Plots is hij voetballer af. Eind september werd duidelijk dat Donovan Slijngard met onmiddellijke ingang stopt bij Noordwijk. Aanhoudende achillespeesproblemen en geen uitzicht op verbetering zorgden ervaren dat de ervaren linksback (36) met onmiddellijke ingang afscheid heeft genomen. “Het voelt nog wel een beetje dubbel, maar ik heb er vrede mee.”

De klachten aan zijn achillespees speelden eind vorig seizoen op. “Ik heb toen de laatste zes wedstrijden wel gespeeld, maar tussendoor nauwelijks getraind. Het was erg pijnlijk en gevoelig, maar omdat we nog niet veilig waren heb ik toen doorgebikkeld. Het idee was om in de zomerstop zes of zeven weken rustig aan te doen, goed te herstellen en dan fris en fruitig aan het nieuwe seizoen te beginnen.”

‘Dagen erna verschrikkelijk’
De praktijk bleek echter weerbarstiger. “De pijn kwam heel snel terug. Ik ben veel bij de fysio geweest, maar er zat weinig vooruitgang in. Ik heb toen veel met mensen gesproken en mezelf afgevraagd: wil ik met pijnstillers gaan trainen en dat een heel jaar doen? Met pijnstillers spelen ging op zich wel, maar de twee dagen daarna waren verschrikkelijk.” En dan na een korte stilte: “Het moet wel leuk blijven.”

‘Als je kijkt naar Nick van Staveren, die nu voor de derde keer iets vreselijks heeft opgelopen. Dat doet zoveel pijn om te zien.’

Om die reden besloot Slijngard een punt achter zijn voetbalcarrière te zetten. “De achillespees was heel ontstoken. Dat kan ook gevaarlijk zijn. Als je er mee doorloopt, heb je kans dat het afscheurt en dan ben je verder van huis. Daarnaast was het ook onduidelijk hoe lang het zou duren. Die zeven weken in de zomer waren ook niet genoeg. Het kan een maand duren voordat het hersteld is, twee maanden, of misschien zelfs wel een half jaar.”

Vrede mee
Hoe is het voor Slijngard om nu plots geen voetballer meer te zijn? “Het voelt nog wel een beetje raar. Ik heb mijn hele leven gevoetbald en weet eigenlijk niet beter. Ik ben ook al een paar keer bij Noordwijk geweest. Als ik dan de warming-up zag, dacht ik: daar had ik ook tussen kunnen lopen. Aan de andere kant heb ik nu nog steeds pijn. En dat is gewoon niet fijn.”

Toch koestert Slijngard, ook vanwege zijn leeftijd, vooral een mooie en lange carrière. “Het liefst had ik nog gevoetbald, daar ben ik eerlijk in, maar tegelijkertijd heb ik er ook vrede mee. Ik ben 36, niet heel veel jongens voetballen nog op die leeftijd.”

Dat een teamgenoot bij Noordwijk ook weer lang aan de kant staat, vindt Slijngard moelijker te accepteren. “Als je kijkt naar Nick van Staveren, die nu voor de derde keer iets vreselijks heeft opgelopen. Dat doet zoveel pijn om te zien. Hij is 28 en gaat nu weer bikkelen om terug te komen op zijn niveau. Daar heb ik echt heel veel respect voor. En dat geldt ook voor de manier waarop hij positief en betrokken bij het team blijft.”

‘Ik laat het even rustig op me afkomen. Misschien dat ik iets bij Noordwijk ga doen, dat zou kunnen.’

Ajax-jeugd doorlopen
Slijngard is een product van de Ajax-opleiding. In 2006 won hij nog de prijs voor talent van het jaar. Daarna werd hij verhuurd aan FC Groningen en Sparta Rotterdam. Voor die laatste club speelde hij uiteindelijk zes seizoenen en kwam hij tot bijna 200 wedstrijden. In 2014 verkaste hij naar Cambuur Leeuwarden en een jaar later naar Litouwen. In de zomer van 2021 was Noordwijk zijn vervolgstap.

“Ik ben trots op mijn carrière. Heb bij mooie clubs gezeten en ook een prachtig avontuur in het buitenland in Litouwen gehad en daar veel prijzen gepakt. Op het einde heb ik nog de amateurwereld meegemaakt, die was helemaal nieuw voor mij. Ik heb Noordwijk leren kennen als een hele mooie en warme club.”

Of er een trainer in Slijngard schuilt, weet de voormalig prof ‘echt nog niet’. “Ik laat het even rustig op me afkomen. Misschien dat ik iets bij Noordwijk ga doen, dat zou kunnen. Ik assisteer in ieder geval bij de teams van mijn zoons, dat vind ik erg leuk om te doen, en verder zie ik wel wat er op mijn pad komt.”

Foto’s: Oranges Pictures

Lees ook: Aanhoudende klachten dwingen Slijngard tot per direct einde als voetballer
Check ook: Slijngard: motor op de linkerflank van Noordwijk

POPULAIRE BERICHTEN