"banner

De wens van de 18-jarige Job Schoonderbeek is in vervulling gegaan. Hij wilde nog maar een ding en dat was debuteren in het eerste elftal van SV Hillegom. De A-junior van Hillegom is genoodzaakt te stoppen met voetballen omdat hij aan een zeldzame oogziekte lijdt. Tegen Legmeervogels kreeg hij als invaller kort wat speeltijd. Een prachtig gebaar. ,,Dan blijkt maar weer dat voetbal niet het allerbelangrijkste is”, aldus SV Hillegom-trainer Arend Jan Kranenburg.

,,Ik heb LHON (Leber opticusarofie), een zeldzame over erfelijke oogziekte en ben in heel korte tijd slechtziend geworden en nu al aan een oog helemaal blind”, legt Schoonderbeek uit. ,,Het wordt niet beter, alleen maar slechter. Het voetballen ging steeds minder want ik werd continu geconfronteerd met mijn slechte zicht. Helaas ben ik genoodzaakt om te stoppen.” Toch zal zijn afscheid hem altijd bijblijven.

Altijd bijblijven
De dag begon al spannend voor Schoonderbeek. Doelman Daan Ruigrok haalde hem van huis op om vervolgens richting de Zanderij te koersen. Daar aangekomen wachtte een hartelijk ontvangst door de spelers en de staf. De warming-up met de groep was een mooi moment om te zien. Toen de wedstrijd begon zat Schoonderbeek ontspannen in de dug-out en genoot volop. Tot het grote moment aanbrak dat hij mocht invallen. Het werd een hoogtepunt voor hem. Op de tribune pinkte menig Hillegommer een traantje weg.

Een paar weken geleden was er al een afscheidswedstrijd van de A1 van SV Hillegom tegen FC Lisse, zijn oude club. Schoonderbeek wilde al stoppen, maar zijn ouders wensten dat hij op een waardige manier afscheid kon nemen van zijn voetbalvrienden. Aan het einde van dat bijzondere duel stond een lange erehaag Schoonderbeek op te wachten. Het kon hem niet lang genoeg duren. Na die wedstrijd werd hem, onder voorbehoud, een invalbeurt in het eerste elftal in het vooruitzicht gesteld.

,,Ik stel het zeer op prijs hoe Jack zich heeft opgesteld vanmiddag. Hij toonde gelijk alle begrip. Dat is collegialiteit ten top.”

Zondag kwam het zover. Net als bij die afscheidswedstrijd waren er vandaag weer zo’n 500 a 600 toeschouwers aanwezig. In de 85e minuut brak het grote moment aan voor Schoonderbeek. Hij mocht invallen. Een daverend applaus golfde over de Zanderij. Het was hartverwarmend. Aan het einde van de wedstrijd stonden de spelers van Hillegom en tegenstander Legmeervogels rondom Schoonderbeek om hem een eerbetoon te geven. Een prachtig gezicht.

Begrip
Voorafgaand aan de wedstrijd hadden Hillegom-coach Kranenburg en zijn collega Jack Honsbeek overleg wat betreft het eventuele invallen van Schoonderbeek. Ook de scheidsrechter werd er bij betrokken. De partijen spraken af dat als de situatie het toeliet Schoonderbeek in te laten vallen. Dat was in de slotfase het geval. Honsbeek gaf, toen de wedstrijd tegen het einde liep en reeds gespeeld was, met een gebaar aan dat hij het oké vond.

Kranenburg: ,,Dit initiatief werd door de groep gedragen en ook klasse hoe Legmeervogels zich heeft opgesteld vanmiddag. Jack Honsbeek toonde gelijk alle begrip. Dat is collegialiteit ten top. Na de wedstrijd heb ik hem daarvoor ook hartelijk bedankt.”

jop-2

Het werd een mooie middag, want Hillegom won met 3-0. De tweede overwinning op rij voor de Hillegommers. Halverwege stond de teller op 1-0 door een rake kopbal van Jeroen Bakker. De maker was uiteraard blij met zijn goal. ,,Net voor de rust kwamen we op voorsprong en dat was wel lekker. Ik vond Legmeervogels de eerste helft goed spelen. Wij kregen drie of vier kansen maar zij ook. Na de rust kwamen we ook snel op 2-0 (goal Nick van Staveren, red.) en was het gelopen. Legmeervogels drong niet meer aan.”

Dat Mitchell van der Paard daarna nog de 3-0 binnen knikte was voor de statistieken. Opvallend waren de drie kopdoelpunten van Hillegom.

‘Achter de feiten aan’
Verliezend coach Honsbeek was er snel klaar mee. ,,Als je de afspraken niet nakomt, loop je achter de feiten aan. De eerste helft hadden we gewoon twee goals moeten maken. Vooral die in de eerste minuut was een honderd procent kans. Het zijn details, maar het kan de wedstrijd zomaar een ander beeld geven. Hillegom is een ploeg die altijd aanvalt. Daar hadden wij dan nog meer gebruik van kunnen maken. Maar in de tweede helft kwam het er niet meer van en verliezen we terecht de wedstrijd.”

SV Hillegom – Legmeervogels 3-0 (1-0). 41. Bakker 1-0. 54. Van Staveren 2-0. 68. Van der Paard 3-0.

SV Hillegon: Ruigrok, Van den Berg, De Groot, Van der Neut, Van Leeuwen, Pijpers, Van der Paard, Bakker (75. De Jong), Van Staveren, Van Veen (63. Ryan), Dedel, (85. Schoonderbeek)

Foto: Dirk van de Reep

POPULAIRE BERICHTEN