Terwijl ongeveer acht kilometer verderop heren 1 over de knie van buurman Noordwijk ging, lieten de vrouwen van Ter Leede zien hoe het wel moest. In een prima eerste helft legde het team de basis voor een zakelijke 3-1 overwinning op Saestum. Daarmee blijven de Ter Ladies in het spoor van koploper DTE, dat ook won.

Het vrouwenvoetbal in Nederland zit al jaren in de lift. Dat is te merken aan de populariteit van het Nederlands vrouwenelftal, het aantal meiden dat de sport gaat beoefenen – steeds meer clubs hebben vanaf de F’jes complete meidenteams – en de groeiende aandacht in (landelijke) media. Maar wie op zaterdagmiddag bij Ter Leede komt kijken naar de nummer twee van de Topklasse, doet dat in een decor dat niet past bij een dergelijke wedstrijd. Een nagenoeg lege tribune en een paar handjesvol mensen langs de lijn. Waarom is dat toch? Coach Wim Bouckaert heeft er wel zo zijn ideeën over.

Onbekend maakt onbemind
,,In de eerste plaats moet er gewoon meer aandacht komen voor vrouwenvoetbal”, steekt de trainer van wal. ,,Mensen moeten toch op een bepaalde manier getriggerd worden om te komen kijken. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: kom eens kijken en laat daarbij je vooroordelen thuis. Dan zul je leuk verzorgd voetbal zien. Vrouwen hebben echt dezelfde sportbeleving als mannen.”

Dat was tegen Saestum zeker een helft het geval. Bij vlagen was het weliswaar rommelig, maar wat beklijfde waren de vloeiende aanvallen die met enige regelmaat te zien waren; uit het boekje, over vele schijven. Het leverde twee prima treffers op. Een kopbal van Kitty Susan bij de eerste paal, na een corner van Daphne van Kruistum, en een intikker van Romy Guyt na een scrimmage voor de goal. Aan de andere kant, voor de eigen goal van Melissa van der Wiel, viel nauwelijks een serieuze kans te noteren.

                    Daphne van Kruistum schudt een tegenstandster af

Hoe anders was het eerste kwartier na rust. ,,Toen we de kleedkamer uitkwamen leken we wel een beetje in paniek” vertelt Kitty Susan, maakster van 1-0, na afloop. Een echte verklaring voor de plotselinge ineenstorting van haar ploeg heeft de middenveldster niet. ,,Misschien dat sommige meiden toch een beetje de druk voelden, we moeten toch iedere wedstrijd winnen willen we nog kans maken op de titel.” Het bood Saestum de kans om aansluiting te vinden. Zelden zal een goal zo letterlijk uit de lucht zijn komen vallen als zaterdagmiddag op de Roodemolen. De piepjonge vleugelaanvalster Melanie van Walstijn, 16 jaar oud, gaf voor. De bal zeilde ver door richting de tweede paal. Het leek een eenvoudige vangbal voor keepster Van der Wiel, die om onverklaarbare redenen besloot er vanaf te blijven, waarna de bal binnenviel. Even leek de ploeg van Bouckaert danig van slag door de curieuze tegentreffer. ,,De angst sloop er weer in. We kunnen heel goed voetballen, maar we blijven dan te veel in het negatieve hangen.”

Beslissing
Uiteindelijk was het uitblinkster Daphne van Kruistum die het duel met een fraaie treffer in het slot gooide. ,,Ik kreeg de bal vanuit het midden van Jill [Wilmot – red.], net buiten het strafschopgebied. Ik nam hem aan en schoot hem buiten het bereik van de keepster in de verre hoek”, haalt Van Kruistum de goal desgevraagd nog eens terug. Na die goal was het gedaan met het toch al povere verzet van Saestum. De formidabele tegenstander van weleer is een beetje in verval geraakt en dankt het aan een bijzondere toevalligheid dat het nog Topklasse speelt: het eerste degradeerde, terwijl in hetzelfde seizoen het tweede juist promoveerde. En zo bleef alles dus als het was.

Dat gold ook voor de stand, al had Ter Leede er gemakkelijk nog een paar meer kunnen maken in de slotfase. Uiteindelijk overheerste echter tevredenheid en bleef de hoop op de titel overeind. Van Kruistum: ,,We hebben vandaag echt geknokt. Als we dat blijven doen, gekoppeld aan het spel van de eerste helft, kunnen we alles winnen.”  DTE moet dan wel ergens punten laten liggen. Coach Bouckaert: ,,Zij moeten nog uit naar de nummer drie van de ranglijst. Ik heb er nog steeds alle vertrouwen in.”

Ter Leede – Saestum 3-1 (2-0): 24. Kitty Susan 1-0, 35. Guyt 2-0, 51. Van Walstijn 2-1, 76. Van Kruistum 3-1.

Ter Leede: Van der Wiel, In ’t Veld, Hoogendam, Veenstra, Van Loe, Kitty Susan, Van der Windt, Bianca Susan (55. Van Dijk), Van Kruistum, Guyt (82. Bakker), Zethof (64. Wilmot).

POPULAIRE BERICHTEN