Dandy Steenvoorden vreesde nooit meer te kunnen voetballen, maar dartelt nu weer over de velden. Het geheim: wapitihealing. ,,Het is een bijzonder verhaal. Als je me dit een paar weken eerder had verteld, had ik je uitgelachen.”

Het is begin maart als Dandy Steenvoorden in het ziekenhuis te horen krijgt dat hij misschien nooit meer kan voetballen. Begin december is Steenvoorden in het duel tegen Nieuwerkerk geblesseerd geraakt aan zijn knie. De rappe linksbuiten, pas 24 jaar, is dusdanig geblesseerd aan zijn meniscus (kraakbeenschade) dat de artsen het wellicht verstandig achten hem te laten stoppen met voetbal. Een zware operatie staat op de planning om het kraakbeen eventueel te herstellen, maar mensen in zijn omgeving raden de operatie af.

Wapitihealing

Twijfelend over welke beslissing hij moet maken, loopt Steenvoorden een paar weken lang met z’n ziel onder de arm rond. Totdat hij hoort van wapitihealing. Via zijn club SJC komt de aanvaller terecht bij Stella van den Berg, een dame gespecialiseerd in deze alternatieve geneeswijze. Steenvoorden: ,,Het is een behandeling die energiebanen vrij maken en je chakra’s op de juiste plaats zetten zodat je lichaam de problemen zelf kan oplossen.”

,,Ik had er verhalen over gehoord. Ik dacht baat het niet, schaadt het niet. Stella loopt op de club rond dus de afspraak was snel gemaakt.” Begin april volgde de eerste sessie. Nog een behandeling volgde kort daarop. Een wonder geschiedde. ,,Ik liep de pijn er zomaar uit. Had nergens meer last van.”

Groen licht

Steenvoorden kreeg van Van den Berg zelfs groen licht om het weer te gaan proberen op de training. Sindsdien is het alsof Steenvoorden nooit pijn aan de knie heeft gehad. Alsof het wonderwater van Lourdes de knie heeft genezen. ,,Ik train alsof ik nooit pijn heb gehad.”

Vorige week zondag zat Steenvoorden gelijk weer bij het eerste elftal en mocht de flankspeler tegen VELO een half uur ritme opdoen van trainer Laurens Mouter. Op paasmaandag stond Steenvoorden in het treffen tegen Nieuwerkerk in de basis. Hij bekroonde zijn optreden met een treffer, alweer zijn elfde van het seizoen. ,,Tegen VELO was het vooral een kwestie van vertrouwen opdoen. Ik moet wennen aan het feit dat de pijn echt weg is.”

Van het ziekenhuis in Leiden is niks meer vernomen. Een antwoord van het ziekenhuis laat nog altijd op zich wachten. Steenvoorden maalt er niet om. Lachend: ,,Ik weet niet of ze nog iets laten horen. Ik zie het wel.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Johanna Wever

POPULAIRE BERICHTEN