Misschien was hij anders wel profvoetballer geweest: Mike Boelee (26) uit Amstelveen was goed op weg, tot hij er naar eigen zeggen rond z’n zeventiende met de spreekwoordelijke pet naar gooide. Maar van spijt is geen sprake. De ervaringen bij AZ, Jong Oranje en Telstar heeft hij gelukkig allemaal meegenomen naar De Roodemolen. Bij Ter Leede heeft hij het naar zijn zin, want de aanvoerder van het vlaggenschip is alweer bezig aan het vijfde seizoen in Sassenheim.

Toen het profvoetbal een aantal jaar geleden niets leek te worden, gooide hij het roer om. Zonder diploma stapte de Amstelvener naar het uitzendbureau en kwam in de horeca terecht. Dat beviel hem zo goed dat hij nu werkt bij Vermaat Groep, in de catering van een bedrijfsrestaurant. Als hij alle facetten goed onder de knie heeft, wil Mike zijn eigen cateringbedrijf opzetten. Een groot verschil met de voetballerij. Daarnaast is er een aantal dingen die hem kenmerken; hij kan niet tegen zijn verlies, houdt niet van haasten en kan tijdens een wedstrijd al uitkijken naar de derde helft.

Mogguh snuit, zo schijn jij mensen te begroeten op de Roodemolen?

,,Haha dat klopt. Als die jongens aankomen, dan begroet ik ze meestal met die woorden ja. Klinkt lekker toch?”

Zeker! Je bent aanvoerder van Ter Leede en hebt ook aardig wat ervaring bij AZ en Telstar opgedaan. Wat geef jij de jongens mee? Wat is je motto?

,,Niet echt iets speciaals. Ik zal altijd vooropgaan in de strijd. Ik ben niets veranderd qua persoonlijkheid of in het nemen mijn verantwoordelijkheden. Ik nam deze ook al toen ik nog geen (aanvoerders)band had. Ik zal ze natuurlijk altijd helpen waar nodig, maar ik heb niet het idee dat dat erg nodig is.”

Dus je hebt met heel wat bekende namen uit de voetbalwereld te maken gehad?

,,Jazeker. Wie kan er nou zeggen dat hij onder Van Gaal, Koeman en Advocaat heeft gespeeld? Best bijzonder toch?”

Waarom is het eigenlijk niets geworden bij AZ?

,,Dat kwam helemaal door mezelf. Op m’n tiende begon ik bij AZ en daar heb ik ongeveer tien jaar gespeeld. Toen ik op een gegeven moment het stappen ontdekte, kwam het weleens voor dat voetbal niet meer op nummer één stond. Ik ging op zaterdagavond stappen en moest dan zondagochtend weer vroeg op de club zijn. Als ik later was gescout door AZ, had ik die periode waarschijnlijk al achter de rug gehad en had ik mij volledig op het voetbal kunnen focussen. Wie weet waar ik nu dan had gestaan…”

Je hebt vast ook gekke dingen meegemaakt bij AZ? Vertel eens.

,,Daar gebeuren wel gekke dingen inderdaad. Zo gingen we bijvoorbeeld na de training stiekem met de ‘rookauto’ weg. Namen we een auto van één van ons en reden we naar een industrieterrein vlakbij om een peukie te doen. Tijdens of na de training was dat niet toegestaan. We deden dan extra sweaters en jassen aan die we in de auto konden laten, zodat niemand zou ruiken dat we hadden gerookt.”

Spannend! Je bent trouwens zo fanatiek dat je niet tegen je verlies kunt. Zelfs niet op de training. Hoe komt dat? Hoe uit dat zich?

,,Haha, dat is inderdaad een slechte eigenschap. Of niet, net hoe je het bekijkt. Ik wil altijd winnen. Of dat in het veld is of met een potje kaarten thuis. Ik word bloedchagrijnig van verliezen, dus is dat eigenlijk geen optie. In het veld is dat soms lastig, omdat ik niet de enige verantwoordelijke ben. Maar ik zorg er altijd voor dat iedereen er honderd procent voor gaat. Ik kan dan ook kwaad worden als iemand dat niet doet. Mocht het voorkomen dat ik verlies, ben ik even vijf minuten niet aanspreekbaar en daarna is er niets meer aan de hand.”

Tijdens de heenreis naar een uitwedstrijd lees je in de bus altijd het tijdschrift Panorama. Abonnementje, voorbereiding of bijgeloof?

,,Eigenlijk is het tijdverdrijf. De meeste jongens spelen een potje poker in de bus. Ik lees een boek of tijdschrift. Meestal Panorama inderdaad. Ik heb geen abonnement, maar vind de artikelen over criminaliteit altijd erg interessant.”

Ook de elektrische sigaret gaat mee hoorde ik…. Verslaafd?

,,Haha, die komt meestal op de terugweg in de bus tevoorschijn. Ik neem deze eigenlijk altijd mee en bij winst of verlies biedt dit een goede uitkomst voor ons allemaal. Ook stiekem voor de niet-rokers. Dan hoeft er namelijk ook geen rookpauze te worden ingelast als we bijvoorbeeld tweeënhalf uur vanuit Hoek [het uiterste puntje van Zeeland red.] moeten rijden. Roken doe ik eigenlijk al heel lang. Ik weet het: een hele slechte gewoonte. Ik heb niet het idee dat mijn conditie eronder lijdt, dus heb ik nooit gedwongen hoeven stoppen. Overigens zou ik wel willen stoppen. De gedachte is er, nu de uitvoering nog.”

Tijdens de wedstrijd ga je er vol voor, maar zodra het afgelopen is, houd je ook wel van een bacootje heb ik vernomen?

,,Ja, baco is mijn lievelingsdrankje. We werken de hele week hard met z’n allen, zowel op werk als op de club en dan mag je jezelf best belonen met een baco op de zaterdagmiddag na de wedstrijd. Ik kan daar in ieder geval heel erg naar uitkijken. Als we bijvoorbeeld met 4-0 voorstaan, kan dat drankje wel even snel door m’n hoofd schieten, ja. De derde helft is altijd gezellig, een soort van teambuilding ook. We hebben namelijk een gezellige groep en de sfeer op de club is goed. Voetballen is dan maar een bijkomstigheid, haha.”

,,Toen ik nog prof was, kreeg ik vaak berichtjes van meiden via Facebook of WhatsApp of ik af wilde spreken…”

Het is trouwens maar goed dat je verdediger bent. Scoren gaat je zelfs op de trainingen niet gemakkelijk af…

,,Dat is inderdaad drama. Ik kan het niet (meer) en weet dat ook. Het lukt niet meer, ik ben mijn ‘tor’-instinct kwijt. Vroeger lukte het wel aardig. Soms denk ik ook gewoon dat onze keepers extra hun best doen om mijn ballen te pakken op de training. Kun je zoiets verleren? Als ik twee keer gescoord heb op de training dit seizoen is dat veel… Het is daarom ook maar goed dat ik verdediger ben.”

Toto’s zijn ook niet echt jouw ding hè?

,,Met pieken en dalen. We zijn echte gokkers hier, diehard Toto-voorspellers. Er is een aantal vriendengroepen, zo ook de selectie, die alle wedstrijden van vrijdag, zaterdag en zondag via de Toto voorspellen. Vanaf vrijdagavond staat de WhatsApp-groep van de selectie dus niet stil. De reacties lopen uiteen van blij naar boos natuurlijk, omdat niet iedereen het juiste voorspelt. We maken elkaar helemaal gek met tussenstanden en uitslagen. Kappenberg [Mitchell red.] en Arroyo [Tomas red.] bakken er vaak niets van en moeten dat dan uitgebreid horen in de app. Tja, het zit in je of het zit niet in je.”

Heb je meer geluk in de liefde dan in het spel?

,,Nog meer geluk? Haha, ik heb niets te klagen in de liefde hoor. Ik ben al lang vrijgezel, maar moet eerlijk zeggen dat ik daar totaal niet mee bezig was/ben. Ik werk soms wel 50 uur in de week en daarnaast natuurlijk de voetbal, dus heb er eigenlijk geen tijd voor. Toen ik nog prof was, kreeg ik vaak berichtjes van meiden via Facebook of WhatsApp of ik af wilde spreken…”

En dan?

,,Soms maakte ik daar gretig gebruik van natuurlijk. Ik zou nu kunnen zeggen dat ik daar niets mee deed, maar dan zou ik liegen. Alle mannen zouden dat doen toch?”

Ik hoorde ook dat je altijd zegt dat je het heel druk hebt met werk, maar daarnaast wel vaak als eerste op de club bent. Verklaar u nader.

,,Haha, dat geloven ze zeker niet? Ik heb het inderdaad erg druk met werk. In mijn contract staat 40 uur, maar soms maak ik weken van 50 of 60 uur. Ik zal uitleggen hoe mijn dag verloopt; de wekker gaat om 05:15 uur en start met werken om 06:30 uur tot 17:00 uur. Dan naar huis en douchen. Om 17:45 zit ik weer in de auto vanuit Amstelveen richting Sassenheim voor de training. Het is vaak druk op de weg en ik heb een hekel aan haasten, dus dan ben ik er lekker op tijd. Logisch wel toch?”

Is je werk ook de reden dat je de laatste tijd regelmatig in hotels te vinden bent?

(Begint geheimzinnig te lachen): ,,Uh nee, dat heeft weer te maken met het geluk in de liefde…”

POPULAIRE BERICHTEN