Oud en Nieuw komt steeds dichterbij en 2018 staat voor de deur, maar eerst is het tijd terug te blikken op het afgelopen jaar met spelers die 2017 misschien nooit meer zullen vergeten. Vanwege successen, teleurstellingen of schitterende avonturen. In deel 1: Jesse Dingjan. De spits van Ter Leede maakte veel mee in de afgelopen twaalf maanden.

Hoe waren de eerste drie maanden van 2017?

,,Met Ter Leede deden we volop mee om het kampioenschap, maar toen kwam die aanbieding uit de Verenigde Staten om bij Cincinnati Dutch Lions FC te komen spelen. Ik heb er eigenlijk geen moment over getwijfeld. Natuurlijk had ik het seizoen bij Ter Leede graag afgemaakt. Alleen zo’n kans doet zich maar zelden voor. Vanaf begin april speelde ik dus in Amerika. Verder haalde ik in februari mijn bachelor Sportmanagement en Ondernemen. Ook een mooi moment.”

Terwijl Ter Leede meedeed om de titel in de Hoofdklasse A speelde jij aan de andere kant van de oceaan. Hoe zagen jouw dagen eruit in Amerika?

,,Elke ochtend trainden we van tien tot twaalf. Ik kon me volledig focussen op voetbal. Een beetje te vergelijken met het leven van een profvoetballer, maar ik werkte en studeerde er ook nog een beetje bij. Ik gaf bijvoorbeeld ook clinics aan de jeugd.”

,,Tijdens de periode in de Verenigde Staten heb ik veel leuke mensen ontmoet met wie ik nog steeds af en toe contact heb. Ik werd uitgenodigd voor evenementen, etentjes of andere tripjes door de voorzitter. Dus ik heb ook veel van het land zelf gezien en de Amerikaanse cultuur geproefd.”

Hoe zag de club en het team er eigenlijk uit?

,,De Cincinnati Dutch Lions is van een Nederlandse man, die oorspronkelijk uit Lisse komt. Dus vandaar de link. Hij heeft de club gekocht en is in het verleden succesvol geweest in de horeca en het onroerend goed. Maar het niveau van het voetbal was voor mij toch minder dan verwacht. Wel vergelijkbaar met onze Hoofdklasse, maar ik denk dat wij met Ter Leede individueel betere spelers hebben.”

,,Met Dutch Lions hadden we maar liefst veertien nationaliteiten rondlopen, onder wie vier andere Nederlanders. Dat was erg leuk om mee te maken, maar soms ook wel moeilijk met al die verschillende culturen. Daar heb ik veel van geleerd. Wat ik vooral lastig vond, als aanvoerder, was het communiceren. Als Nederlanders zijn wij gewend om alles direct te zeggen, maar de anderen hadden daar moeite mee. Dat leverde wel eens conflicten op.”

Na ruim vier maanden kwam er een eind aan het avontuur. Wilde je niet blijven?

,,Er waren wel mogelijkheden om te blijven. Zo was er een profclub uit de hoogste Amerikaanse afdeling geïnteresseerd, maar zij wilden mij niet direct een stageplek aanbieden. Ik moest wachten tot het begin van het volgende seizoen. Dat zag ik alleen niet zo zitten.”

,,Misschien kom ik op een later moment nog eens in Amerika terecht. Als ik mijn master heb afgerond, heb ik wel de ambitie om in het buitenland aan de slag te gaan. De eigenaar van Dutch Lions zei ook al dat hij wel eens balletje ergens kan opgooien.”

Je hebt eerder ook een periode in Nieuw-Zeeland gespeeld. Welk buitenlands avontuur vond je mooier?

,,Dat is een moeilijke vraag, maar op voetbalgebied vond ik de Verenigde Staten toch mooier. Ik kon daar full-time met voetbal bezig zijn. Het niveau was bij mijn club in Nieuw-Zeeland wel hoger. Alleen moest ik naast het voetbal ook nog zo’n vijftig uur per week werken en studeren. In Amerika heb ik er in ieder geval alles uitgehaald wat erin zat.”

Hoe beviel jouw terugkeer naar Nederland en Ter Leede?

,,Eigenlijk was er niet zoveel veranderd. In het begin heb ik niet gespeeld bij Ter Leede, maar dat kwam doordat de overschrijving op zich liet wachten. Toen dat geregeld was, speelde ik weer in de basis tot de wedstrijd tegen FC Rijnvogels. Ik raakte geblesseerd aan mijn bovenbeen en stond drie weken buitenspel.”

,,Toen ik eenmaal fit was, liet de trainer het elftal staan. Logisch, want het team draaide goed. Tegen AFC stond ik weer in de basis en zorgde ik voor een goal en twee assists. We doen het op dit moment weer goed. Hopelijk gaan we die Derde Divisie nu eindelijk halen.”

Wat ben je na het behalen van je bachelor in februari gaan doen?

,,Ik ben een pre-master Business Administration gaan doen. In de komende weken hoor ik of ik dat heb gehaald. De tentamens zijn net achter de rug en gingen goed. Dus ik heb er alle vertrouwen in. Daarna ga ik een master Internationaal Management doen. Dus er staat ook voor volgend jaar veel op de planning. Het jaar 2017 was in ieder geval succesvol.”

Lees ook: Aandewiel nieuwe trainer Quick Boys’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)