie treedt en in zijn eigen kantine mag vertellen waarom hij in de laatste minuut van Ajax – Feyenoord een doelpunt vanwege buitenspel afkeurde.

 

POPULAIRE BERICHTEN