Jop Verhagen werd als een grote vis binnengehaald door FC Rijnvogels. Peter de Koning, voorzitter van de technische commissie, omschreef hem zelfs als een ’toptalent’. Maar halverwege het seizoen, een ideaal moment om de balans op te maken, slaat de barometer negatief uit. ,,Ik ben zeer ontevreden over mijn speeltijd.”

Verhagen speelde van jongs af aan bij ADO Den Haag, de club waar hij een handvol keren met het eerste elftal meetrainde. Tot een doorbraak kwam het echter niet voor Verhagen, die vervolgens terugkeerde bij (jeugd)liefde RKAVV. Afgelopen zomer volgde de stap hogerop naar Rijnvogels, maar een succes is het (nog) niet geworden. Waar voormalig ADO-ploeggenoten en vrienden als Steven Sanchez Angulo en Thierry Monteny bepalende spelers zijn geworden bij respectievelijk Katwijk en FC Lisse, verpietert Verhagen op de bank.

Iets dat de Leidschendammer niet had verwacht. Hij hoopte juist op een scenario als Sanchez Angulo, die na zijn vertrek bij RKAVV meteen een vaste waarde werd bij Katwijk, de club die Verhagen eveneens op de korrel had. ,,Katwijk had Rijnvogels getipt om mij te nemen. ‘Dat is een goede speler. Als hij zich goed ontwikkelt, kan hij naar ons toe komen’, hadden ze gezegd. Ze vonden het zonde als ik bij Katwijk op de bank terecht zou komen, maar nu zit ik er bij Rijnvogels ook. Wat is wijsheid?”

,,Uiteindelijk blijf ik voetballer en wil ik graag spelen. Dat is het belangrijkste en weegt veel zwaarder dan gezelligheid buiten het veld.”

Verhagen is van mening dat hij in de basis thuishoort. ,,Maar ik denk dat iedere voetballer dat vindt”, voegt hij toe. ,,Aan het begin van het seizoen stond Jaap links en ik rechts. Dat was terecht, denk ik. Als ik mijn niveau haal hoor ik in de basis. Kijk naar mijn statistieken bij RKAVV. Dat is niet zomaar iets.”

Kind van de rekening
,,De eerste twee competitiewedstrijden kreeg ik een uur speeltijd, maar die verloren we allebei. Ik denk niet dat alleen de aanval daar schuldig aan was, want het was destijds heel makkelijk om tegen ons te scoren. Toch werd ik er als één van de weinigen uitgehaald. Daarna heb ik nooit meer de kans gekregen om te blijven staan en mijn ding te doen.”

Verhagen kwam naar eigen zeggen een paar keer van een koude kermis thuis. Bijvoorbeeld toen hij midweeks in een oefenduel tegen SJC twee keer scoorde en Jaap van Duijn geblesseerd raakte. ,,Iedereen dacht dat ik linksbuiten ging spelen, maar toen werd het hele elftal opeens omgegooid. Arno werd uit de spits gehaald en Niels mocht spelen. Dat vond ik wel aparte keuzes. Ik ben een pure buitenspeler, iemand die het liefst op links speelt. In de speeltijd die ik heb gekregen, heb ik het niet verkeerd gedaan. Alleen Quick Boys-uit was een mindere wedstrijd.”

In sportief opzicht was zijn eerste halfjaar aan de Kooltuin een teleurstelling. ,,Vooral qua speeltijd, want verder heb ik het prima naar mijn zin”, stelt Verhagen. ,,Qua club en qua mensen is Rijnvogels top. Daarnaast hebben we echt een leuke groep en lachen we bijna alleen maar.” Maar dan na een korte stilte: ,,Uiteindelijk blijf ik voetballer en wil ik graag spelen. Dat is het belangrijkste en weegt veel zwaarder dan gezelligheid buiten het veld.”

Perspectief
Verhagen heeft inmiddels een gesprek met de technische commissie over contractverlenging achter de rug. ,,Ze willen graag dat ik blijf, maar ik twijfel heel erg. Natuurlijk is het mijn doel om te slagen bij Rijnvogels, en daarvoor zet ik alles op alles, maar als de situatie zo blijft, is het wellicht beter om elders te kijken. Ik ga nog wel een keer met Hein van Heek praten om te vragen wat mijn perspectief is. Nog zo’n halfjaar zie ik niet zitten. Maar ik blijf positief en hoop op verbetering. Hopelijk wordt 2017 mijn jaar.”

Een terugkeer naar RKAVV wordt door Verhagen uitgeloten. ,,Ik vind de zaterdagcompetitie erg mooi en zie het niet zitten om terug naar de zondag te gaan. Ik kan altijd terug naar RKAVV, dat weet ik, maar het zit op dit moment niet in mijn hoofd. Ik wil slagen in het zaterdagvoetbal in de Bollenstreek.”

POPULAIRE BERICHTEN