De broers Toon (Ter Leede) en Jaap Zwetsloot (FC Lisse) staan zaterdag voor het laatst als tegenstanders tegenover elkaar. De middenvelder van Ter Leede is volgend seizoen ook te bewonderden op Ter Specke. De derby is bovendien voor beide clubs zeer belangrijk. Lisse strijd weer mee om promotie naar de Tweede Divisie, terwijl Ter Leede alle zeilen moet bijzetten om zich rechtstreeks te handhaven in de Derde Divisie.

En dus wordt het vooral voor de jongste van de twee een beladen middag. ,,Meer een speciale middag”, vindt Toon. ,,Nu weet ik dat ik volgend jaar daar speel. En het is hopelijk de laatste keer dat ik tegen Jaap speel. Maar ik sta nog onder contract bij Ter Leede, dus de punten moeten op De Roodemolen blijven. Ik wil heel graag dat Lisse hoog eindigt, maar dat moet dan maar vanaf volgende week.”

De heenwedstrijd werd enigszins verrassend een prooi voor Ter Leede (2-0). Niet geheel toevallig klopte FC Lisse daarna bij de middenvelder aan. ,,Maar daarvoor was er nog geen contact. Ik speelde toen wel een goede wedstrijd. En Lars Rauws had net aangegeven weg te gaan. Ik hoefde niet lang na te denken. Maar vanaf die tijd speel ik, vind ik zelf, een stukje minder.”

Lisse op stoom gekomen
Sinds die novembermiddag is er veel veranderd. Lisse is de laatste weken in zeer goede vorm en staat inmiddels vijfde in de Derde Divisie. De winst op koploper Sparta Nijkerk zei afgelopen weekeinde wat dat betreft voldoende.

,,Maar zo’n derby is altijd fifty-fifty”, countert Jaap. ,,Als wij onze goede vorm meenemen, hebben we een grote kans. De ploeg die de eerste goal maakt, zie ik winnen. Gezien de pot tegen VVSB zal Ter Leede wel op de counter gaan spelen. Dus moeten we waken voor de snelle tegenaanval. We hebben best wat moeite met ploegen die lager staan. Dat moet nu maar eens veranderen. Zeker als we de nacompetitie willen halen. Dat is nu wel het doel. Met drie punten gaan we denk ik weer een plekje stijgen.”

,,Ter Leede is op deze manier een zinkend schip.”

Jaap, die afgelopen zomer de overstap maakte van Teylingen, raakte na een goed begin met vier goals in negen duels, geblesseerd. Sindsdien moet hij het doen met invalbeurten. Ook zaterdag zal hij waarschijnlijk niet vanaf het begin spelen. ,,We blijven winnen, dus waarom zou de trainer wat veranderen? Ik moet nu op een andere manier van waarde zijn. Maar ik heb het goed naar m’n zin. Daar verandert dit niets aan. Binnen de selectie heerst een prima sfeer.”

Derby leeft bij Ter Leede
Toon zit in een andere situatie. De rood-gelen moeten zorgen dat ze uit de gevarenzone blijven. ,,We hebben vertrouwen getankt. We streden er weer met z’n allen voor. Dat zullen we nu ook moeten doen, want voetballend heeft Lisse de betere ploeg. Ik denk wel dat de derby bij ons wat meer leeft. Dat gevoel moeten we oproepen, maar gezien de eerdere wedstrijden, is dat geen probleem.”

Ter Leede heeft een voorsprong van vier punten op VVSB, dat op een promotie/degradatie-plek staat.  ,,We moeten de komende weken nog wel wat punten pakken.  Volgende week tegen GOES wordt voor ons ook belangrijk. Ik zie VVSB nog wel dichterbij komen, al vond ik ze tegen ons geen teamspirit uitstralen.”

Donderdagavond werd er zoals altijd samen gegeten bij vader Zwetsloot. ,,Dat is vaste prik. Dan nemen we alvast even de wedstrijd door. Geen rare dingen. We staan er nuchter in. En het leuke is dat onze oudste broer, Dirk, vanuit Londen overkomt om te kijken.”

 

Jaap Zwetsloot in actie namens FC Lisse

Parallellen zijn er over en weer genoeg. Jaap is goed bevriend met Ter Leede-aanvaller Robert Steemers. ,,Daar ga ik volgende week namelijk weer mee eten.” Toon kent ook genoeg Lisse-spelers. ,,Vorige week kwam ik ze nog tegen bij het stappen. Vijftien man van een ploeg. Dat zegt wel iets over de sfeer en saamhorigheid. Daar ga ik ook voor. Binnen en buiten het veld moet het leuk zijn. Dat is ook wat ik van Jaap hoor. En als dat op een hoog niveau kan, is dat mooi meegenomen.”

Geen kennis
Iets dat hij al even miste bij Ter Leede. Zwetsloot besloot weg te willen nadat hij tevergeefs meerdere keren bij het bestuur had aangeklopt voor een aantal zaken. Een verschil in visie noemde hij het toen, maar nu gaat hij er dieper op in.  ,,Het stoort me dat er geen kennis van zaken in de bestuursorganen van de club zit. Ze weten niet of er lucht of zand in de bal zit”, is hij bikkelhard.

,,Een voorbeeld is dat ik had aangegeven om Carlo van Zelst in de technische commissie te benoemen. Om voetbalverstand erin te brengen, want qua spelersbeleid is het niet best geweest. Hij werd assistent-trainer. De laatste jaren is er teveel mis gegaan. Eigen jongens, zoals Melvin van Stijn zijn ergens anders gaan voetballen. Dat zegt wel iets. Ik denk namelijk dat je met gerichte versterkingen en Sassenheimse jeugd bovenin kan meedoen. Maar niet zoals het nu gaat. En als we als spelers iets zeggen, krijgen we te horen dat we onze mond moeten houden. Zo ging het ook bij de aanstelling van de nieuwe trainer. Dat is nog steeds niet veranderd. Ter Leede is op deze manier een zinkend schip.”

Foto’s: Hans Schalk en Hubert Habers

Lees ook: Assistent-trainer vertrekt op Nieuw Zuid

 

POPULAIRE BERICHTEN