Jimmy Simons is vrijdag precies één jaar en twee dagen trainer van FC Rijnvogels. Hij wist zijn team vorig jaar uit de degradatiezorgen te houden. Na een goede reeks onder zijn leiding won de ploeg na een matige start ook nog bijna de tweede periode. Dit jaar heeft hij ervoor gezorgd dat zijn elftal tot nu toe meedraait in de subtop. 

Na iets meer dan 365 dagen trainer te zijn van FC Rijnvogels, kent Simons naar eigen zeggen inmiddels alle gelederen van de club. Hij geniet nog steeds van elke dag bij de vereniging.

„Deze club is uniek in zijn soort. Vooral het sociale aspect vind ik vrij bijzonder. Dat uit zich bijvoorbeeld in de evenementen die hier worden georganiseerd. Uiteraard draag ik hier zelf ook mijn steentje aan bij. Een paar weken geleden gaf ik samen met Mitchell Zandbergen, Arie de Vreugd en Jesse Driebergen een training aan het gehandicaptenelftal. Dat was heel mooi om te doen en vooral het enthousiasme van die jongens is schitterend om te zien.’’

,,Ik weet nog dat we bij de tweede training geen opgepompte ballen hadden.”

Zo lijkt de trainer het ontzettend naar zijn zin te hebben bij de club uit Katwijk. Vorig seizoen werd Simons gehaald om de club uit zijn degradatiezorgen te verlossen. Dat lukte ruimschoots. Dat kwam volgens Simons mede omdat de club zoveel ervaren spelers in de selectie had.

„Dat heeft wel geholpen om rustig te blijven met zijn allen. Daarnaast had de groep vanuit zichzelf al flink wat discipline meegekregen. Alleen buiten het veld moest ik dat nog wel aanbrengen. Ik weet nog dat we bij de tweede training geen opgepompte ballen hadden. Iedereen vond het maar raar dat dat nog niet geregeld was. Maar ik vind dat dat een taak voor de spelers is.’’ Zo werd direct duidelijk wie de baas was op het veld.

‘Speelser’
Dit jaar is de insteek van het seizoen veel anders. Waar het vorig jaar vooral ging om het ontlopen van de degradatieplekken, is dit voetbaljaargang de doelstelling om bij de top vijf van de Hoofdklasse te horen.

,,Iedereen moet aan elkaar wennen en ik moet als trainer het modaal van de groep leren kennen.”

„Dat brengt toch een hele andere druk met zich mee. Daarnaast werken we dit seizoen met een hele andere jonge groep. In deze selectie zit naar mijn mening veel meer voetbal. Het is allemaal wat speelser, maar tegelijkertijd is het bij deze groep soms nog niet duidelijk welke prestatie ze moeten leveren in het veld en hoe hard ze daar voor moeten werken.’’

Oogsten
Met een zesde plek heeft FC Rijnvogels zich voorlopig genesteld in de subtop. Nu Simons de gehele voorbereiding mee heeft gedraaid, is de hoop dat zijn hand in het niveau van de Katwijkers langzamerhand zichtbaar wordt. Vooral in de tweede seizoenshelft moet zich dit gaan uiten.

„In de zomerstop hebben wij de basis gelegd voor dit seizoen. Ik denk dat we daarom conditioneel beter zijn dan afgelopen jaar. In de eerste helft van de competitie komt het, bij al mijn teams die ik heb gecoacht, er vaak nog niet helemaal uit. Hoe dat komt? Elk jaar zijn er toch weer veel wisselingen in een elftal. Iedereen moet aan elkaar wennen en ik moet als trainer het modaal van de groep leren kennen. Na de winterstop is het voor ons tijd om te oogsten.’’

Tekst: Roy van der Meij

Foto: Hans Schalk

Lees ook: ‘Valken ’68 start zoektocht naar opvolger Van Duijn’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 19 mrt.
Oefenduel
Katwijk2-5Jong ADO Den Haag
Za. 23 mrt.
Eemdijk14.30Quick Boys
FC Lisse14.30DVS'33 Ermelo
Ter Leede14.30SC Feyenoord
FC Rijnvogels14.30Swift
Soccer Boys14.30Valken '68
Kagia14.30HYS
Nieuwkoop14.30Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)15.00Zwammerdam
Katwijk15.30Rijnsburgse Boys
Achilles '2918.00Noordwijk
SJC18.00SteDoCo
Zo. 24 mrt.
Hillegom14.00Velsen
Foreholte14.00RVC'33
GDA14.00Teylingen
VCS14.30Warmunda