Niet goed spelen, maar toch (relatief eenvoudig) winnen. Een voetbalwijsheid vertelt dat dit een kenmerk is van een kampioensploeg. In dat licht bezien was de 3-0 zege van SV Hillegom op DOSR dus geen vreemde uitslag. Helemaal zorgeloos was het niet, al lag dat mede aan de harde wind die over het veld blies. Omdat de wedstrijd van concurrent BMT werd afgelast, mag Hillegom zich voor minstens een week koploper noemen van de Tweede Klasse C.

,,Het was niet best. Het was vooral moeilijk voetballen met die harde wind”, zegt aanvaller Jeroen Dedel. De wind speelde de thuisploeg vooral voor rust parten. Hillegom had hem tegen en DOSR probeerde de nummer twee vroeg vast te zetten. De gastheren werden gedwongen de lange bal te hanteren, iets wat men niet vaak meer ziet op de Zanderij. Hillegom staat namelijk al twee seizoenen voor verzorgd voetbal. Nu dus even niet.

,,Ik moet een groot compliment maken aan de verdediging. Ze gaven geen krimp. Dat wij met die tegenwind geen grote kansen wisten te creëren is logisch, maar ook DOSR was nauwelijks echt gevaarlijk.”

Invaller breekt de ban
Na de rust veranderde het spelbeeld compleet. Nu waren de rollen omgedraaid en had Hillegom het voordeel van de wind. De bezoekers kwamen nauwelijks meer van eigen helft af en het was wachten op de eerste treffer. Die kwam pas toen Tom van Ruiten het veld betrad. Van Ruiten, de laatste weken basisspeler, had niet volledig kunnen trainen en moest dus vanaf de bank komen. De middenvelder schoot vlak na zijn entree met z’n linkerbeen het leer geplaatst in de korte hoek: 1-0.

Voor Hillegom een bevrijdende treffer. DOSR was steeds meer gaan gokken op een punt en had de loopgraven al helemaal ingericht. Dit plan kon de prullenbak in. ,,Zij moesten komen en wij kregen steeds meer ruimte. Dat straften we goed af.”

Mitchell van der Paard besliste het duel vervolgens op fraaie wijze. De middenvelder schoot de bal van even buiten de zestien stijf in de kruising: 2-0. Dedel pikte in de slotminuut ook nog zijn goaltje mee en bracht daardoor zijn seizoenstotaal op zeven, waarvan vijf in de laatste vier duels. ,,Ik zat er niet lekker in, maar het is altijd leuk om te scoren. Ik voel me weer helemaal fit, dus ik hoop de komende weken belangrijk te blijven voor de ploeg.”

Cruciale weken
De formatie van Bas Naber gaat cruciale weken tegemoet. Volgende week staat eerst de confrontatie met Olympia Haarlem op het programma in de strijd om de Haarlems Dagblad Cup. De twee weken daarop speelt Hillegom eerst tegen directe concurrent BMT en daarna tegen Foreholte. Belangrijke duels in de strijd om de titel.

,,Ik denk dat we er klaar voor zijn”, aldus Dedel. ,,De groep is weer compleet. Ruben Beentjes viel voor het eerst weer een halfuur in. Hij is uit het gips en mag weer spelen. Van Olympia moeten we winnen, daarna gaat het erom. BMT heeft een goede ploeg. Ik heb al wat beelden gezien. Maar wij zijn ook in vorm. Als je zoals gisteren ook zulke wedstrijden eigenlijk makkelijk wint, zit het wel goed”, besluit Dedel.

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Dirk van de Reep


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)