Je kunt hem wakker maken voor eten en stiekem vindt hij zelf doelpunten maken veel leuker dan keepen, maar Mustafa Amezrine (26) gaat er onder de lat bij V.V. Noordwijk helemaal voor. Mustafa, voor de meesten ook wel Moes, komt uit Arnhem, is naar Rotterdam verhuisd voor de liefde en werkt daar als jongerenwerker. Ondertussen keept hij al vijf seizoenen op de Duinwetering in Noordwijk na een lange periode bij De Graafschap.

Oke, om gelijk maar met de deur in huis te vallen: je baard. Waarom laat je deze staan?

,,Haha die vraag zat eraan te komen. Ik heb deze baard nu anderhalf jaar en het heeft te maken met mijn Islamitische geloofsovertuiging. Volgens de handelswijze van de profeet moeten de moslims hun baard laten staan. De boodschap luidt namelijk: laat jullie baarden groeien en knip jullie snorren bij. Ik heb me de laatste jaren wat meer verdiept in het geloof en dit is daar een belangrijk uiterlijk kenmerk van.”

Ben je er uren mee bezig voor je de deur uitgaat?

,,Nee, totaal niet. Ik ga eens in de twee weken naar de kapper en verder doe ik er eigenlijk niets aan. Als er iemand geen ijdeltuit is ben ik het wel. Sommigen zeggen juist dat ik wel wat meer aandacht mag besteden aan mijn uiterlijk.”

Ook heb ik gehoord dat je nogal een zoetekauw bent, zoals limo i.p.v. water in je bidon tijdens de training. Geen speciaal dieet dus, waardoor je fit blijft?

,,Haha nee, ik ben altijd al wat zwaarder geweest en dat vind ik zelf prima. Ik ben als klein jongetje gestart als spits bij V.V. Arnhemia. Een beetje rotzooien voorin en doelpunten maken. Dat vind ik het leukst aan voetbal, maar omdat ik te zwaar was, ben ik in de D begonnen met keepen.”

,,Tijdens mijn periode bij De Graafschap hebben ze wel vaak gezegd dat ik moest afvallen, maar ik vond dat niet echt nodig. Mochten mijn prestaties eronder gaan lijden ben ik wel bereid er wat aan te doen. Bij Noordwijk moet ik ook iedere maand wegen, maar stiekem let ik niet echt op mijn eten. Ja, alleen in de laatste week voor het weegmoment. “

Jij houdt zeker wel van een geintje?

(begint te lachen): ,,Zeker! Voetbal is geweldig en doe dit het liefst iedere minuut van mijn vrije tijd. Daarbij is de sfeer in een team heel belangrijk. Naast dat het er natuurlijk wel eens serieus aan toe moet gaan, is het in de kleedkamer vaak enorm gezellig. De hele groep is wel in voor een geintje en daar doe ik graag aan mee. Kan ik me weer even als een klein kind gedragen.”

Ron van der Linden

Verder hoor ik bijna alleen maar positieve verhalen over je van mensen die jou kennen of met je werken… Hoe kan dat toch? Altijd vrolijk?

,,Ik vind het contact met mensen gewoon heel leuk en eigenlijk ben ik over het algemeen best vrolijk ja. Ik ben niet verlegen en houd van gezelligheid, ook tijdens het voetballen. Ook als er dingen wat minder gaan, of als ik ergens mee zit, zal ik dat zeker zeggen. Ik heb ADHD en soms worden de jongens wel eens gek van mijn gepraat de hele tijd. ‘Praat op je werk eens wat meer’, zeggen ze dan, maar dat helpt niet helaas.”

Mocht er eens één van je grappen of kleedkameracties op Facebook verschijnen kun je deze niet zien. Waarom ben jij niet te vinden op social media?

,,Dat hoor ik dan wel van anderen. Iedereen heeft het en wanneer dat zo is, wil ik het juist niet. Ik doe niet mee aan de hypes, lekker tegendraads.”

Je werkt met jongeren in Rotterdam. Wat doe je daar precies?

,,Ik werk als jongerenwerker in de buurt naast de Kuip. Dat betekent dat ik op straat loop op zoek naar overlast gevende jongeren. We proberen contact met ze te maken en een passende oplossing te bieden voor de jongeren zelf en de buurtbewoners. Dit kan zijn door bijeenkomsten, veel gesprekken, evenementen enz.”

Pittig lijkt me!

,,Ja, is het soms ook wel. Al ben ik best wel nuchter en kan ik me goed in die jongeren verplaatsen, omdat ik ook in zo’n buurt ben opgegroeid. Daardoor kan ik situaties beter inschatten, sneller merken of ze wel of niet geholpen willen worden, of dat we toch de hulp van politie nodig hebben. Het is enorm uitdagend en dankbaar werk om te doen. Van geweld tot vandalisme,  we komen van alles tegen.”

Kun je dat goed loslaten als je weer in het doel staat ’s avonds?

,,Ja, zodra ik mijn werkkleding uit doe, in de auto stap en mijn werktelefoon weg leg, zit het werk er voor die dag op. In tegenstelling tot de tijd toen ik net was begonnen, kan ik het nu goed naast me neer leggen. Dan heb ik gelijk al weer zin om te voetballen!”

Ben je zo’n voetbalgek?

,,Het liefst voetbal ik de hele dag! Ik volg de Eredivisie en de Premier League op tv, maar toch zie ik bijna geen wedstrijden live. Ik ga liever zelf een balletje trappen. Mijn vrouw zegt wel eens dat ik voetbalverslaafd ben.”

Dan was keepen bij het Nederlands Elftal (onder 18, 19 en 20 tijdens zijn periode bij de Graafschap) vast een droom die uitkwam?

,,Dat was een hele bijzondere en interessante tijd, waarin ik veel geleerd heb. Veel landen gezien, nieuwe mensen ontmoet en fijne herinneringen gemaakt. Toch vind ik het soms lastig om te zien dat jongens als Wijnaldum, Fer en de broertjes De Jong – jongens waar ik mee speelde – nu zo groot zijn. Stiekem ben ik daar wel een beetje jaloers op. Ze zagen in mij toen toch wel een talent, maar dat is er dan net niet uitgekomen. Maar ik kijk er met veel plezier op terug.”

Laatste vraag: Zie jij jezelf nog hogerop keepen?

(zonder na te denken): ,,Ja! Dat is zeker wel een ambitie van me. Maar voor nu is de doelstelling om met Noordwijk te promoveren.”

Foto boven: Hans Schalk

Foto onder: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude