,,Eerst even een biertje pakken.” Kees Zethof excuseert zich zo’n tien minuten na de wedstrijd. SJC heeft net directe concurrent DRL met 3-1 verslagen en de trainer wil daar even van genieten. Nadat hij een slok van het gerstenat heeft genomen begint hij te vertellen. Het pilsje staat volgens de coach symbool voor zijn team. ,,Laat het duidelijk zijn’’, begint de coach. ,,Een biertje smaakt beter bij winst dan bij verlies. Maar voetbal is vooral het plezier dat we met z’n allen hebben. En daar hoort een biertje ook bij.’’

Plezier als basis. Dat klinkt natuurlijk heel eenvoudig na een overwinning. Maar dat is te makkelijk volgens Zethof. Als voorbeeld haalt hij het derde doelpunt van SJC aan. Eentje waar een schitterende aanval van Noordwijkse zijde aan voorafging. ,,Ik heb absoluut genoten van dat doelpunt. Maar vooral omdat Ray (Raymond van Heijningen) hem maakte.”sjc                                                          SJC had vandaag heel wat te vieren

Volgens de trainer zat er namelijk een geschiedenis aan vast. ,,Ray heeft de eerste seizoenshelft helemaal niet gespeeld. Was helemaal uit het zicht verdwenen. Op het trainingskamp tijdens de winterstop heb ik lekker een uurtje met Ray zitten kletsen. Ik heb gezegd hoe we tegen hem aankijken en wat hij moet doen om dat stapje extra te zetten. Het kwam er op neer dat hij dingen moest loslaten en weer moest genieten van het spelletje. Plezier maken. Dat heeft hij vandaag laten zien.”

De trainer met de kenmerkende stem propagandeert dus een voetbalfilosofie met plezier voorop. Iets wat hij ook graag in het dagelijks leven terugziet. ,,Als je mij als trainer hebt, dan moet plezier de basis zijn. Je kan bijvoorbeeld wel met een chagrijnige kop naar je werk gaan, maar dan gaan de prestaties er ook onder lijden. Dan kan je af en toe een goede dag hebben, maar je moet altijd een goede dag hebben. Dat wil ik ook bij mijn team terug zien.”

De dag begon wat minder prettig voor Zethof. Zijn vaste nummer negen Sten Goosen meldde zich namelijk om half 9 ziek af. Hierdoor begon Rick van Dijk in de punt van de voorhoede. Een rol die hij met verve vervulde.

De Lissenaar kon zelf een heus spitsendoelpuntje noteren. Een snoeiharde vrije trap van David Verweij kon de keeper van DRL maar net keren, waarna de afvallende bal voor Van Dijk was. Deze 2-1 tien minuten na rust was verdiend. SJC dicteerde bijna het hele tweede bedrijf.

sjc 4                                  Dandy Steenvoorden maakte op prachtige wijze de openingstreffer

Iets dat voor rust maar heel even lukte. De eerste helft was een saai schouwspel totdat na een half uur Stef van der Zalm een vrije trap op het vijandelijke doel vlamde. De kleurloze eerste dertig minuten werden en passant ingeruild voor een kleurenpalet van een kwartier.

,,Welke wedstrijd je ook bekijkt, een pot is opgedeeld in fases’’, verklaart Zethof. ,,Op een gegeven moment neemt de onbevangenheid de overhand en dan dicteren wij het spel.’’ Dit deed SJC door een waar spervuur aan ballen op het vijandelijk doel te schieten. Uiteindelijk wist alleen Dandy Steenvoorden raak te mikken. De vleugelflitser krulde een bal prachtig de verre kruising in.

Patroon
Toch mocht het publiek aan de Lageweg zich gelukkig prijzen met de 1-1 ruststand. Zethof zag hetzelfde patroon als in de uitwedstrijd tegen de Rotterdammers. ,,Ook toen kwamen we met 1-0 voor en wisten die gasten binnen vijf minuten gelijk te maken.’’ Na de 1-0 lieten de gastheren alle aanvalsdrang varen en kreeg DRL alle ruimte. SJC-keeper Kevin Schelvis had een aantal puike reddingen in huis, maar moest na een scrimmage toch het hoofd buigen. Van dichtbij schoot De Rotterdamse Leeuw de 1-1 ruststand tegen de touwen.

SJC was na de thee heer en meester op het veld. Sint Jeroens Combinatie miste nog een handvol kansen en vergat er een grote uitslag van te maken. ,,We hadden zeker vijf of zes doelpunten kunnen maken’’, vond Zethof. Maar ook met de 3-1 eindstand liepen alle spelers met een glimlach van het veld. Met het plezier zat het wel goed.

SJC – DRL 3-1 (1-1). 37. Steenvoorden 1-0, 45. Ayvaz 1-1, 55. Van Dijk 2-1, 67. Van Heijningen 3-1.

SJC: Schelvis, Van Duyn, Verweij (90. Veenvliet), Verhoek, Al Abbas, Groot, Van Heijningen, Walter, Van der Zalm, Steenvoorden (83. Broekhof), Van Dijk

Foto’s: Johanna Wever