In misschien wel de beste eerste helft die dit seizoen in de Bollenstreek op de mat werd gelegd maakte SJC vijf doelpunten. Dat in de tweede helft geen dubbele cijfers op het scorebord kwamen te staan lag volledig aan de ploeg uit Noordwijk. Uiteindelijk won SJC met 8-1 na een fantastische wedstrijd tegen Elinkwijk.

Elinkwijk is een gevestigde naam in de annalen van het Nederlandse voetbal. De oud-profclub met het prachtige logo werd één keer algeheel zondagkampioen en heeft daarnaast nog vijf Hoofdklasse-titels op het palmares staan. Nog bekender dan de behaalde titels zijn de exponenten uit de jeugdopleiding van de Domstedelingen. Onder andere Marco van Basten, Ibrahim Afellay en Gerald Vanenburg brachten hun jeugdjaren door in het blauw-wit. Tegenwoordig acteert Elinkwijk in de Eerste Klasse en kwam de club op bezoek aan de Lageweg.

De wedstrijd begon in mineur voor de Noordwijkers, die al zes duels zonder zege waren. Binnen vijf minuten stond er 0-1 voor de bezoekers op het scorebord. Hoe anders zou dat veertig minuten later zijn. De tegenslag bleek een opmaat voor een wervelende voetbalshow. Na de tegentreffer drong SJC meteen aan voor de gelijkmaker. Deze kwam er na 20 minuten. Een corner werd door Richard Versteden binnen geramd.

De 2-1 was om te likkebaarden. Een schitterende aanval via links werd door Mike Verhoek kundig afgerond. Niet veel later viel de 3-1. Wederom uit een corner. De bal bleef na de hoekschop in niemandsland liggen. Tom van Ruiten bleek scherper te zijn dan de hele Utrechtse verdediging en schoot de bal binnen via een verdediger. Binnen tien minuten had de club uit Noordwijk een achterstand omgebogen in een ruime voorsprong.

Honger niet gestild

De Noordwijkse storm ging echter nog niet liggen. Nog steeds bleek dat Elinkwijk het verdedigen van dode spelmomenten niet onder de knie had. Een verre ingooi bijna ter hoogte van de cornervlag werd door Raymond van Heijningen gepromoveerd tot doelpunt. Geheel vrijstaand vanaf rand zestien schoot hij het speeltuig in het net: 4-1.

De ruststand werd bepaald door Dandy Steenvoorden. Kenmerkend voor de gehele eerste helft was de manier waarop de bal werd veroverd. SJC zette de hele wedstrijd snel druk en Elinkwijk wist er geen raad mee. In pure wanhoop werd de bal door Elinkwijk naar Steenvoorden gespeeld, die vervolgens doeltreffend uithaalde. En verbouwereerde keeper zag de bal vanaf twintig meter in de verre hoek verdwijnen.

SJC ging na rust onverdroten verder. Vijf minuten na de thee liet Richard Versteden de supporters van Sint Jeroen’s Club alweer juichen. Een schitterende lob vanaf rand zestien liet de Elinkwijkse keeper volstrekt kansloos.

Na de 6-1 werd de druk even van het gaspedaal gehaald door de thuisclub. SJC verzuimde om er een massaslachting van te maken. Er kwam weer meer druk op het Utrechtse doel na het inbrengen van Safou Cherkaoui die de 7-1 mocht maken nadat er wederom een schitterende aanval aan vooraf was gegaan.

Weergaloos

Het slotakkoord in deze wedstrijd was voor Mike Verhoek. Hij bekroonde zijn sterke optreden met een schitterend doelpunt. Op weergaloze wijze verschalkte hij de Utrechtse keeper met een lob. SJC vond het toen wel goed geweest en voetbalde de wedstrijd netjes uit. Om de pijn een beetje te verzachten voor Elinkwijk floot de uitstekende leidsman na negentig minuten meteen af. De enige verliezers van het niet toekennen van blessuretijd waren de supporters die de wervelende voetbalmachine SJC liever nog een aantal minuten in actie hadden willen zien.

Spits Mike van Dam speelde zonder te scoren een goede wedstrijd. De vele kopduels die hij met de verdedigers aanging won hij bijna allemaal. Of de eerste helft de beste helft was die hij ooit in het wit-zwarte shirt speelde, durfde Van Dam niet te zeggen. ,,Het zat ons deze wedstrijd ook heel erg mee. De tegenstander was slecht en wij hadden soms geluk bij de doelpunten. De 3-1 bijvoorbeeld ging via via het doel in.”

Wel onderbouwde Van Dam de stelling dat SJC verzuimd had om de dubbele cijfers te halen. ,,Als we elkaar wat meer gunnen, hadden we wel tien keer kunnen scoren. Aan de andere kant, er zaten een aantal prachtige goals tussen. Wat we vandaag vooral hebben laten zien is dat we te laag staan op de ranglijst.”

Tekst: Matthijs Snepvangers