Zo triomfantelijk als Ter Leede de Topklasse instapte, zo geruisloos verdwijnt de club ook weer. Na de 0-3 thuisnederlaag tegen ONS Boso Sneek zijn de Sassenheimers officieel topklasser af. Gevoelsmatig had Ter Leede al enkele weken afscheid genomen van het hoogste amateurniveau. De Roodemoolen-bewoners zijn gewogen en te licht bevonden.

Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden, maar de cijfers laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Met slechts zes overwinningen in 27 duels en de meest gepasseerde defensie van de zaterdagse Topklasse is duidelijk dat Ter Leede veel aanpassingsproblemen heeft gehad.

Toch zullen ze zich aan de Roodemoolen nog regelmatig de vraag stellen hoe het gelopen was als Henk Wisman ‘gewoon’ het hele seizoen voor de groep had gestaan. De trainerssoap is natuurlijk allesbehalve een vruchtbare voedingsbodem voor het leveren van prestaties geweest.

Drie trainers

Het begon allemaal met het vertrek van Wisman, die Ter Leede kampioen had gemaakt, in juni naar Thailand. Diens opvolger Bob de Klerk was nauwelijks twee maanden in dienst, toen hij eveneens zwichtte voor de verleidingen van een Aziatisch avontuur. Jan Blankenspoor zou enkele weken de honneurs waarnemen, maar dat werden uiteindelijk drie maanden. Ter Leede toonde de bereidheid te wachten op Wisman, die op non-actief was gezet. De afwikkeling van zijn contract had nogal wat voeten in aarde.

De onrustige trainerssituatie had zijn weerslag op de prestaties. Ter Leede speelde vooral in de beginfase van de competitie onsamenhangend en dolf veelal in de slotfases van wedstrijden het onderspit. Bovendien was de selectie te krap voor topniveau. Het vertrek van Ruud Kras en Danilo Pedrini (tijdelijk) liet zijn sporen na.

Met frisse moed, maar wellicht ook tegen beter weten in, begon Wisman na de winterstop de haast onmogelijke missie om Ter Leede te behouden voor de Topklasse. Daarin slaagde hij dus niet. ,,Toen ik instapte, wist ik dat het een moeilijk verhaal zou worden. We hebben een poging gewaagd. We laten het op beslissende momenten afweten. Dat gebeurt niet alleen bij de eindpass en het afwerken, maar ook in verdedigend opzicht.”

Tijdelijke opleving

Ter Leede kende een tijdelijke opleving met zeven punten uit drie duels en een spectaculaire zege bij IJsselmeervogels. Door vijf opeenvolgende nederlagen viel gisteren tegen Sneek echter het doek.

Soms vertellen kleine dingen een groot verhaal. In de tweede helft ging Robert Steemers alleen op de Friese doelman af. De buitenspeler schoot in kansrijke positie naast. Het was symptomatisch voor Ter Leede dit seizoen. De ploeg had teveel kansen nodig om tot scoren te komen. Dat kwam ook doordat topschutter Yordi Teijsse – mede door veel fysiek ongemak – zijn scoringsdrift van de Hoofdklasse niet kon evenaren.

In dat kader kon Ter Leede veel leren van Sneek, eveneens een debutant. De Friezen waren wel schotvaardig en verzekerden zich door de zege van nog een seizoen Topklasse.

Foto: Hans Schalk

[youtube id=”DKKMmhVedKI” width=”620″ height=”360″]

POPULAIRE BERICHTEN