Twee (discutabele) standaardsituaties zijn SV Hillegom noodlottig geworden tegen United/Davo. De ploeg van coach Bas Naber verloor op eigen veld met 0-2. Door de nederlaag zakte SV Hillegom weer naar plek twaalf, een p/d-plaats. Over twee weken speelt Hillegom tegen Abcoude, dat wordt een cruciaal duel.

Het zat in de warming up al tegen voor de formatie van Naber. Doelman Daan Ruigrok haakte geblesseerd af. Hij werd vervangen door tweede keeper Pieter Witteman. Aan Witteman heeft het niet gelegen dat zijn ploeg verloor. SV Hillegom was niet in goeden doen en speelde te onnauwkeurig. De passing verliep niet naar wens. Dat United gedeeltelijk de overhand had, zei niets. Aan beide kanten waren de kansen schaars, al kreeg United wat kleine mogelijkheden de eerste helft.

Vleugellam

In de tweede helft kwam SV Hillegom wat beter uit de verf, maar echt gevaarlijk kon de ploeg niet worden. United speelde daar ook te compact voor. De vleugels bij Hillegom werden ook te weinig gebruikt. Als Hillegom dan een keer doorbrak, werd het ook gelijk gevaarlijk. Zo werd Corneel Berg een paar keer in stelling gebracht. Het vizier stond echter niet op scherp bij de spits. Hillegom kwam rond de 55e minuut op achterstand. Een knullig gegeven vrije trap was daar voor nodig. Dennis van de Manakker schoot vanaf de zestien meter via de muur raak: 0-1.

Naber achteraf over de twee cruciale vrije trappen. ,,Door twee discutabele vrije trappen gaan wij de mist in. Er was verder weinig aan de hand. Bij ons achterin viel ook weinig te halen. Dat wij niet goed speelden, is een ander verhaal. Veel beslissingen van de scheidsrechter zijn de hele wedstrijd in ons nadeel geweest. Daardoor heeft hij het verloop van de wedstrijd bepaald.”

Wel of geen hands?

En daar had Naber wel een punt, want rond de tachtigste minuut beoordeelde de arbiter dat Hillegom-keeper Witteman hands maakte buiten het zestienmetergebied. ,,Ik stond binnen de zestien meter”, zei de doelman. Je zou zeggen dat een rode kaart het gevolg zou zijn. Dat gebeurde niet. De vrije trap werd overigens door opnieuw Van de Manakker tot doelpunt gepromoveerd. De wedstrijd was toen gespeeld, al zette Hillegom nog wel even aan. De stand bleef op 0-2 steken.

Hillegom-keeper Witteman baalde van de nederlaag. ,,Het hele seizoen wacht je op een kans. Daan raakt geblesseerd en dan mag je erin. Je wilt dan natuurlijk de wedstrijd winnen. Erg jammer. Die handsbal was echt belachelijk. Ik sta gewoon binnen de zestien meter. Ik vraag me af hoe hij dat heeft beoordeeld als je op twintig meter afstand staat. Na de wedstrijd ben ik nog even naar hem toe gestapt. Ik vroeg hem hoe hij dat heeft kunnen zien, Zijn antwoord was ‘inzicht’. Ja, dan ben je inderdaad uitgepraat.”