Onlangs werden ze steeds hardnekkiger: de geruchten dat de zondagtak van FC Lisse in zwaar weer zou zitten. Sterker nog, het voortbestaan van het zondagvoetbal in Lisse zou in gevaar zijn. Trainer Stephan Spruijt geeft duidelijkheid: ,,Het is twee voor twaalf. Maar er is een reddingsplan.”

Het is geen geheim dat het zondagvoetbal de laatste jaren flink aan populariteit heeft ingeboet en juist dat lijkt FC Lisse zondag nu op te breken. Spruijt: ,,Eigenlijk is het gek, in West I stikt het van de zondagteams, maar bij ons in West II wil het maar niet. Ik weet niet waar het aan ligt.”

Het voetballen op de zondag biedt al sinds jaren aan talentvolle voetballers een opstap naar de hoger spelende zaterdagteams. In de praktijk blijkt het lastig om jonge voetballers te enthousiasmeren voor de zondag. ,,Jongens staren zich nu blind op het zaterdagvoetbal. Ze realiseren zich vaak niet hoe moeilijk het is om daar aan te haken”, aldus Spruijt. ,,De laatste die het gelukt is vanuit de junioren meteen door te breken in Lisse 1 was Barry Opdam, dat zegt denk ik wel genoeg. Het is aan ons om de jongens te motiveren. Maar de situatie is duidelijk anders dan een jaar of tien geleden.”

En dus wordt de spoeling steeds dunner voor Spruijt. Afgelopen zomer haakten al drie spelers af: David Verweij en Rick van Dijk (SJC) en Jelco Keizer (gestopt). Dat was gevoelige veer voor Lisse, dat ook nog eens kampt met veel blessures. ,,Een aantal jongens is ook gestopt om privéredenen. Druk met werk, geen tijd. Allemaal goede redenen hoor. En andere clubs liggen constant op de loer om ons leeg te roven”, geeft Spruijt toe, ,,Onze aanwas is niet groot. We moeten de eigen stal verrijken, we hebben niet de mogelijkheid om bij andere clubs te gaan kijken.”

Plan
Maar Spruijt zou Spruijt niet zijn als hij niet aanstekelijk positief zou blijven: ,,Lisse is mijn ‘cluppie’ en ik blijf mij er voor inzetten. We zullen de A en B-jeugd moeten gaan motiveren. En we gaan van twee groepen naar één, van ongeveer achttien man met twee keepers. Het bestuur, de begeleiding en ikzelf zien het allemaal wel zitten. Maar het is wel twee voor twaalf. Uiterlijk 16  mei weten we of we doorgaan.”

Gisteravond, 16 maart, was er een eerste gesprek met de kern van het huidige team. De komende dagen volgen er nog meer gesprekken: ,,We willen op korte termijn duidelijkheid, zodat we in rustiger vaarwater komen en ons volledig op de competitie kunnen richten.”

Kleine verschillen
Die competitie is voor Lisse nog allesbehalve gespeeld. De ploeg staat elfde, vier punten voor nummer twaalf Voorschoten ’97. De achterstand op nummer zes Wilhelmus, aanstaande zondag in Den Haag de tegenstander, is maar twee punten. De verschillen zijn dus klein, maar gezien de beslissingen die genomen moeten worden wil niemand aan het einde van de rit nog verwikkeld zijn in promotie/degradatieduels.

Aan de laatste drie duels werden overigens vijf punten overgehouden, dus daarmee lijkt het begin van een goede reeks geboren. ,,We kijken van week tot week, maar ik ga uit van het positieve. We hebben nog een punt of negen nodig om erin te blijven. Dan is het wel zaak dat we iedereen binnen boord houden; er mag niemand meer overboord slaan. Met deze bemanning moeten we het dan gaan doen.”

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer