Surrealistisch, vreemd, ontgoocheld, dubbel. Noem het maar op. Verschillende gedachten duwden elkaar naar voren in de hoofden van alles en iedereen die FC Lisse een warm hard toedroeg zaterdagmiddag. De Lissenaren wonnen thuis met 1-0 van Jong Sparta Rotterdam, maar door de resultaten op de andere velden zijn de mannen van Robbert de Ruiter alsnog veroordeeld tot het spelen van nacompetitie om ook volgend seizoen te acteren in de Tweede Divisie.

Voor aanvang van het duel had FC Lisse maar één motto, één plan. Gelijk op de beloften klappen, fysiek laten zien wie de sterkste is. Het plan lukte, FC Lisse toonde zich de meerdere van de jongelingen uit Rotterdam. Maar het uiteindelijke resultaat was alleen goed genoeg om TEC onder zich te houden. Daarom gaat Lisse als hoogste genoteerde tweededivisionist de nacompetitie in.

Spits
Toonbeeld van de passie en strijd was Niels Buijs, getooid met een baard is hij al jaar en dag, de viking van de selectie. Tegen Jong Sparta startte hij verrassend in de spits. ,,Vroeger, toen ik bij Volendam speelde, heb ik ook op die plek gestaan”, pareerde Buijs de twijfel over zijn positie gelijk.

,,Ik wist daarom dat ik dat wel op mijn eigen manier kon invullen. We wilden veel in de duels met wat stootkracht voorin. Dat misten we een klein beetje de laatste weken. De selectie is dun momenteel. Robbert de Ruiter belde me daarom van de week of ik in de spits wilde beginnen.”

,,We wisten namelijk na het voorval dat de club zich in een positie had gemaneuvreerd dat ze maar één ding konden doen, of we het nou terecht vonden of niet.”

,,Het was alleen echter de vraag of ik het wel zou halen vanwege mijn schouderblessure. Daar heb ik drie weken last van gehad. Maar ik kreeg deze week groen licht van de fysio. Tien minuten voor tijd moest ik me met kramp laten vervangen. Dat krijg je dan als je er drie weken naast staat.”

Strijd
Eenmaal op de bank kreeg Buijs direct mee wat de uitslagen op de andere velden waren. ,,Op het veld had ik dat niet door. Misschien anderen wel? Ik niet. Alleen toen de wedstrijd was afgelopen, merkte je direct aan het publiek dat de overwinning niet genoeg was. Heel dubbel. Terwijl we zelf een goed resultaat haalden, zaten we toch te balen.”

Volgens de gelegenheidsspits was het duel technisch niet hoogstaand, maar voerde strijd de boventoon. Precies in het straatje van de Lissenaren. ,,Als Jong Sparta ging voetballen, dwongen we ze naar de zijkanten toe. Zodat ze daar minder gevaarlijk konden worden. Daar kunnen we tevreden over zijn.”

Niels Buijs doet een ‘Icardi’ na z’n goal tegen Jong Sparta

En dus gaat FC Lisse met een enigszins tevreden gevoel de nacompetitie in. ,,Ik denk niet dat iedereen direct na het duel een goed gevoel zal hebben gehad”, erkent Buijs. ,,Maar wij hebben gewoon gedaan wat we moesten doen. Als we maandag op de training komen, zal bij iedereen de gedachten wel zijn dat we gewoon een goede pot op de mat hebben gelegd. Als we dezelfde inzet kunnen tonen in de nacompetitie, dan heb ik goede hoop.”

Martin van Eeuwijk
Misschien wel het belangrijkste van allemaal is dat Lisse zich toonde als een team. Een groep die voor elkaar strijdt in donkere dagen. Drie weken geleden werd doelman Brian van der Werff door FC Lisse weggestuurd, nadat hij een bal in de dug-out schoot bij IJsselmeervogels. Vorige week werd het contract van Martin van Eeuwijk ontbonden na een bijtincident bij HHC Hardenberg.

,,Brian is alweer even geleden voor m’n gevoel”, vertelt de oorspronkelijke rechtsback van Lisse. ,,Daar is veel over gezegd. Daar zijn ook discussies in de kleedkamer over geweest. Iedereen had z’n mening klaar. Maar we moesten verder. Tja, en dan gebeurt er ook iets met Martin.”

,,Op een één of andere manier waren we daar sneller overheen. We wisten namelijk na het voorval dat de club zich in een positie had gemaneuvreerd dat ze maar één ding konden doen, of we het nou terecht vonden of niet. Het is dus ook geen discussiepunt meer geweest.”

,,Wat het ook is; een blessure, het bekerverhaal tegen Hoek of deze incidenten, ze blijven even hangen, maar daarna ga je gelijk weer door.”

,,We konden al snel de focus op Jong Sparta leggen. De club en de trainer hebben dit verder goed afgehandeld voor mijn gevoel. Voor zover ik weet heeft de club ook een prima gesprek gehad met Martin en zijn ze nog best relaxt uit elkaar gegaan. Natuurlijk ben ik er als speler niet blij mee dat het zo gelopen is. Maar de focus kon snel weer om.”

Achterhoofd
Straks, als het seizoen is afgelopen en Buijs gestrekt op een bedje ligt in een buitenlands oord, dan zal het jaar nog wel even passeren in z’n hoofd. ,,Ergens in je achterhoofd weet je wel hoe bizar dit seizoen was. Maar je komt vier keer in de week op de club. De gevolgen maak je jezelf niet zo druk om. Het gaat elke keer alweer om de nieuwe training of nieuwe wedstrijd.”

,,Wat het ook is; een blessure, het bekerverhaal tegen Hoek of deze incidenten, ze blijven even hangen, maar daarna ga je gelijk weer door. Je hebt er nu zo weinig invloed op. Als de groep het geloof en de strijd laat zien zoals nu tegen Jong Sparta, dan geloof ik in een goede afloop. We vechten voor elkaar, andere jongens komen bovendrijven. Dan kunnen we achteraf een keer hopelijk met een glimlach op het seizoen terugkijken.”

Foto’s: Hubert Habers

Lees ook: ‘Katwijk-broers aan de wieg van legendarisch triomf’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)