Z’n mitella zat opgeborgen onder een trainingsjack. ,,Mijn schouder is een week geleden geopereerd. Hij is nog best pijnlijk.” Het ‘armloze mouwtje’ bungelde onaangeroerd langs z’n lichaam. Verbaal hoefde Maarten Bormans ook nauwelijks op te treden. Zijn teams van de JO-11 van Koninklijke HFC gaven genoeg reden tot optimisme. Met twee ingeschreven teams, kwamen hij en z’n pupillen twee keer op het podium bij de Horesca Horecavo ZaalCup. Helaas voor de Haarlemmers, niet op het allerhoogste plekje. Die eer ging naar het Leidse UVS.

De Haarlemse coach zal er geen seconde minder om slapen, misschien in tegenstelling tot z’n keepertje, die even in tranen uitbarstte na de verloren finale tegen de Leidse leeftijdsgenoten. Maar Bormans had gezien, wat hij wilde zien: spelplezier en een goede intensiteit.

,,We durfden met onze teams vooruit te spelen, te domineren in de één-tegen-één-situaties. Daarom ben ik tevreden. Een finale kan je verliezen met penalty’s. Dat is niet erg.” De jonge Haarlemse voetballertjes toonden in de poulefase al aan dat de lichting elfjarigen uit de Noord-Hollandse stad de moeite waard zijn om in de gaten te houden. De leeftijdsgenoten van FC Lisse werden met 8-0 opzij gezet in amper twaalf minuten.

,,De laatste stap is nog wel moeilijk te maken voor de A-junioren. Het gat naar het tweededivisieniveau is nog wel groot.”

,,Deze lichting is goed, maar eigenlijk komen er elk jaar wel weer nieuwe talenten bovendrijven”, vertelt Bormans over de technisch vaardige jongens. ,,De jeugdopleiding van Koninklijke HFC staat tweede van Nederland. Dat proberen we als club zo te houden en daar veel in te investeren”

Kennisoverdracht
,,Dat is niet zozeer op financiële basis, maar vooral in kennis bij de trainers. We zitten veel met om de tafel, plannen veel sessies met elkaar. Daarom halen we een hoog niveau, daarbij hebben we natuurlijk met Haarlem best een groot achterland, waar zich veel talentvolle spelers bevinden.”

Inmiddels plukt het eerste elftal van de Haarlemmers de vruchten van de gedegen opleiding. Het team van Gert Jan Tamerus staat zesde in de Tweede Divisie. ,,De laatste stap is nog wel moeilijk te maken voor de A-junioren. Het gat naar het tweededivisieniveau is nog wel groot.”

Maarten Bormans kijkt in de achtergrond tevreden toe

Bormans is zelf met z’n JO-11 één van de eerste schakels in de verdere jeugdopleiding. Ziet zelf hoe jongens die bij hem begonnen zijn, doorgroeiden richting hogere selectie-elftallen in Haarlem, of uitwaaiden richting betaald voetbal organisaties. Zo ook vorig seizoen. Van het jeugdelftal dat hij destijds naar de zaalcup meenam, vlogen vier speler uit; drie naar Ajax en één naar FC Volendam.

Geen garantie
Indirect een compliment aan de trainer zelf, sowieso een pluim voor de opleiding van de Haarlemse club. ,,En ik verwacht dat er dit jaar ook weer een paar uitwaaien richting profclubs”, stelt Bormans. ,,Voor een trainer en de club is dat de mooiste beloning die er is. We spreken doelstellingen af met de jongens aan het begin van het seizoen. Daarbij vertellen we ook hardop dat er één of twee spelers naar profclubs zullen verhuizen. Voor de club is het aan de ene kant ook jammer, want je verliest wel talentvolle spelers.”

,,Het is goed voor die jongens om op een andere ondergrond te voetballen; op een veld in de zaal, op steen, gras of zand.”

Bormans, die zelf ook jeugdtrainer is bij AZ, probeert ook wanneer z’n pupillen uitwaaien contact te houden met spelers of ouders. ,,Het is geen garantie dat ze het profvoetbal halen. Mochten ze uitvallen, dan willen wij zij als club natuurlijk graag weer verwelkomen.”

Terugspeelbal
,,Het is een prachtig vak”, vervolgt de inwoner van Wijdewormer. ,,Ik ben er inmiddels 13 jaar in bezig en wil er mijn werk van maken. Daarom ben ik ook werkzaam nu bij de voetbalschool van AZ”, vertelt Bormans, die gelijk uitlegt wat hem en zijn team in Noordwijk bracht.

,,Het is goed voor die jongens om op een andere ondergrond te voetballen; op een veld in de zaal, op steen, gras of zand. Allemaal om die jongens weer extra te stimuleren in hun ontwikkeling. Als het aan mij ligt, sta ik hier volgend jaar weer met een team. Alleen hoop ik dan wel dat ze de terugspeelbal naar de keeper afschaffen”, besluit de trainer uit Noord-Holland met een glimlach.

Foto’s: Hans Schalk

Lees ook: ‘Lisse-talent heeft bal aan een touwtje op zaalcup’POPULAIRE BERICHTEN