Vraag aan de mensen in de regio waar ze Stephan Spruijt van kennen en de meesten zullen zeggen: FC Lisse. Nog altijd is de naam van de club verbonden aan de Lisser, terwijl hij met name als trainer op meerdere plekken in de streek furore maakte. RKVV Teylingen, FC Lisse (zon.), Van Nispen (zon.) en nu wederom in De Zilk, maardanopdezaterdag.

Dat combineert Spruijt met zijn werkzaamheden voor RCH uit Heemstede. Een vierdeklasser op zondag, waar hij zijn eerste stappen op het veld deed. Daarom wilde de oefenmeester wat terug doen naar de afgegleden club, want de ploeg uit Heemstede speelde in de jaren zeventig nog voor het algeheel amateurkampioenschap. 

Vanaf dat moment veranderde er veel in Heemstede en omstreken. In Haarlem kwamen er steeds meer clubs bij en Koninklijke HFC ontpopte zich tot de club van het ‘dorp’. Zodoende verloor RCH steeds meer leden. De talentvolle jeugdspelers kozen voor een overstap naar de buurman en dus kwam er te weinig kwaliteit vanuit de club door naar het eerste elftal. Nog steeds is dat een probleem en dus besloot Spruijt om zijn oude liefde twee jaar geleden te gaan helpen. Drie maal per week rijdt hij met veel plezier vanuit Lisse naar Heemstede om met de vierdeklasser aan de slag te gaan.

,,Toen RCH voorbijkwam, wist ik gelijk dat ik daar aan de slag wilde gaan.”

Stapje terug
,,Dat is echt onwijs leuk om te doen”, erkende Spruijt direct. ,,Ik heb in het verleden veel plezier bij de club gehad en op deze wijze wilde ik de club helpen en tegelijkertijd bedanken.”

De oefenmeester werd een aantal jaar geleden dusdanig ziek dat hij onder het mes moest. Na een longoperatie kon hij zijn leven weer oppakken, maar wel met één functionerende long. Het leidde ertoe dat de oud-trainer van onder meer Teylingen een stapje terug moest doen in het trainerschap. 

,,Toen RCH voorbijkwam, wist ik gelijk dat ik daar aan de slag wilde gaan. Het is een vierdeklasser en daarom kwalitatief misschien niet zo goed als Van Nispen (zat.), maar het is wel een club waar ik op mijn manier kan werken. Ik vind het heerlijk om met die gasten bezig te zijn en ze beter te maken. Daar geniet ik van. Omdat het een vierdeklasser is, gaat het er misschien in de competitie soms wat minder serieus aan toe, maar we zijn echt met iets moois bezig.” 

,,Het is een hele goede groep waar je weinig tegen moet zeggen.”

Twee prijzen
RCH draait bovenin mee in de competitie en dat doet de oefenmeester goed. Tegelijkertijd is hij op de zaterdagen werkzaam bij Van Nispen. Een druk leven zou men zeggen.

,,Dat valt wel mee hoor. Eigenlijk ben ik bij dit team meer toeschouwer als trainer. Dat zijn ook de afspraken die we hebben gemaakt. Ik kan gewoon lekker op de bank zitten en als ik iets zie, dan zeg ik daar wat van. Het is vervolgens aan de gasten zelf om te kijken wat ze ermee doen. Ik heb vrij weinig werk aan Van Nispen en ik doe het, omdat ik het leuk vind. Het is een hele goede groep waar je weinig tegen moet zeggen.” 

En dus doet Spruijt het niet alleen met RCH goed, maar ook met Van Nispen (zat.). Twee prijzen met twee clubs lijken niet onrealistisch. In het verleden werd hij gedwongen om een stap terug te doen in zijn vak, maar qua passie en gretigheid heeft hij dat nooit gedaan.

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Van Nispen domineert in de Derde Klasse: ,,Daar lijkt het wel op” (plus video)’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht14.30Katwijk
FC Lisse14.30Achilles '29
SJC14.30Eemdijk
DFS Opheusden14.30Ter Leede
TAVV14.30Valken '68
CVC Reeuwijk14.30Van Nispen (zat.)
DWO14.30VVSB (zat.)
Quick Boys15.00Noordwijk
Rijnsburgse Boys15.30De Treffers
Jong Sparta15.30VVSB
Overbos15.30Kagia
TAC '9017.00Foreholte
Jong FC Den Bosch18.00FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein