Als Martijn le Congé vlak voor rust net de 0-2 heeft gemaakt voor Noordwijk in de streekderby, durven twee Noordwijkers in het publiek wel een gewaagde uitspraak aan. ,,Zo, dat wordt binnenkort weer tegen IJsselmeervogels voetballen.” De club uit Spakenburg acteert twee niveau’s hoger, maar de beide heren zijn enthousiast.

Het kwam door de uitstraling van de Noordwijkse ploeg. Als een Connor McGregor [vechtsporter red.] in z’n beste dagen liep het elftal van Kees Zethof met bravoure over het veld. Niet bang bij tegenaanvallen, geduldig wachtend tot het zelf de goal zal maken. Afwachtend en dan zelf de uppercut geven.

In de bestuurskamer van Ter Leede klonk een heel ander geluid. Al slurpend aan de koffie kijken twee Sassenheimers elkaar aan en klinken niet bemoedigend. ,,Ter Leede heeft geen schijn van kans, dit wordt 0-4, 0-5, zoiets.” Het zei iets over de gemoedstoestand van de beide verenigingen.

Geen zin
En het klonk in de rust van de Bollenderby allemaal niet eens zo gek. Een schuchter Ter Leede mocht nog blij zijn met de 0-2. Noordwijk-aanvaller Denzel James had de Sassenheimers helemaal knock-out kunnen slaan, maar zijn diagonale schot vond de voeten van Laszlo Sandor.

,,Als een paar spelers zomaar een bal in leveren, dan heeft dat toch niks met een tactiek te maken?”

Ter Leede-aanvoerder Ronnie Verplancke beaamde de lome eerste helft van zijn ploeg. De Sassenheimers kozen er bewust voor om in te zakken. Al dan niet vanwege de seizoenstart van Noordwijk (negen uit drie, nul tegengoals) en de KNVB-beker tegen Katwijk van afgelopen woensdag.

,,Het leek net alsof we er geen zin in hadden, maar dat was echt niet zo”, verontschuldigde de middenvelder zich bijna. ,,In de tweede helft kozen we weer om vol druk te zetten. Toen creëerden we weer kansen en waren we effectief voor de goal.” Dankzij een goal van Jeffrey Bok en één van invaller Niels van Veen kwam het elftal van Henk Wisman na ruim een uur op gelijke hoogte.

Nick van Staveren heeft zojuist de 2-3 binnen gekopt voor Noordwijk

Had Ter Leede dan in de eerste helft, met het terugzakken voor een verkeerde tactiek gekozen? De vice-aanvoerder die de band droeg bij afwezigheid van de geblesseerde Mike Boelee, dacht van niet. ,,Het had niet met de tactiek te maken. Het was gewoon slap. Als een paar spelers zomaar een bal in leveren, dan heeft dat toch niks met een tactiek te maken? Het is wel een feit dat het ons beter ligt wanneer we vol druk naar voren geven.”

Lering
Noordwijk werd met die tactiek in de tweede helft tegen de kant van de ring geduwd. De Noordwijkers leken in de touwen te liggen. De vuisten niet meer voor het hoofd, maar aangeslagen langs het lichaam. Pas na de 2-2 leek Noordwijk de schroom weer van zich af te voetballen. Alsof het ineens weer wakker werd.

De weer in de basis begonnen Diederick Hoogerwaard had zijn ploeg zien falen in het tweede bedrijf. ,,We moeten hier lering uit trekken”, kon de middenvelder zich wel voor z’n kop slaan. ,,We zakten te ver weg. Dat moeten we maandag maar evalueren. Op naar volgende week. De pot van Fortuna Sittard mag geen excuus zijn, hoewel iedereen wel vermoeider werd. Het werd gezapig. De echte scherpte ontbrak in de tweede helft.”

,,Ik ga vanavond [zaterdag red.] niet meer de feesttent in, in Sassenheim. Ik pak even m’n rust.”

Daarmee gaf hij indirect ook een compliment aan de opponent. ,,Ter Leede had in de tweede helft heel veel lopende mensen. We konden niet meer in het duel komen. Als er duels zijn en je wint die, dan komt het strijdbare gevoel weer in je naar boven. Nu vond ik dat Ter Leede daar goed onder uit voetbalde. Dan wordt het 1-2, 2-2 en krijgen zij vleugels.”

Jeffrey Bok wordt bejubeld na z’n late 3-3

Na de 2-3 van Nick van Staveren uit een corner, leek deze linkse directe voldoende voor de overwinning van Noordwijk zo’n tien minuten voor tijd. Maar na een worsteling in het strafschopgebied, waarbij Raymond Manuputty het worstelduel won, ging de bal wel op de stip. Jeffrey Bok bepaalde daarmee in blessuretijd de eindstand: 3-3.

Feesttent
,,Ontzettend balen”, vond Hoogerwaard. ,,Zo’n duel moet je over de streep trekken.” Het gezicht van Verplancke stond logischerwijs een stuk vrolijker. ,,Laten we niet vergeten dat Noordwijk nog een honderd procent kans mist in de eerste helft. Dan had het 0-3 gestaan. Maar over helft twee ben ik absoluut tevreden. Ik ga vanavond [zaterdag red.] niet meer de feesttent in, in Sassenheim. Ik pak even m’n rust.”

Ter Leede – Noordwijk 3-3 (0-2) 18. Westdijk 0-1, 43. Le Congé 0-2, 59. Van Veen 1-2, 68. Bok 2-2, 79. Van Staveren 2-3, 90. Bok (pen.) 3-3

Ter Leede: Sandor, Van der Lans (73. Sonha) , Zandbergen, Kraaijvanger, Mouchih (73. Robertson), Verplancke, Zwetsloot, Van Otterlo, Dingjan, Bok, De Kruys (46. Van Veen)

Noordwijk: Amezrine, Ten Hoope, Overvliet, Van der Neut, Bröcker, Le Congé, Hoogerwaard (75. De Roode), Wendt, Reynaers, Westdijk (67. Van Staveren), James (81. Manuputty)

Jeffrey Bok na Ter Leede – Noordwijk

Nick van Staveren na Ter Leede – Noordwijk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)