Het leven van Bart Sinteur is in een paar maanden tijd behoorlijk veranderd. De jonge verdediger (20) van vv Katwijk, die afgelopen woensdag zijn contract verlengde tot medio 2021, speelde vorig seizoen nog bij de ‘profs’ van Jong FC Utrecht en trainde daar iedere dag. Bij de kampioen van de Tweede Divisie is Sinteur geen voltijdprof meer.

Vanaf deze week is de Leiderdorper werkzaam als beveiliger. ,,Dinsdag was mijn eerste dag als beveiliger op Schiphol. Daar ben ik via Katwijk terechtgekomen. Ik kon versneld een opleiding volgen, zodat ik daar aan de slag kon. Naast het voetbal moet ik toch wat werken. Al moet ik kijken hoe het gaat lopen, want ik wil wel genoeg energie overhouden voor het voetbal.”

Zekerheid
Sinteur haalde tijdens de periode in de jeugd bij Feyenoord zijn HAVO-diploma, maar besloot daarna geen opleiding te doen omdat hij destijds te druk was met zijn doorbraak in het profvoetbal. ,,Ik kan nu wel gaan nadenken over een vervolgopleiding, maar tot die tijd ben ik beveiliger. Ik vind het tot nu toe ontzettend leuk werk, nooit gedacht dat ik dat zou gaan doen. Alleen moet ik soms wel vijf uur ’s ochtends opstaan, zoals afgelopen dinsdag. Dat is best zwaar, maar het is een kwestie van wennen. En als ik merk dat mijn spel eronder gaat lijden, dan ga ik iets anders verzinnen.”

,,Kay is meedogenloos in de duels en heel sterk, terwijl ik van Michiel veel leer op het gebied van coaching.”

De blonde mandekker van 1 meter 75, die zonder enige moeite een basisplaats heeft afgedwongen op De Krom, wil zichzelf namelijk blijven ontwikkelen. Daarom heeft hij ook zijn contract verlengd. ,,Ik kies voor zekerheid. Ik kan hier veel spelen en steek ontzettend veel op van de andere verdedigers.”

Mond opentrekken
Zo zijn bijvoorbeeld Kay Blokland en Michiel van Dam leermeesters voor Sinteur. ,,Kay is meedogenloos in de duels en heel sterk, terwijl ik van Michiel veel leer op het gebied van coaching. Dat deed ik ook wel bij Jong FC Utrecht, maar als jonge jongen is het best lastig om af en toe je mond opentrekken tussen deze relatief oudere spelers. Toch moet ik het doen, want anders staat het elftal niet.”

De ex-jeugdspeler van Feyenoord moet naar eigen zeggen meer aanwezig zijn. Als rechtsachter bij Jong FC Utrecht hoefde dat ook minder dan centraal achterin bij Katwijk. ,,Als centrale verdediger moet je het meer organisatorisch neerzetten. Die taak heb ik nu en ik krijg het vertrouwen van de trainer, onder Jack van den Berg, nu onder Cees Bruinink en hopelijk ook onder de opvolger.”

,,M’n vader en broer (Tommy Sinteur, speler van FC Boshuizen, red.) stonden ook langs de kant.”

Het doelpunt dat hij afgelopen zaterdag op bezoek bij HHC Hardenberg (1-3 winst) maakte, betekende zijn eerste officiële treffer in Katwijkse dienst. ,,Ik was er daarvoor al een aantal keer dichtbij, zelfs met het hoofd. Het was een afgeslagen hoekschop, waarna Steven (Sanchez Angulo, red.) opnieuw voorgaf en ik kon binnentikken.”

,,M’n vader en broer (Tommy Sinteur, speler van FC Boshuizen, red.) stonden ook langs de kant. Ontzettend leuk en m’n moeder zat thuis de wedstrijd via televisie te volgen. Of ik dan even zwaai naar m’n pa en broer? Nee, ik ben dan alleen bezig met de wedstrijd.”

Afspraken
Sinteur houdt zich tot op heden prima staande in de Tweede Divisie, dat volgens hem qua niveau wel iets lager is dan de Jupiler League. ,,Het gaat over het algemeen wel iets sneller in de Jupiler League, maar de betere teams in de Tweede Divisie zijn vergelijkbaar met die van een niveau hoger.”

Dat de talentvolle verdediger nu zijn contract heeft opengebroken bij Katwijk, betekent overigens niet dat hij het profvoetbal uit zijn hoofd heeft gezet. ,,Nee, dat blijft natuurlijk wel in m’n achterhoofd zitten. Nu is het alleen belangrijk dat ik ga spelen, een heel seizoen lang, en stappen ga maken. Dan kan het altijd nog. Daar zijn ook afspraken over gemaakt met Katwijk.”

Foto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Meerjarige contracten in het amateurvoetbal: waarom eigenlijk?’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude