"banner

De route die sv Hillegom vorig seizoen volgde om zich veilig te spelen in de Eerste Klasse was misschien wel de meest merkwaardige in de geschiedenis van de club. De blauw-witten leken in de nacompetitie na een 0-5 verlies op eigen veld tegen HSV uit Heiloo gedegradeerd te zijn, maar vanwege de nodige perikelen mocht Hillegom wederom aantreden in de play-offs. De eerste twee wedstrijden werden gewonnen en daarom mocht de eersteklasser het in de finale opnemen tegen Assendelft. Die wedstrijd zou nooit gespeeld worden en dus bleef de ploeg van toenmalig trainer Arend Jan Kranenburg eersteklasser. 

De reden dat de bezoekers niet op kwamen dagen, had te maken met het overlijden van een erelid een paar dagen daarvoor. De club liet daarom weten niet in staat te zijn om te voetballen en vroeg om uitstel. Dat gebeurde, want in plaats van donderdagavond ging de wedstrijd naar zondagmiddag. Drie dagen verschuiving dus. Assendelft was nog steeds niet tevreden en wilde de finale van de nacompetitie een week later spelen. Hillegom ging niet akkoord en de KNVB besloot dat de speeldatum ongewijzigd bleef.

Soap
Door de afwezigheid van de tegenstander ontpopte zich een raar scenario op De Zanderij. De thuisploeg deed keurig haar warming-up en bleef in afwachting van de opponent. De aftrap zou om 14:00 uur in de middag plaatsvinden, maar op dat moment was de toenmalig competitiegenoot van Hillegom nog nergens te bekennen. De mannen van Kranenburg handelden naar de regels van de KNVB  en bleven een half uur lang wachten. De bezoekers kwamen niet en dus was het feest: Hillegom bleef eersteklasser.

,,Zij zeiden dat ze de eventuele finale op 1 juli niet konden spelen. Eigenlijk werd er op die donderdagavond al iets gecreëerd.”

Een jaar later nemen beide ploegen het weer tegen elkaar op in de nacompetitie. Kranenburg en Danny van den Berg blikken terug op die bizarre dagen. ,,Eigenlijk begon die hele soap al iets eerder”, begint eerstgenoemde. ,,Wij moesten op een donderdagavond de eerste ronde spelen tegen Kolping Boys en wij wonnen die wedstrijd met 5-2. Na afloop van dat duel kwamen de eerste berichtjes al binnen vanuit Assendelft. Zij zeiden dat ze de eventuele finale op 1 juli niet konden spelen. Eigenlijk werd er op die donderdagavond al iets gecreëerd.”

Face-timen
Ook verdediger Van den Berg weet nog maar al te goed hoe die dagen verliepen. De rechtsback annex centrumverdediger liet een festival schieten om alsnog mee te doen. ,,We zouden eerst op donderdagavond tegen Assendelft spelen, maar toen werd het zondag. Kort daarna lieten zij weten het weer een week te willen verzetten en daar gingen we niet mee akkoord. We hadden ze al uitstel gegeven. Het klinkt misschien hard, maar als onze voorzitter een aantal dagen voor een wedstrijd was overleden, dan had ik een paar dagen later echt wel weer kunnen voetballen.”

,,Toen het eenmaal één minuut over half drie was, mochten we ons pas rijk rekenen.”

Ook de wedstrijddag kan de Hillegommer zich nog goed voor de geest halen. Normaliter gaat de ploeg ongeveer een half uur voor de wedstrijd het veld op om te beginnen aan de warming-up. Ditmaal duurde het opwarmen iets langer en speelde zich er een amusant scenario af op De Zanderij. ,,Jeroen Dedel kent een jongen van Assendelft en daarmee was hij aan het Face-timen. Die gozer liet weten dat ze helemaal niet kwamen. Op dat moment zaten wij nog in de kleedkamer en wisten we eigenlijk al dat we er waren.”

,,Het enige probleem was dat er nog een aardig koppeltje aan mensen op de tribune zaten om naar ons te kijken. Toen hebben we maar besloten om een partijspelletje te doen voor het publiek. We moesten de tijd toch vullen, omdat we eerst een half uur moesten wachten. Toen het tijd was, was dat wel vreemd. We waren veilig, maar hadden er niet voor gespeeld.”

‘Gewone voorbereiding’
Trainer Kranenburg had de opdracht om zijn elftal scherp te houden. Een lastige klus aangezien het bijna alleen maar over randzaken ging op de club. Daarom besloot de oud-trainer van de ploeg om een ‘gewone voorbereiding’ met zijn team te draaien. ,,Eigenlijk hebben we constant gewacht op de officiële berichtgeving van de bond. Toen het eenmaal één minuut over half drie was, mochten we ons pas rijk rekenen. Het waren in ieder geval aparte weken.”

,,Wij zullen niet met het schuim op de bekken rond lopen.”

De voorganger van Stefan Teeken en Bas Naber maakte op dat moment het meest bizarre ooit mee in zijn voetbalcarrière. ,,Ook omdat we in eerste instantie gedegradeerd waren. We hebben daarna ruim twee weken niets gedaan. Ook niet toen het ging rommelen rondom HSV. We zijn een dag voor de wedstrijd tegen Kolping Boys pas bij elkaar gekomen. We hebben alles van een afstandje gevolgd en als team hebben we ons niet met de randzaken bezig gehouden. Daar hadden we toch geen invloed op.”

Schuim op de bekken
Door de perikelen van het vorige seizoen kan het komende maandag wel eens een heet potje worden tussen de twee teams. De bezoekers zullen revanche willen, aangezien zij zich het meest ‘bestolen’ voelen. ,,Zij weten zelf ook hoe het echt zit”, gaat Van den Berg verder. ,,Wij wilden vorig seizoen aantonen dat we echt in de Eerste Klasse thuis hoorden. Gelukkig kunnen we dat komende maandag alsnog laten zien. Wij zullen niet met het schuim op de bekken rond lopen. We hebben genoeg vertrouwen en willen het op het veld laten zien.”

Foto: Ruben Beukers

Lees ook:De vergelijking met vorig seizoen is makkelijk te maken voor Hillegom


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude