Het is dit seizoen wisselvalligheid troef bij SJC. Er valt geen peil op de resultaten van de Noordwijkers in 1A te trekken. De ploeg van trainer Kees Zethof toonde ook zondag in het duel met SV Nieuw Utrecht twee gezichten. In zes minuten tijd trok SJC de wedstrijd naar zich toe: 3-1.

De spelers en technische staf van SJC hadden na de harde en geflatteerde thuisnederlaag van twee weken geleden tegen DEM (1-6) eens goed met elkaar gesproken. Er werd gehamerd op het defensieve aspect. Compacter verdedigen was het devies. Het pakte tegen Nieuw Utrecht goed uit, want de achterlinie van de Noordwijkers gaf relatief weinig weg.

Nieuwe verdediging

Een knappe prestatie, aangezien SJC met bijna een geheel nieuwe verdediging aan de aftrap verscheen. Zo werd Juriaan van Duyn opgesteld als rechtsback en vormde Sander van der Klugt samen met Tom van Ruiten het hart van de defensie. Het betekende dat Jordy Groot moest fungeren als aanvallende middenvelder en dat deed de linkspoot met verve.

SJC kende wel een stroeve eerste helft. Nieuw Utrecht, dat in november voor de laatste keer wist te winnen en is afgezakt naar de zevende plaats op de ranglijst, was de bovenliggende partij en verzuimde via Omur Arslan op voorsprong te komen. De middenvelder schoot na een fraaie aanval van dichtbij naast. SJC kon er alleen een goed schot van Dandy Steenvoorden tegenover stellen.

De equipe van Zethof werd in de openingsfase van de tweede helft verrast door een ontketend Nieuw Utrecht. De Domstedelingen kwamen door een gekruld schot van uitblinker Younes Makraou binnen drie minuten op voorsprong (0-1). SJC had het aan Matthijs Guyt te danken dat de schade niet verder opliep. De doelman bracht redding op pogingen van Ismet Aydin en Eser Ozkilit.

Nieuw elan

SJC kwam er sporadisch uit, maar de trap van Groot bood uitkomst. Een vrije trap van de middenvelder belandde op de paal, waarna Steenvoorden er als de kippen bij was om de rebound binnen te tikken. Het gaf de thuisploeg nieuw elan en de bezoekers leken van slag. Dat resulteerde nog geen vijf minuten na de gelijkmaker in een 3-1 voorsprong voor SJC.

Eerst verzilverde Groot een strafschop (overtreding op Richard Versteden) en niet veel later was ook Mike van Dam trefzeker, nadat een schot van Steenvoorden door een Utrechtse verdediger van de lijn was gehaald. De riante voorsprong kwam in de slotfase niet meer in gevaar. Nieuw Utrecht beëindigde het duel zelfs met negen man. Scheidsrechter Martin Wateler gaf rode kaarten aan Ersin Sahin (elleboog) en keeper Recep Coskun wegens commentaar op de leiding.

Nummer acht SJC kwam door de zege steviger in de middenmoot te zitten. Zethof wil echter niet omhoog of naar beneden kijken. ,,Ik kijk nergens naar. Het fantastische hier is dat je geen gezeur krijgt om de resultaten. We zijn groeiende. Dat zie je ook vandaag. Tegen een ploeg met veel technische kwaliteiten hebben we het uitstekend gedaan. We zaten de eerste tien minuten van de tweede helft even in de problemen, maar ik wist dat Nieuw Utrecht dat niet de hele wedstrijd vol ging houden.”

SJC – Nieuw Utrecht 3-1 (0-0). 48. Makraou 0-1, 61. Steenvoorden 1-1, 64. Groot 2-1 (strafschop), 67. Van Dam 3-1.

SJC: Guyt; Van Duyn (77. Zonneveld), Van Ruiten, Van der Klugt, Al Tamimy; Hoogeveen (90. Brinkman), Van Heijningen, Groot; Versteden, Van Dam (81. Barkel) en Steenvoorden.

Tekst: Jeroen Bijma