Ivailo Staal (22) is pas sinds een paar maanden op De Kooltuin bij FC Rijnvogels te vinden, maar hij is nu al gepromoveerd tot kleedkamer-dj vanwege zijn fijne muzieksmaak. Van Afrikaanse deuntjes en Spaanse mixen tot een gezellig Nederlands plaatje, waar hij met zijn soepele (half-) Surinaamse moves dan natuurlijk lekker op danst. Die danspasjes oefent hij waarschijnlijk in de club, waar hij op zaterdagavond vaak te vinden is.

Staal woont in Wateringen en heeft voor z’n komst naar Katwijk bij onder andere Haaglandia en Westlandia gespeeld. Niet alleen voetbal speelt een grote rol in zijn leven, maar ook zijn maatschappelijk carrière staat voor de deur.

Hij hoopt namelijk zo snel mogelijk zijn diploma in handen te krijgen van de studie International Business Management en aan het werk te gaan bij Options Group. Daar heeft hij na zijn afstudeerstage een baan aangeboden gekregen als Executive Search: Recruitment voor financiële instanties. Het gaat lekker met Ivailo!

Waar komt je naam eigenlijk vandaan, Ivailo? Die hoor je niet vaak.

,,Dat is wel een apart verhaal. Mijn moeder is Surinaams en mijn vader Nederlands. Je zou zeggen dat die naam dan uit Suriname komt, maar niets is minder waar. Mijn naam is namelijk Bulgaars. Mijn moeder had die naam ergens gehoord en vond ‘m mooi. Waarschijnlijk was ze dronken haha. Ik heb verder inderdaad ook nog nooit iemand gehoord met die naam.”

Surinaamse roots dus. Toch houdt je meer van de Spaanse/Zuid-Amerikaanse invloeden hè?

,,Qua muziek wel inderdaad. Ik heb diverse Spaanse afspeellijsten op mijn telefoon, die vaak in de kleedkamer voorbijkomen. Maar ook de Surinaamse invloeden komen nog regelmatig naar voren bij bijvoorbeeld familiegelegenheden.”

Kun je dan ook dansen als een Surinamer?

,,Hmm ja, ik kan wel aardig dansen vind ik zelf.”

Hoe dans je dan?

,,Haha hoe ik dans? Ik ben best wel soepel in de heupen, dus als ik een lekker nummer hoor, dan ga ik! (Hij gaat het bijna voordoen). Er zijn nummers waarbij ik echt moeite moet doen om stil te blijven staan. Vaak lukt het me gewoon niet en moét ik bewegen. Zoals bij muziek van Spaanse artiesten.”

En zingen? In de auto van en naar De Kooltuin bijvoorbeeld?

,,Nee, zingen jammer genoeg niet. Als ik dat ook goed had gekund, was ik binnen geweest. Ik heb bijna alles, behalve de stem helaas haha. Wel vind ik het leuk om dat te doen in de auto, maar meer dan dat niet. Dat is ook voor iedereen beter.”

Je zou met je uiterlijk op zich ook wel door kunnen voor een Spanjaard trouwens!

,,Haha ja hè? Dat maken de mensen (vooral dames) met uitgaan mij ook vaak wijs. Dan begint Romano (Van der Stoep red.), waar ik vaak mee uit ga, tegen me te praten in het Spaans. Of Spaans? Het is eigenlijk geen Spaans, want dat spreken we allebei niet. Maar het lijkt er wel heel erg op.”

,,De meeste mensen trappen daar gewoon in en denken dan dat we Spaans zijn. Dan hoor je weleens dames tegen elkaar zeggen: ‘Die jongens verstaan ons toch niet, ze zijn Spaans’. Dat levert dan echt hilarische situaties op.”

 Ben je dan ook een sfeermaker in de kleedkamer?

,,Ik denk het wel. Het zit gewoon in me als persoon. Ik ben zeker geen stil persoon en kom er vaak wel bovenuit in een groep. Ik vind ook leuk om te klieren met medespelers. Beetje voeren met opmerkingen. Ricardo de Vlugt trapt er vaak in en ook Ryan Lugtigheid is er wel gevoelig voor. Genieten!”

 Ik zag op Instagram dat je motto is: ‘Either make it or miss it…’. Waar doel je op?

,,Op het leven zelf. Je hebt of krijgt kansen. Ga je ze pakken of niet? Dat is altijd weer de vraag. Of dat goed afloopt weet je van tevoren natuurlijk nooit. Ik houd er wel van..”

 Leef jij voor het voetbal?

