SJC toont trekjes van een volwassen hoofdklasser. Gek eigenlijk, als je bedenkt dat er amper vier maanden geleden nog via de nacompetitie gestreden moest worden om een plekje in die competitie. Gek eigenlijk, als je bedenkt dat de ploeg voor het eerst in de clubhistorie pas acteert in de Hoofdklasse. Maar keek iemand zondag verdwaasd uit z’n ogen na de makkelijke 3-0 overwinning op De Bataven? Nee, de puntjes waren binnen, prima. Op  naar de volgende wedstrijd.

SJC-trainer Kees Zethof vergeleek zijn ploeg eerder al eens met Idefix. Het hondje van Asterix en Obelix dat elk verhaal rondom de twee stripfiguren wandelt en zijn eigen plan trekt. De Noordwijkers moesten de Hoofdklasse zo ook maar eens gaan zien vond de bollenboer uit Noordwijk. Met behoud van eigen identiteit graag. Passie, vriendschap en strijd. Geen vedettes, één team.

Het kan een nobel streven zijn, maar tegelijkertijd ook de ondergang. Bij de promotie naar een hogere klassen horen vaak, hoe clichématig het ook is, andere voetbalwetten. Maar SJC hield vast aan het eigen idee. Een team zonder absolute uitblinkers, een team dat er alles voor over heeft om fouten van een ander op te lossen.

,,Eigenlijk zijn we individueel helemaal niet zo goed, maar als we het veld in lopen met z’n elven, zijn we echt een team”, stelt David Verweij.

Stoïcijns
SJC creeërde in het eerste half uur tegen De Bataven weinig, sterker nog, zag dingen simpel fout gaan, en toch viel er geen onvertogen woord. De ploeg oogde stoïcijns. Ook de 1-0 was het toonbeeld van een snel lerende Sint Jeroens Club. Sten Goosen gaf zijn directe tegenstander een schouderduw tegen de achterlijn. Als een volwassen man, tegen een kleine jongen dwong hij de bal af en zag Martijn Walter rond de penaltystip vrij staan. Walter schoot de bal onberispelijk binnen.

martijn-walter-de-bataven Martijn Walter maakte op aangeven van Sten Goosen de 1-0

Na de 1-0 kroop de frustratie in de koppen bij de bezoekers uit Gendt, in de buurt van Arnhem. Het ongenoegen was bij middenvelder Thomas Demont nog het beste zichtbaar. Een lange bal die over hem heen zou gaan, sloeg hij op onverklaarbare wijze uit de lucht: geel. Om enkele minuten later een bal snoeihard naar de cornervlag te schieten terwijl die al over de achterlijn was gegaan. De 25-jarige speler van De Bataven ontsnapte daarmee aan een tweede prent. SJC keek er naar, lachte er wat bij, en ging verder waarmee het bezig was.

,,Ik neem ze wel vaker op de training en als ik er dan honderd mag schieten zijn we aan het einde van de oefensessie alle ballen kwijt.”

,,We voetballen zulke wedstrijden steeds makkelijker uit”, klonk er trots door in de stem van doelpuntenmaker Walter. ,,We hebben genoeg vertrouwen om een voorsprong vast te houden. We kunnen goed partij geven in de Hoofdklasse. Dat zag je vorig jaar al in de nacompetitie. Het is elke week aan de bak, maar we blijven wel staan.”

Als verdediger Verweij in de tweede helft van 30 meter een vrije trap op sublieme wijze inschiet is de wedstrijd helemaal gespeeld. De Bataven mocht af en toe dreigen, verder niet. Eenmaal aangekomen bij het strafschopgebied van SJC luidt het credo: Ho, tot hier, en niet verder. Het blok Mike Verhoek – David Verweij gaf weinig weg en deelden samen in de feestvreugde bij de goals, want de uiteindelijke einduitslag werd door Verhoek binnen gekopt: 3-0. Met de overwinning staat SJC nu knap derde in de competitie.

,,Ik wil hier voorlopig helemaal niet weg, SJC zit in mijn hart inmiddels.”

,,Neem ‘m maar een keertje op zondag”, hadden teamgenoten tegen Verweij gezegd toen hij op de training ineens zeven van de tien vrije trappen binnen schoot. ,,Hij ging er lekker in”, lachte Verweij zijn tanden bloot als hij terugdacht aan de 2-0.

,,Normaal neemt Timo Ruigrok ‘m, alleen die stond vandaag niet in de basis. Maar we hebben nu afgesproken dat wanneer hij wat links van de goal ligt, ik ‘m mag nemen en ligt-ie iets rechts, dan Timo. Eigenlijk is het helemaal niet mijn specialiteit. Ik neem ze wel vaker op de training en als ik er dan honderd mag schieten, zijn we aan het einde van de oefensessie alle ballen kwijt.”

Verhuizen
De opofferingsgezindheid, het lachen in het veld, de galletjes. Aan alles droop het teamgevoel af bij de Noordwijkers. Misschien is het Verweij wel die het teamgevoel het meeste verwoordde na afloop. ,,Ik ben verhuisd naar Noordwijk, twee maanden geleden”, gaf de 25-jarige verdediger toe. Na een goed vorig seizoen stond hij in de belangstelling van VVSB en zijn oude club FC Lisse.

,,Maar ik wil hier voorlopig helemaal niet weg. Laat me eerst nog maar een goed seizoen draaien. Promoveren we? Dan blijf ik honderd procent zeker. SJC zit in mijn hart inmiddels.”

SJC – De Bataven 3-0 (1-0). 29. Walter 1-0, 50. Verweij 2-0, 77. Verhoek 3-0

SJC: Schelvis, Sloos (54. Ruigrok), Verhoek, Verweij, Bosma, Van Duyn, Van Heijningen, Van Dijk, Steenvoorden (62. Al Tamimy), Goosen, Walter (79. Barkel)

Foto’s: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)