Ter Leede slaagde er zaterdagmiddag op sportpark Kastelenring in Leidschendam niet in om zich te plaatsen voor de finale van de Districtsbeker. Na 90 minuten (2-2) moesten strafschoppen uitkomst bieden. RKAVV bleef het koelbloedigst en treft op 16 mei de winnaar van het treffen tussn HBS en Noordwijk.

Het missen van de eindstrijd betekende een fikse teleurstelling voor de roodgelen, die bijna twee jaar geleden op hetzelfde sportpark Capelle met 1-0 voorrang moesten verlenen in de eindstrijd. Zowel Henk Wisman als aanvaller Mike Dam staken na afloop de hand in eigen boezem. ,,Het eerste halfuur was van onze kant gewoon slecht. Daarna herstelden we ons goed, maar we wisten in de reguliere tijd de genadeklap niet uit te delen”, aldus Dam. ,,Dit is zuur, want er stond hier gewoon een prijs op het spel.”

Krachtig herstel

Ook Wisman had na de matige start van zijn ploeg een krachtig herstel gezien. ,,Het inbrengen van Tom van der Vlugt zorgde voor meer evenwicht. Dat leverde op slag van rust de 2-1 op van Robert Steemers, waardoor het weer een wedstrijd was.”

Het begin van de wedstrijd was voor Ter Leede, dat geen enkel rendement wist te peuren uit een zestal hoekschoppen. RKAVV vocht zich vervolgens terug in de wedstrijd. Na een lage voorzet van Jedsel Markes liep de fysiek sterk spits Rowendy Schoop de 1-0 binnen. Nog geen zes minuten later mocht Markes uit een hoekschop van dichtbij ‘zomaar’ de 2-0 achter Constantin werken. De 2-1, compleet vanuit het niets van Steemers in de 45e minuut, maakte er toch weer een wedstrijd van.

Na de rust heerste Ter Leede en had het precies acht minuten nodig om via Van der Vlugt op gelijke hoogte te komen. De invaller verlengde een voorzet met het hoofd knap, waarna het speeltuig in de verre hoek plofte (2-2). Het bekerduel kon daarna alle kanten op. Ter Leede mocht dan wel de meest dreigende ploeg blijven, maar ook RKAVV liet zich niet onbetuigd. Na een communicatiestoornis met Rydell Kewal kon Bogdan Constantin nog net zijn vingertoppen tegen de bal krijgen, waarna de goalie zich even later bijna liet foppen door een van de vele graspolletje op het hobbelige veld. Ook Ter Leede was tweemaal dicht bij een treffer, maar omdat er na negentig mintuten nog geen winnaar was, dienden strafschoppen uitkomst te brengen.

Strafschop geannuleerd

RKAVV begon aan de serie en trapte vier keer raak. Bij Ter Leede ging het toen mis. Kewal scoorde wel, maar omdat arbiter Duarte had geconstateerd dat de verdediger tijdens zijn aanloop geen vloeiende beweging had gemaakt werd zijn rake trap geannuleerd. In de herkansing verdween het leer via de buitenant van de paal naast de goal, waarna doelpuntenmaker Markes  zijn ploeg bij de voor RKAVV vijfde rake strafschop naar de finale schoot.

Wisman zette vraagtekens bij de beslissing van de arbiter om de rake trap van Kewal af te keuren. ,,Ik heb echt nog nooit meegemaakt dat een scheidsrechter om deze reden een strafschop afkeurt. Volgens mij was deze gewoon goed genomen. Dan is een herkansing altijd moeilijk. Hier wil ik het verlies niet aan ophangen, maar het speelt wel mee. We hebben het eerder laten liggen. Na de rust, toen we de aanvoerlijnen naar hun spits hadden afgesneden, ging het een stuk beter en konden we RKAVV onder druk blijven zetten. Toen hadden we het ook af moeten maken. Deze uitschakeling is een domper.”

Dat laatste geldt ook voor de lange lijst met spelers die deze middag absent waren bij de roodgelen. Wegens (langdurige) blessures kwamen Vincent Ammerlaan, Mike Boelee, Mitchel Kappenberg en Tony Schreurs niet in actie, terwijl ook Danilo Pedrini ontbrak. Wisman: ,,Met onze smalle selectie is dat een echte handicap, maar zoals altijd moet je het doen met de spelers die je wel hebt. Dat hebben we in de eerste helft niet goed gedaan en daarmee werd achteraf de basis gelegd voor de uitschakeling.”

Ter Leede: Constantin, Van der Plas, Kewal, Onuoha, Vooijs, Robertson, Ait el Houssi, Steemers, Sebrechts, Dam, Van Wijk (37. Van der  Vlugt).

Tekst: Leo Schrama

Archieffoto: Hans Schalk