,,Vroeger meer dan nu. Nu vind ik het ook belangrijk om mijn school af te maken en een goede baan te vinden. Ik heb vanaf mijn achtste bij Sparta en ADO gevoetbald. Toen stond mijn leven wel echt in het teken van voetbal: trainen en wedstrijden.”

,,Toen ik bij ADO wegging was ik vijftien jaar en begon ik het uitgaan wel interessant te vinden. Dat is de ommekeer geweest. Als je profvoetballer wilt worden moet je alles opgeven en vol voor het voetballen gaan. Dat was niets voor mij, want ik wil op zaterdagavond gewoon de stad in en een drankje kunnen drinken.”

 Toch ben je ook serieus met je studie/baan bezig. Goed te combineren?

,,Ja, dat zeker. Wat ik al eerder aangaf, is dat ik het belangrijk vind ook een maatschappelijke carrière op te bouwen, zodat er meer is dan voetbal. Mijn carrière, samen met voetbal en stappen is gelukkig allemaal prima te combineren.” 

Even over dat stappen hè…? Je gaat vaak op pad samen met teamgenoten Romano en Ricardo?

,,Ja! Daar houden wij wel van. Het leuke is dat zij ook bij Rijnvogels spelen en ook nog eens heel dichtbij me wonen. Romano ken ik al sinds de middelbare school, dus erg leuk dat we hier samen mogen voetballen. Donderdagavond gaan we trouwens vaak naar Den Haag, naar Millers. Vrijdagavond is rustavond, want zaterdag moeten we natuurlijk voetballen.”

,,De zaterdagavond daarentegen kan niet gek genoeg zijn. Dan gaan we meestal naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Het ligt aan de toestand hoe we aankomen bij de club, maar soms staan er ineens flessen Bacardi op tafel, heel vreemd! Als Bright (Ampong red.) mee gaat horen we op maandag altijd weer wat er precies gebeurd is, hij drinkt namelijk niet.”

 Ik hoorde dat jij vaak verstandig probeert te zijn qua uitgaan, maar dat dat dan toch weer mislukt… Waar ligt dat aan?

,,Romano wil echt áltijd stappen en dan blijft hij maar zeuren tot ik mee ga. En ja, eigenlijk is het ook heel saai om op zaterdagavond thuis te zitten, dus trap ik er toch weer in. Als we niet zo’n zin hebben om te stappen, maar toch niet thuis willen zitten gaan we naar Den Haag. Dan ben je tenminste snel thuis als het niets is. Ook dat mislukt vaak en dan wordt het zo weer halfzes… Oeps!”

 Nog even over dat nep Spaans. Daarmee probeer je dan meisjes te versieren?

,,Haha dat heb je vast van Romano. Hij is meestal degene die daarmee begint hoor. Het is wel grappig om vrouwen te laten doen geloven dat we Spaans zijn, terwijl we de taal niet eens spreken. Al moet ik zeggen dat het best goed klinkt. Soms is het ook irritant als Romano er weer tussendoor komt met zijn nep Spaans, als ik een goed gesprek probeer te voeren. Hij houdt dit dan ook makkelijk een paar uur vol.”

 Je scoort ook aardig hoog op sarcasme hè?

,,Haha ja, zo zou je dat kunnen zeggen. Vaak zie je niet aan me of ik iets sarcastisch of serieus bedoel. Mensen die mij kennen hebben het wel door, maar als ik dan in gesprek ben met mensen die mij niet kennen denken ze dat ik een heel serieus persoon ben. Terwijl dat juist totaal niet het geval is dan. Het heeft me gelukkig nog nooit ruzie opgeleverd.”

Ik zag op je Instagram verschillende foto’s met familie. Zijn ze belangrijk voor je?

,,Klopt, ik heb een goede band met m’n familie. Ik heb twee oudere zussen. Mijn ene zus woont op Curaçao voor haar werk bij Defensie, dus die zie ik dus niet zo vaak. Wel is dat natuurlijk een leuk vakantieadres. Mijn andere zus is al uit huis, maar woont vlakbij. Haar zie ik wel regelmatig.”

Tot slot: Je schijnt een hele gespierde nek te hebben. Kun je daarom zo hard koppen?

(Begint hard te lachen): ,,Dit heeft Bright je zeker verteld? Hij heeft dat een keer geroepen en ik kom er niet meer vanaf. Zelf denk ik dat het koppen helemaal niets te maken heeft met mijn nek. Ik heb altijd wel al aardig kunnen koppen, maar laat ze maar denken dat het daardoor komt… Prima.”

Tekst: Simone Disseldorp

POPULAIRE BERICHTEN